Urban SA încearcă să mistifice adevărul. Sediul din Râmnicu Vâlcea este un risc pentru mediu

Într-un comunicat de presă emis de SC Urban SA, conducerea societăţii susţine că levigatul (zeamă deosebit de toxică, urât mirositoare, de culoare galben – verzuie) rezultată din procesarea sau tasarea gunoaielor de la punctul de lucru din Râmnicu Vâlcea – fostul Comat – nu este un pericol pentru mediu. Explicaţia ar fi că lichidul cu pricina este colectat într-un bazin vidanjabil, iar încărcătura este transportată periodic la staţia de operare a Apavil SA, cu care Urban are contract. În fapt, comunicatul Urban se dovedeşte o minciună, fiindcă Apavil susţine, printr-o adresă – răspuns la o cerere conform Legii 544, că un asemenea contract nu există. Mai mult decât atât, Apavil recunoaşte că nici măcar nu are o staţie de tratare a levigatului. O asemenea staţie costă între 700.000 şi 900.000 de euro şi prevede un proces foarte complex de tratare a toxicului produs. Nu se poate trata levigatul într-o staţie de epurare oarecare. Apavil are staţie de epurare, într-adevăr, dar n-are una de tratare a levigatului, aşa cum reiese şi din răspunsul oficial al instituţiei. În Vâlcea există o singură staţie specială pentru o asemenea operaţie, la Feţeni. Este exclus ca Urban să aibă contract de tratare a levigatului cu staţia de la Feţeni, întrucât ar fi recunoscut asta public, nepunând în discuţia aşa – zisul contract cu Apavil.

Toată discuţia a plecat de la o declaraţia halucinantă a directorului comercial al Urban SA, Dan Ceauşescu. Acesta a declarat telefonic redactorilor publicaţiei Gazeta Vâlceană că levigatul este deversat în sistemul de canalizare al oraşului. Declaraţia apărută în presă a stârnit rumoare şi Garda de Mediu a început verificările. Drept răspuns, Urban a emis un drept la replică semnat de directorul general adjunct, Ludovic Vass, care să ,,spele” declaraţia dată de subalternul său, Ceauşescu. Numai că în loc să rezolve problema, Vass mai mult a încurcat-o. Răspunsul Apavil este elocvent. Atunci, întrebarea pentru Urban, dar şi pentru instituţiile de control ale statului, rămâne: ce se întâmplă cu levigatul rezultat în sediul fostului Comat, din sudul municipiului Râmnicu Vâlcea?!

În afară de acest lucru, problema munţilor de gunoaie depozitate acolo rămâne. Aşa cum am prezentat în urmă cu aproximativ două săptămâni, SC Urban a fost amendată de Garda de Mediu Vâlcea cu 400 de milioane lei vechi. Tot atunci, Garda a dispus ca societatea să cureţe curtea fostului Comat de munţii de gunoaie. Nici până în prezent nu s-a realizat acest lucru, deşi controlul a avut loc pe 18 ianuarie 2018.


COMUNICAT 

Cu privire la informatiile aparute pe saiturile Gazeta Valceana si Ziarul de Valcea referitoare la statia de sortare Rm Valcea facem urmatoarele precizari:

  • Statia de sortare nu este conectata la sistemul de canalizare al orasului.
    Dispune de un bazin vidanjabil care preia levigatul din statie. Acest bazin este golit si curatat periodic iar incarcatura se transporta la statia de epurare operata de Apavil SA, cu care Urban SA are incheiat contract de deversare;
  • Pentru apele pluviale statia dispune de un alt bazin unde se colecteaza acest tip de ape iar continutul ajunge prin vidanjare tot in statia de epurare apartinand Apavil SA;
  • Deseurile prezente in acest moment pe platforma betonata a statiei reprezinta refuz de sortare, sunt dedicate valorificarii prin coincinerare si vor fi transportate catre fabricile de ciment imediat ce acestea isi vor reincepe activitatea ( sfarsitul lunii Ianuarie).

Mentionam ca aceste deseuri nu se pot transporta intr-un depozit de deseuri din cauza:
1. Depozitele nu accepta spre depozitare materiale reciclabile, iar acest tip de deseu contine materiale reciclabile contaminate care nu mai pot fi reciclate dar care se pot valorifica energetic;
2. Este contrar normelor legale in vigoare si a directivelor europene sa depozitam deseuri care contin materiale reciclabile fiind obligati sa reducem canitatile de deseuri depozitate si sa utilizam solutii pentru a creste gradul de valorificare.

Ludovic Vass
Director General Adjunct
Urban SA

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like