VÂLCEA. Încă două cazuri de pestă porcină. Virusul se apropie de cea mai mare fermă de suine

Două noi cazuri de pestă porcină africană au fost descoperite în Vâlcea, în total fiind patru porci morți la care s-a confirmat acest virus. Dacă primul caz a apărut într-o pădure din Golești, la un porc mistreț, ulterior pesta porcină și-a făcut apariția și în gospodăriile vâlcenilor, la Băbeni.

Acum, încă doi porci au murit în satul Tătărani, pe o rază de 10 kilometri față de focarul inițial. Îngrijorător este faptul că în zona respectivă se află și cea mai mare fermă de porci din Vâlcea, cu peste 25.000 de suine.

“S-a primit confirmarea cu privire la încă doi porci cu pestă porcină africană. Va fi pusă sub supraveghere toată zona de 10 km, în care este cuprinsă şi Ferma Porcellino grasso, unde s-au înăsprit condiţiile de bio-securitate, precum şi în jurul fermei. Supravegherea se va face zilnic, la tot ce există în interiorul ferme privind supravegherea activă şi pasivă, adică şi la porcii morţi şi la cei bolnavi, de la care vor fi prelevate probe pentru a fi trimise la laborator. Iar în gospodăriile populaţiei, de pe toată această rază, vor fi făcute supravegheri privind evoluţia bolii. Bineînțeles că acest program de măsuri va suferi modificări în funcţie de situaţia epidemiologică. Se desfășoară ancheta privind modul de răspândirre și sursa de infecție primară, iar la final vom comunica rezultatele” – a declarat medicul veterinar Mihai Miclea, şeful Direcției Sanitar – Veterinare și Sănătatea Alimentelor (DSVSA) Vâlcea. 

Între timp, în Vâlcea, mai precis în zonele vizate, se continuă sacrificarea porcilor mistreți. Reprezentanţii Gărzii Forestiere Vâlcea susțin că au vânat până acum 44 de mistreţi, însă în cazul nici unuia nu s-a confirmat prezenţa virusului. 

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like