Despre politicieni toxici și majorități insalubre. Râmnicu Vâlcea, în criza gunoiului

Ambiția și politicianismul au aruncat Râmnicu Vâlcea într-o criză sanitară care, deocamdată, este la început. De câteva zile, Romprest Energy, operatorul de salubrizare care își desfășoară activitatea în capitala de județ, a oprit colectarea. Motivul este votul dat de Consiliul Local contra măririi tarifelor de colectare. Conform contractului pe care îl are, Romprest e obligată să colecteze deșeuri sortate. În cazul în care gunoiul este aruncat la pubele în amestec, trebuie să fie sortat de o terță parte (stație de sortare). Sumarul poveștii, fără prea multe detalii inutile, este următorul. Noile tarife au fost refuzate de două ori de o majoritate formată din PNL și USR. Ne aflăm în fața a două viziuni despre cum se face salubrizarea în municipiu. Prima este a primarului Mircia Gutău care dorește să respecte contractul cu Romprest, așa cum prevede legea, până în momentul în care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubrizare va scoate serviciul la licitație. De altfel, aceasta este și singura cale legală, întrucât o ,,exmatriculare” a Romprest acum nu ar fi posibilă din punct de vedere legal. Cu toate acestea, Gutău a refuzat prima dată mărirerea și consilierii care îl susțin (PSD și PER) au votat contra ei. A doua oară, după o nouă ajustare de tarife, pesediștii și ecologiștii au votat, dar au fost în minoritate. A doua viziune asupra salubrizării Râmnicului o dă viceeprimarul liberal Virgil Pîrvulescu. Acesta dorește ruperea contractului cu Romprest Energy și atribuirea colectării – în regim de urgență – de SC Brai Cata SRL (un ,,pui economic” al aproape falimentarei Urban). Viziunea se lovește de niște probleme de legalitate, dar Pîrvulescu o explică și o întemeiază pe tot soiul de argumente. 

Pentru 2 lei/persoană capitala de județ suferă nemăsurat

Cine nu are nicio viziune, stă cu capul în pământ, votează la ,,mica ciupeală”, e fie în degringoladă, fie pe apucat? Vicerimarul userist Andrei Gheorghiu care controlează în consiliu trei voturi (el și alți doi colegi). De data aceasta, deși face parte din executivul local, are atribuții și părea că a înțeles că rolul său în CL nu este să blocheze orașul, ci din contră, a votat împortriva măririi tarifelor. Votul pare pro cetățean la prima vedere. În realitate, experiența atâtor meciuri cu operatorii de salubrizare din țară arată că votul este exact contra cetățeanului. Lupta cu salubrizatorii a transformat Sectorul 1 al capitalei în ceva care nu are legătură cu viața decentă. Munți de gunoaie în centrul Bucureștiului și bulevarde care colcăie de șobolani. Asta își dorește Gheorghiu pentru Râmnicu Vâlcea? Vrea să semene de la zi la zi și mai tare cu colega sa de partid Clotilde Armand? În definitiv, Romprest a cerut o majorare de 2 lei lunar/persoană. De la 13 lei, la 15 lei. Sigur că orice creștere de tarif afectează buzunarul râmniceanului, dar pubelele de la zi la zi mai pline sunt benefice? Meciul cu salubrizatorul, oricare ar fi el, nu poate fi câștigat. Contractul îl ajută, iar fundamentarea măririi tarifului e dată de creșterea în neștire a prețului la gaze, la energie electrică, la combustibil care a lovit în ultima jumătate de an România. 

Brockerul de interese Andrei Gheorghiu (USR)

Dacă Mircia Gutău și-a expus punctul de vedere într-un comunicat de presă difuzat acum două zile, iar Virgil Pîrvulescu face pe rețelele de socializare chiar o supraexpunere a propriului punct de vedere, Andrei Gheorghiu tace. N-are nicio opinie pentru că nu vrea să-și asume nimic, niciodată. Vrea să încaseze lunar un ditamai salariul, plus alte facilități pe care le vom mai discuta, și să-și încheie bine conturile (la propriu și la figurat) după cei patru ani de mandat. Am încercat să obținem o opinie despre situația gunoaielor din Râmnic de la Gheorghiu, dar a spus “voi da o declarație după ce găsim o soluție la problemă”.

Răspunsul acesta de făcut cruce vine de la ceea ce trebuia să însemne ,,clasa politică nouă”, ,,reformiștii”, etc. Un tip șters, fără viziune, fără carismă, fără nici cel mai mic talent politic, un oportunist mărunt, disperat să-și colmateze propriile interese, avid să negocieze cu toată lumea, să vândă și să cumpere din toate părțile. Un negociator feroce al propriului său vot, dar care motivând disciplina de partid încearcă să negocieze și voturile celorlalți doi colegi. Acesta este viceprimarul userist Andrei Gheorghiu, iar o situația gunoaielor din Râmnicu Vâlcea îi revine de data aceasta într-o mare măsură.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like