GRAV. Bătrân SFÂŞIAT de CÂINI la Centrul de îngrijire BISTRIŢA

UPDATE 2: În acest caz al bătrânului sfâşiat de câini, am dorit să aflăm şi părerea şefului Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, având în vedere că primarul a „aruncat pisica” în curtea consiliului. Preşedintele Rădulescu ne-a declarat că a dispus deja formarea unei comisii de cercetare pentru ca adevărul să iasă la iveală: „Este un incident regretabil în care este implicată instituţia de protecţie socială a judeţului Vâlcea. Am numit prin dispoziţie o comisie care va face o anchetă administrativă cu privire la incident şi cei vinovaţi vor răspunde. După finalizarea anchetei, vă voi informa asupra măsurilor ce vor fi luate. M-am interesat cu privire la starea de sănătate a bătrânului, iar cei de la DGASPC m-au informat că starea pacientului este stabilă şi că la ora la care vorbim a fost transferat de la Râmnicu Vâlcea la Spitalul Horezu”.

UPDATE : Pe de altă parte, primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu, ne-a declarat că problema este a Consiliului Judeţean Vâlcea, întrucât maidanezii îşi duc veacul pe terenul ce aparţine acestei instituţii. „Nu ascund că este o gravă problemă in zona aceea, dar vreau sa specific că patrupedele nu sunt pe terenul nostru. Pământul este al CJ si al Mănăstirii Bistrița. Nu avem bani pentru crearea unui serviciu de ecarisaj. Zilele acestea am intrat în procedura de achiziționare a unei puşti cu tranchilizant, în valoare de 160 de milioane lei vechi. Şi procedura aceasta este destul de grea pentru ca doar medicul veterinar poate folosi puşca. Regret enorm cele întâmplat azi, dar situația este de aşa natură încât, uneori, ne depăşeşte. Trebuie găsită o soluție la nivel județean pentru că mai sunt colegi primari care ridică aceeaşi problemă” – a declarat primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu.

Nepăsare sau neputinţă din partea autorităţilor locale din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, care nu au fost în stare să scape de câinii comunitari din localitate, câini violenţi care fac victime aproape zilnic. Joi, 4 ianuarie 2018, a fost rândul unui bătrân să cadă pradă maidanezilor, el fiind pur şi simplu sfâşiat. Este vorba despre un bătrân instituţionalizat în Centrul de îngrijire şi asistenţă Bistriţa, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea.

Nicolae Maria, de peste 80 de ani, se afla în curtea centrului, pe o porţiune de drum dintre cantină şi dormitoare. La un moment dat, el a fost atacat de câinii comunitari, scăpând cu viaţă ca prin minune. S-a ales însă cu răni grave, el fiind transportat iniţial la Spitalul Orăşenesc Horezu, iar apoi transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea.

„Pacientul prezenta plăgi multiple pe mai multe regiuni. Cele mai grave răni sunt însă la mână şi la un picior. Primele îngrijiri le-a primit la Horezu, iar apoi a fost transportat la UPU Vâlcea în special pentru plaga de la nivelul mâinii, dar şi pentru a i se face vaccinul antitetanos” – ne-a declarat medicul Popescu Adrian, purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Vâlcea.

Peste 85 de câini comunitari număraţi de localnici…

Localnicii spun că problemele cu maidanezii în zona Bistriţa, din comuna Costeşti, sunt destul de vechi. Oamenii i-au şi numărat la un moment dat şi spun că ar fi în jur de 85-87 de câini comunitari care-şi duc veacul prin preajma Centrului de bătrâni, dar şi al şcolii. Până şi profesorii şi elevii au fost muşcaţi de câini, iar singura măsură luată de primarul comunei, spun localnicii, a fost aceea de a lua maidanezii şi a-i duce la 5 kilometri depărtare. Evident, între timp, câinii s-au întors la Bistriţa.

„Asta e singura măsură găsită de Peştereanu, să ia câinii şi să îi transporte la 5 kilometri de Bistriţa. Acum, aici, e iar plin de câini comunitari şi stau pe lângă şcoală şi pe lângă căminul de bătrâni. Ieri (joi, 4 ianuarie 2018 – n.r.) s-a întâmplat cu bătrânul respectiv, dar cu alte ocazii au fost muşcaţi şi profesori şi elevi. Mănâncă animalele oamenilor din zonă. Este dezastru. Problema este că bucătăresele de la Centrul Bistriţa dau câinilor resturile de mâncare rămase şi astfel câinii stau tot timpul pe acolo” – ne-a declarat Cornel Ciorgan.

 

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like