FOTO – ÎPS Varsanufie readuce la ortodoxie un preot greco – catolic din Vâlcea

Fostul preot greco – catolic Marian Stoicănescu (cel care a fost paroh ani buni la biserica unită cu Roma Sfânta Rita din Râmnicu Vâlcea) s-a întors la ortodoxie. După aproape 18 ani de preoție în ritul greco – catolic, Stoicănescu a revenit în Biserica Ortodoxă Română, instituție pentru care s-a pregătit și muncit în adolescență și tinerețe. Este o mare victorie morală a ÎPS Varsanufie! Marian Stoicănescu a explicat în repetate rânduri că motivul plecării sale nu are neapărat rădăcină dogmatică, ci a ținut de proasta colaborare pe care a avut-o cu fosta administrație a Arhiepiscopiei Râmnicului. Au existat ani grei pentru ortodoxia vâlceană când, din cauza unor probleme personale ale unor preoți, dar și din cauza atmosferei de nesuportat pe care o impunea Arhiepiscopia, greco – catolicismul și-a ,,îngroșat” rândurile la Vâlcea. Marian Stoicănescu, unul dintre cele mai bune produse ale învățământului teologic de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, s-a unit cu Roma în 2000 dându-și demisia din ortodoxie. Comparativ cu alte cazuri, plecarea lui Stoicănescu n-a fost prilej de scandal și lupte inter-religioase, iar fostul episcop PS Gherasim i-a acceptat demisia. Totuși, precedentul odată creat, lista a fost deschisă.

Un alt caz de trecere de la ortodoxie la greco – catolicism și invers s-a petrecut și cu cei doi preoți Cristescu (tată și fiu). Aceștia, după o rătăcire de moment au resemnat mărturisirea de credință pentru ortodoxie. În prezent, județul Vâlcea mai are doar doi preoți greco – catolici: Victor Tudor la Pescena și Victor Ostropel, înlocuitorul lui Stoicănescu la Sfânta Rita. Faptul că ÎPS Varsanufie se ocupă de cauterizarea acestor ,,răni” produse bisericii naționale de fosta conducere a Arhiepiscopiei Râmnicului este un lucru mai mult decât îmbucurător. A nu se uita că din cauza unui asemenea eveniment, Vâlcea și România au ținut capetele de afiș a presei internaționale prin conflictul inter – religios de la Pesceana. Precizăm că Arhiepiscopia Râmnicului a luat doar decizia de primire a lui Marian Stoicănescu în rândul mirenilor (credincioșilor), nu a preoților.

,,Potrivit rânduielii liturgice, cel care s-a lepădat de Ortodoxie și, ulterior, dorește reîntoarcerea la dreapta credință, avândarhiereasca binecuvântare a Chiriarhului locului, se mărturiseșteduhovnicului, după care, se va săvârși slujba de reprimire la Ortodoxie. În cadrul acestei rânduieli liturgice, se rostesc de către preot rugăciuni de reprimire în sânul Bisericii, apoipenitentul face mărturisirea publică a Ortodoxiei, lepădându-se de credința și învățăturile greșite la care a fost părtaș pânăatunci. La finalul slujbei de reprimire la Ortodoxie se săvârșeșterânduiala ungerii cu Sfântul și Marele Mir” – se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like