INCREDIBIL. Hacker de 14 ani, fiu de consilier local, a terorizat o localitate din Vâlcea

La doar 14 ani, fiul unui consilier local liberal din Vâlcea a devenit inculpat într-un dosar în care este acuzat de acces ilegal la sisteme informatice și șantaj. V.A.M. este un copil extrem de deștept din comuna Berislăvești, el făcând parte dintr-o familie de intelectuali. Mama sa – Adriana Văcălie – este cadru didactic în localitatea respectivă și consilier local PNL în cadrul Consiliului Local Berislăvești. Din păcate, minorul și-a folosit inteligența într-un mod distructiv, iar prin faptele sale ar putea să-și compromită viitorul. Copilul și-a folosit abilitățile informatice pentru a sparge zeci sau chiar sute de conturi de Facebook, iar acolo unde a găsit conversații private compromițătoare, a trecut la șantaj. Minorul este trimis acum în judecată pe rolul instanței Tribunalului Vâlcea în urma unei anchete și a unui rechizitoriu întocmit de procurorii DIICOT Vâlcea, magistrații dispunând recent începerea judecății.

Zeci de conturi de Facebook sparte. Mama copilului, printre victime

Inculpatul V.A.M. și-a început activitatea infracțională în luna mai a anului 2017, când a dat startul unei operațiuni informatice de spargere a conturilor de Facebook  a zeci sau chiar sute de persoane, majoritatea dintre ele cunoscute de el și familia sa. Una dintre victime a fost chiar mama sa, Adriana Văcălie, căreia i-a transmis un virus – program informatic – și i-a aflat datele de acces pe site-ul de socializare. Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea au aflat de faptele copilului, după ce una din victime a depus plângere penală, acuzându-l pe V.A.M. și de șantaj.

„În concret,  în zilele de 03.05.2017, 10.05.2017, 15.05.2017, 05.06.2017, 24.07.2017, utilizatori cu numele …… etc au primite mesaje ………….” cărora le era ataşat un program tip legătură (…) cu privire la care, în mod normal orice persoană s-ar fi gândit că ajută la aflarea modului de derulare a împrejurării amintite în mesajul respectiv dar, de fapt, reprezenta o fereastră către o pagină de Facebook falsă ce recomanda introducerea ID-ului şi a parolei pentru conectare. Cum utilizatorii credeau că au fost scoşi afară din program, foloseau datele proprii  pentru a reintra pe platformă (deşi n-o părăsiseră niciodată), date care de fapt erau transmise informatic inculpatului minor ce, la acel moment, nu răspundea penal. Pentru derularea actelor descrise l a folosit un cont de Facebook creat special, unde nu apărea nicio dată ce ar fi putut conduce la identificarea sa (…). Una din victimele interceptării de date a fost şi persoana vătămată, destinatar al mesajului trimis la data de 27.05.2017.  Este de menţionat că atât victima, cât şi autorul cunoşteau informaţii unul despre celălalt, determinante nu numai de faptul că sunt consăteni şi se întâlneau la diferite evenimente sportive, ci şi de împrejurarea că cel din urmă era coleg de şcoală cu fratele cel mic al lui. Având în vedere aceste aspecte, nu i-a fost deloc greu inculpatului să afle de problemele pe care …… le avea cu prietena sa şi a adaptat mesajul ce era însoţit de link-ul amintit, pe care cel din urmă l-a accesat permiţând astfel aflararea datelor sale de protecţie pentru contul de Facebook pe care îl deţinea” – se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT Vâlcea.

Șantajul

Intrând în posesia unor mesaje compromițătoare, minorul a considerat că este cazul să facă bani ușor, el începând să amenințe cu publicarea pe Facebook a informațiilor dacă nu i se dă suma cerută.

“După ce a accesat contul de Facebook al persoanei vătămate, V.A.M. a  luat cunoştinţă despre existenţa unor discuţii electronice ce l-ar fi compromis/l-ar fi făcut să se ruşineze  atât pe susnumit, cât şi pe unii din interlocutorii  săi, împrejurare în care, anticipând posibilitatea valorificării lor în scopul obţinerii unor sume de bani, a început procedura de transfer  a datelor respective ce s-a realizat iniţial prin copierea lor şi apoi prin încărcarea pe contul de socializare aparţinând fratelui celui dintâi. (…) În luna mai a anului 2017, în urma ameninţării adresate de inculpat cu privire la  relevarea publică a unor date informatice reprezentând conţinutul unor convorbiri pe care le purtase pe contul său de socializare, administrat de platforma Facebook, a preferat să-i dea acestuia suma solicitată conformându-se indicaţiilor  pe care i le-a dat privind depunerea  sa.  Obţinerea cu uşurinţă a unor sume de bani l-au motivat pe  V.A.M. să continue atitudinea frauduloasă, stabilindu-şi ca ţintă persoanele ale căror secrete comunicate prin sisteme informatice, de care lua cunoştinţă în urma interceptării ilegale şi  accesului fără drept (comise în perioada în care nu răspundea penal), ar fi putut constitui un temei de constrângere” – se mai arată în rechizitoriul anchetatorilor.

Flagrantul

În fapt, șantajul nu s-a produs asupra persoanei căreia i-a spart contul de Facebook, ci asupra fratelui acestuia, care se afla la muncă în străinătate și dispunea de bani. Pentru a nu publica mesajele compromițătoare tranferate neautorizat, V.A.M. a cerut suma de 100 de lire, fratele victimei fiind de acord să-i dea banii. Numai că, în momentul predării banilor ceruți, minorului i s-a înscenat și un flagrant, fiind astfel prins chiar în momentul în care încasa 100 de lire, bani proveniți din acțiunea de șantaj.

“La datele de 15.01.2018 şi 16.01.2018 şi-a exprimat  în concret manifestarea de voinţă (actele de ameninţare)  în scopul obţinerii banilor respectivi-100 de lire.  În acest context s-a apreciat că executarea acţiunii de constrângere a fost efectuată complet în fiecare din cele două momente descrise, împrejurare ce a determinat reţinerea în sarcina sa a formei continuate a infracţiunii de şantaj. Banii au fost predaţi inculpatului minor  la data de 25.01.2018, organizarea unei acţiuni de prindere în flagrant, la aceeaşi dată, făcând posibilă recuperarea lor” – mai precizează procurorii DIICOT.

Acuzațiile

La sfârșitul lunii iulie 2018, procurorii DIICOT Vâlcea au finalizat ancheta în ceea ce-l privește pe minorul V.A.M., după ce s-a încercat în nenumărate rânduri să se ajungă la un acord. Numai că, copilul a refuzat să coopereze cu anchetatorii și a refuzat și acordul de recunoaștere a vinovăției. Astfel că, în luna septembrie 2018, magistrații Tribunalului Vâlcea au dispus începerea judecății minorului V.A.M., el fiind acuzat de acces ilegal la sisteme informatice, transfer neautorizat de date informatice și șantaj.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like