Vâlcea, locul 9 în ţară la tăieri ilegale de arbori

Statistici grave pentru Garda Forestieră (fostul Inspectorat Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare – ITRSV) Râmnicu Vâlcea. Instituţia regională(deserveşte toate cele cinci judeţe ale Olteniei) condusă de Gheorghe Poenaru(membru al PNL Vâlcea), înregistrează ,,scoruri” defavorabile într-un studiu publicat de site-ul www.green-report.ro.
Potrivit acestuia, Vâlcea s-a aflat, în anul 2015, pe locul noua în topul tăierilor ilegale, cu un număr de 1187 arbori. A fost ,,devansat” în acest top de Bihor – 1197 arbori tăiaţi ilegal, Neamţ – 1249,Gorj – 1353, Mureş – 1614, Suceava – 1616, Bacău – 1882, Vrancea – 2893 şi Argeş (primul loc) – 3087. În clasamentul celor mai împădurite judeţe ale ţării,Vâlcea se află pe locul şase, într-un clasament început cu Suceava, Hunedoara,Harghita, Alba şi Bistriţa. Locul şapte este ocupat de Gorj.
Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea se ocupă şi de prevenirea tăierilor ilegale din Gorj, deci topul dezavantajează echipa condusă de Poenaru. Cifrele se înscriu într-un trend nefast, dat fiind faptul că în România, în 2013 – 2014 s-au înregistrat 62 de copaci tăiaţi ilegal, zilnic, iar în 2015, s-a ajuns la 96 de arbori. La Vâlcea,fondul forestier de stat, protejat de ocoalele Romsilva raportează date încurajatoare.
În 2015, din proprietatea statului, s-a tăiat un volum de 500 de metri cubi, aceasta însemnând cam un arbore la hectar. Problemele apar în sectorul privat, mai ales acolo unde sunt proprietari persoane fizice. Nici până acum foarte mulţi dintre persoanele fizice, deţinătoare de fond forestieră, nu au reuşit să semneze un contract cu vreun ocol privat. Singurele entităţi private care au asemenea contracte semnate sunt obştile de moşneni (doar o parte din ele, fiindcă o altă parte au contracte cu ocoalele de stat).
Crişu POPESCU

You May Also Like