Dezvoltarea turismului montan în stațiunea Vaideeni, un obiectiv important al primarului Băluță

Devenită recent stațiune de interes local, localitatea Vaideeni se dezvoltă din ce în ce mai mult din punct de vedere turistic. Primarul Daniel Achim Băluță are în plan implementarea unor proiecte interesante, ce vor atrage cu siguranță tot mai mulți turiști în zonă, mai ales pe cei ce iubesc zonele montane. Unul dintre proiectele de amploare este realizarea Centrului de agrement „Adventure Park”, pentru care Primăria Vaideeni a încheiat un parteneriat cu CJ Vâlcea. Proiectul are ca scop realizarea unui centru de agrement – parc de aventuri – cu: Alpine Coster, piste pentru kart-uri si trotinete, tiroliene, covoare rulante cu sistem tubing și pârtie de schi, precum și infrastructura necesară desfășurării unor astfel de activități

Un alt proiect interesant este legat de refacerea traseelor montane, de realizarea unora noi, dar și de modernizarea a două refugii – Cășaria (Vârful Nedeia – 2130 m) și Ursu (Vârful lui Roman). Mai mult, primarul încearcă să găsească soluții pentru realizarea unor spații de procesare a laptelui la altitudini mari.

“Este un proiect care îl desfășurăm împreună cu cei de la GAL, mai precis este un parteneriat între GAL Gorj și GAL Vâlcea, prin care vrem sa refacem traseele și să mai realizăm câteva trasee noi și să modernizam cele două refugii. Vara trecută, atunci când s-au montat panouri fotovoltaice la stâne, s-au instalat și la refugii. Așadar, lumină avem. Un alt proiect este legat de înființarea unor spații de procesare a laptelui la altitudini de peste 1600 m. Încercăm sa găsim linii de finanțare pentru realizare de stâni în golurile alpine și desfacere-procesare autorizate ,chiar puncte gastronomice în preajma stânilor. Însă, în primul rând trebuie un spațiu autorizat de către DSP pentru procesarea mâncării și a produselor tradiționale! Ani de zile ne-am tot luptat pentru acest lucru, pentru că era o anomalie în legislația veche. Nu poți să te apuci să torni betoane la cota 2000, betoane de care, în fiecare primăvară, s-ar fi ales praful datorită diferențelor de temperatură și umidității. Nu au nici o eficientă! Să-mi fie cu iertare, dar acest praf nu cred că este benefic pentru sănătate! Și atunci am tot încercat sa le aducem la cunoștință autorităților din domeniu că structura de lemn care este de mii de ani folosită în partea de procesare este la fel de nepurtătoare de bacterii ca și cimentul” – susține primarul comunei Vaideeni, Daniel Achim Băluță.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like