„ASALT” la buzunarul PĂRINŢILOR în ŞCOLILE din VÂLCEA. Sume imense solicitate la clase. Vezi unde!

Moral sau imoral? Legal sau ilegal? Sunt două întrebări la care trebuie să răspundă câţiva dintre dascălii din judeţul Vâlcea în ceea ce priveşte acţiunea lor de a solicita bani la şedinţele cu părinţii, pentru că nici nu a început bine şcoala şi deja au dat „asaltul” la buzunarul părinţilor. Dacă ar fi fost cerinţe de bun-simţ, în mod cert oamenii nu s-ar fi plâns că sunt pur şi simplu „jecmăniţi” la şcoală.

Pretenţiile cadrelor didactice din Vâlcea cresc de la an la an, ajungându-se acum într-un punct în care se exagerează enorm. Se întâmplă în special în şcolile din municipiul Râmnicu Vâlcea, iar în acest articol vom vorbi despre una care s-a remarcat până acum prin faptul că la clase, spun oamenii, se cer o grămadă de bani. Ei bine, este vorba despre Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” (Pedagogic) din Râmnicu Vâlcea, acolo unde părinţii spun că la şedinţe li s-ar fi cerut sume cuprinse între 60 de lei şi 240 de lei. Există deja mai mulţi părinţi care ne-au mărturisit în privat că li s-au solicitat astfel de sume, iar alţii, mai îndrăzneţi şi care nu se tem că răzvrătirea lor împotriva „jecmănelii” va avea represalii asupra copiilor lor, şi-au spus nemulţumirea chiar pe Facebook.

Aşadar, la „Pedagogic” o învăţătoare de clasa pregătitoare s-a gândit să se doteze cu aparatură de ultimă generaţie şi cum poate face asta mai bine decât apelând la părinţi. Aşa că le-a solicitat părinţilor, la şedinţa cu aceştia care a avut loc imediat după începerea şcolii, să o „sponsorizeze” cu câte 200 de lei de fiecare pentru a cumpăra laptop, imprimantă, scanner etc. Sigur, nimeni nu s-a împotrivit pe faţă, pentru că părinţilor le e pe de-o parte ruşine, iar pe de alta le e teamă.

La o altă clasă, de data aceasta de a I-a, o învăţătoare a fost mai „gentilă” şi a cerut doar 60 de lei de fiecare părinte pentru a-şi cumpăra laptop. Ea a spus că anul şcolar trecut a folosit laptopul personal pentru activităţile şcolare, însă anul acesta nu mai e dispusă să-şi uzeze propria aparatură şi de aceea părinţii trebuie să doteze şcoala. Dar oare şcoala nu are cabinet de Informatică sau calculatoare la secretariat? Punem pariu că în unitatea de învăţământ sunt zeci de calculatoare pe care cadrele didactice le-ar putea folosi pentru activităţile şcolare! „Ne-a cerut câte 60 de lei de părinte pentru a-şi achiziţiona un laptop. Nu mi s-a părut normal. De ce să îi cumpăr eu laptop în condiţiile în care nici măcar eu nu am. Eu nu îmi permit să le cumpăr nici măcar un amărât de calculator copiilor mei. Însă, nu am protestat la şedinţă pentru că nici un părinte nu a zis nimic. Probabil le-a fost ruşine, ca şi mie” – ne-a spus o doamnă, care are doi copii la şcoală şi care face eforturi imense în a-i trimite să înveţe carte.

Şi tot la „Matei Basarab” o mămică mai îndrăzneaţă a mărturisit, pe Facebook, că şi ei i s-au cerut bani la şedinţa cu părinţii, celebrul fondul clasei ridicându-se la suma imensă de 240 de lei. „Cică noi trebuie să plătim cataloagele şi carnetele elevilor. Fondul clasei, pentru care se strânge o sumă frumuşică de 240 de lei pentru te miri ce anume, gen: markere, soluţii speciale de şters tabla, bureţi speciali, hârtie igienică, şerveţele umede, săpun lichid şi nu mai ştiu ce. Deci trăim într-o ţară în care totul se plăteşte şi dacă comentezi ţi-o ia în nume de rău şi are de tras copilul. Sunt tare curioasă dacă este vreo mamă care are copil la Colegiul de Informatică Matei Basarab (Pedagogic). Vouă v-au cerut bani pentru aşa ceva?” – a scris Cristina P. pe Facebook.

Am ales să păstrăm anonimatul părinţilor, pentru că nu ne dorim ca prin acest articol să le facem rău copiilor, ci ne-am dori ca organele abilitate să se sesizeze şi să fie mult mai atente la ce se întâmplă în şcoli. Sub paravanul unor aşa – zise „sponsorizări”, părinţii sunt pur şi simplu „jecmăniţi”.

 

Răspunsul şcolii: Colectarea de fonduri la clase se numeşte, de fapt, sponsorizare legală

 

Evident că am dorit să ştim şi punctul de vedere al directorului Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, Daniela Calotă, care , de data aceasta, s-a arătat deschisă la dialog. Aceasta susţine că, de fapt, colectarea de fonduri de care vorbesc părinţii este, în realitate, o sponsorizare legală.

„Eu sunt psiholog şi pentru mine este foarte importantă comunicarea şi cu părinţii şi cu cadrele didactice. În consecinţă, eu mi-am propus ca la toate şedinţele cu părinţii, clasele pregătitoare, a V-a şi a IX-a, să particip eu personal. La clasele unde am fost eu zilele trecute, pe ordinea de zi nu erau asemenea subiecte colectare fonduri pentru.. E adevărat că nu am stat la toată şedinţă, însă cât am stat eu acolo nu s-a pus în discuţie acest lucru. Pe de altă parte, am convocat cadrele didactice de la ciclul primar şi le-am întrebat că ele personal nu solicită fonduri de la părinţi, că nu este legal. Iar pe de altă parte sponsorizarea este o activitate reglementată legal şi ca atare părinţii sau alte organizaţii pot să sponsorizeze. Dacă vă referiţi la ideea de sponsorizare, noi avem sponsorizări şi anul trecut de la părinţi. (…) Ce spun oamenii şi care este realitatea percepută de alţii, ştiţi foarte bine că oamenii percep subiectiv diferit şi în funcţie de direcţie. Aparatura şi tot ce intră la noi este prin contract de sponsorizare” – ne-a declarat Daniela Calotă, director al  Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like

4 thoughts on “„ASALT” la buzunarul PĂRINŢILOR în ŞCOLILE din VÂLCEA. Sume imense solicitate la clase. Vezi unde!

  1. Si la take ionescu ss cer bani pt orice hartie igienica servetele hartie creponata topuri de coli sapun casetofon si asta la grupa 0 dar in schimb nu au nici macar un caiet la copii si in cea de.a 2 a saptamana fac dupa imagini trase la xeros de nu stim unde in condiile in care al meu copil scrie acasa socoteste stie alfabetul sa numere pana la 100 si invers deci pe banii nostrii ce ii invata scoala nu mi se pare normal sa dam chiar totul e scoala de stat

  2. Foarte bine. Vrei sa invete copiii ? Sari cu banu’…
    Sau inca sperati sa se repare sistemul si sa fie invatamantul *gratuit*? Nu mai sperati ca ramaneti dezamagiti.
    Laptop, scanner, printer.. foarte bine, cel putin nu au cerut pentru perdele sau cine stie ce prostii.

Comments are closed.