Daniela Oteșanu : „Codul Administrativ reuneşte, simplifică şi clarifică prevederile a 20 de acte normative”

Toţi cei care lucrează în administraţie vor avea o singură lege, coerentă şi bine structurată, pentru a-şi desfăşura activitatea. Se simplifică procedurile administrative pentru accelerarea dezvoltării comunităţilor locale şi se elimină presiunile care timorau activitatea aleşilor locali.

Aleşii locali şi miniştrii îşi pot exercita funcţia cu încredere, pentru transpunerea promisiunilor făcute cetăţenilor, fără a mai fi timoraţi că deciziile lor politice în favoarea comunităţilor le pot atrage răspundere penală. Aleşii locali nu vor mai fi traşi la răspundere pentru erorile aparatului tehnic, făcându-se distincţie clară între oportunitatea unei decizii, stabilită de aleşii locali, şi legalitatea şi corectitudinea tehnică a aplicării acestei decizii, ce revine personalului de specialitate. Primarii şi preşedinţii de CJ nu vor mai fi prizonierii unor funcţionari care nu au nicio răspundere faţă de electorat. Ei vor putea participa la evaluarea acestora, iar concursurile pentru funcţii publice se descentralizează.

Sunt simplificate procedurile privind proprietatea publică, pentru înlăturarea barierelor în derularea investiţiilor la nivel local.

Noul Cod Administrativ este susţinut de toate structurile asociative ale aleşilor locali, care au participat activ, cu propuneri şi amendamente, la elaborarea acestei legi. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene de la toate partidele politice susţin adoptarea, inclusiv prin procedură de urgenţă, a Codului Administrativ.

Codul Administrativ se corelează cu legislaţia privind alegerea prin vot direct şi uninominal a preşedinţilor de CJ. Comisia de la Veneţia recomandă ca legislaţia electorală să fie modificată cu cel puţin 12 luni înainte de organizarea alegerilor pentru tipul respectiv de scrutin. Prin urmare, dând curs acestor recomandări de bune practici în materie electorală, guvernul şi PSD au decis că cea mai bună formă de adoptare a Codului Administrativ este prin O.U.G.

Oricum, ordonanţa va fi dezbătută în Parlament, iar parlamentarii de toate culorile politice se vor putea exprima asupra acestui act normativ.

Nu este nici pe departe o lipsă de consultare publică, atâta timp când textul legii a fost discutat îndelung cu aleşii locali, cu structurile asociative ale comunităţilor locale şi este susţinut de primarii şi preşedinţii de CJ ai tuturor partidelor politice parlamentare.

Daniela Oteșanu, deputat PSD Vâlcea

You May Also Like