Doi elevi de-ai lui Patzaichin, stabiliți în Vâlcea, îl plâng pe Amiralul sportului românesc

Dispariția marelui Ivan Patzaichin a lăsat urme de neșters în sportul românesc. În Vâlcea locuiesc doi foști canotori care i-au fost colegi și elevi marelui dispărut. Doi tulceni care trăiesc în prezent la Călimănești și care au avut ocazia să-l cunoască pe cel supranumit Amiralul, așa cum a fost. 

Aurel Macarencu (58 de ani), din satul Crișan (aproape de Mila 23, locul de naștere al lui Patzaichin) și Grigore Haralambie (57 de ani), din Sarichioi, își trăiesc a doua tinerețe la Călimănești, tot pe malul unei ape. Probabil așa le-a fost destinul, să nu se depărteze niciodată prea tare de ce iubesc mai mult. Au venit pe rând, nu s-au adus unul pe celălalt.. ,,Hari (n.r. așa cum îl cunosc prietenii pe Haralambie) a venit mai demult, eu am ajuns aici ceva mai recent. Nu ne-am adus unul pe altul. Ne-a adus întâmplător viața” începe să povestească Macarencu. În tinerețe au stat în aceeași cameră. ,,Eram legitimați la Steaua. Cu Machi (n.r. alintul lui Macarencu) am stat în cameră și la club, și la lotul național sau olimpic. Patzaichin era la Dinamo, dar ne întâlneam când se reunea lotul național. Am stat de atâtea ori cu el în pregătire la Snagov, la Vidraru, chiar și la Călimănești, mai ales când ne pregăteam iarna. Și acum n-o să-l mai văd niciodată” își amintește Grigore Haralambie. 

Celor doi le-a marcat profund viața Amiralul. Ambii au fost sportivi de mare performanță și au încercat să-i calce pe urme. ,,De când am aflat că a murit mă uit la poze și la medalii. Pe multe i le datorez. Secretul lui, dar și al nostru, cei care l-am urmat, a fost munca. De exemplu, la Vidraru când intram în cantonament, o lună nu știam nimic din exterior. Veneau doar soțiile o dată. Am muncit enorm! El era un modest cum n-am pomenit și un suflet foarte mare. Îmi amintesc că atunci când mâncam, strângea toți câinii după el să le dea să mănânce” mai spune Macarencu. Aceeași impresie de inimă mare o are despre multiplul campion olimpic și Haralambie. ,,Pentru mine n-a existat om pe planetă mai blând, bun și onest ca Ivan Patzaichin” susține fostul sportiv retras acum la Călimănești. 

De la televizor, de pe internet sau rețele de socializare, emoțiile se estompează. Totuși, fără să-l cunoască personal, așa cum au făcut-o cei doi, o întreagă națiune s-a îndoliat la vestea că a murit Ivan Patzaichin. Pentru cei doi, însă, chinul e și mai mare. ,,Am simțit că a murit ceva din mine când am auzit știrea” spune Haralambie. ,,Nu mă întrebați ce simt acum, că nu mai e Ivan. E de nedescris!” a completat Macarencu. 

Multiplul campion olimpic, mondial, european și național la canoe, Ivan Patzaichin, a murit duminică, 5 septembrie, la 71 de ani. Cuvintele sunt puține pentru a-i descrie cariera. Amintirea sa va fi veșnică! 

Foto: Grigore Haralambie și Aurel Macarencu, pe când erau colegi și erau antrenați de Ivan Patzaichin. Buftea, 1986.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like