MIRCIA GUTĂU: “Voi propune restaurarea Casei Olănescu. Nu putem lăsa această clădire să dispară”

Casa Olănescu este un monument istoric extrem de important din municipiul Râmnicu Vâlcea, care a ajuns azi să fie o ruină. Monument construit în secolul XVIII, Casa Olănescu a fost de-a lungul anilor schit, conac boieresc, sediu al comandamentului sovietic, gospodărie agricolă, dar şi dispensar medical.

În vara acestui an, Primăria Râmnicu Vâlcea a fost nevoită să intervină la Casa Olănescu, pentru că mai multe elemente instabile riscau să se rupă, fiind un real pericol pentru elevii de la Seminarul Teologic, dar şi pentru pietoni.

Acum însă, primarul Mircia Gutău consideră că a venit momentul pentru restaurarea acestui imobil monument istoric, deşi încă există un litigiu în instanţă cu presupuşii moştenitori. Edilul a anunţat că la şedinţa de CL din luna decembrie va propune începerea investiţiei.

“Voi propune în şedinţa de luna viitoare restaurarea Casei Olănescu. Nu mi-a fost uşor să iau această decizia, dar totuşi de 25 de ani există o presiune foarte mare din partea oamenilor de cultură. Nu putem lăsa această clădire să dispară. Şi atunci am luat această decizie, chiar cu riscul să o pierdem. Până la urmă persoana respectivă nu poate să o ia din oraş. Este declarată monument istoric, deci nu îşi poate schimba destinaţia sub nicio formă” – susţine primarul Mircia Gutău.

La rândul său, secretarul municipiului Ion Didoiu a explicat faptul că, din punct de vedere juridic, municipalitatea procedează cât se poate de corect.

“Clădirea este proprietatea publică a municipiului, iar solicitarea de revendicare pe Legea 10 a fost respinsă şi face obiectul unui litigiu în instanţă. Legea 50 este modificată de mai mulţi ani de zile şi nu împiedică eliberarea unei autorizaţii de construire pentru modernizare şi renovare, deşi există un astfel de litigiu. Mai mult decât atât, luând în calcul probabilitatea, foarte mică, de a pierde în instanţă, tot textul de lege ne permite şi ne dă dreptul să exercităm dreptul de preemţiune pentru cumpărarea acestui imobil. Aşa că investiţia este cât se poate de legală şi poate fi protejată până la capăt legal, astfel încât clădirea să nu se deterioreze şi să dispară efectiv” – a spus Ion Didoiu, secretarul municipiului Râmnicu Vâlcea. 

 

 

 

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like