Neputința primăriei și a unui privat clientelar, îneacă în funingine Horezu

Cea mai recentă ședință a Consiliului Local din Horezu s-a desfășurat sub asediul nemulțumirilor populare. Mai mulți cetățeni s-au dus să ceară explicații din cauza poluării făcute de centralele termice pe biomasă (rumeguș) care încălzesc o parte a orașului. Cele mai afectate zone sunt străzile Alexandru Ioan Cuza, Intrarea Nucului și Florilor. De asemenea, foarte afectați sunt angajații și pacienții Spitalului Orășenesc și Ambulatoriului. Funinginea degajată de centrale se depune zilnic pe mașini, alei, holuri, curți și chiar în case dacă ferestrele sunt deschise. Au mai existat asemenea momente și în anii trecuți, dar niciodată pulberea neagră degajată nu a fost atât de multă. Problema este pur tehnică și ține de societatea care a câștigat în 2018, prin concesiune, admnistrarea centralelor : SC Vicexpert. Conform tuturor părerilor, societatea trebuie să investească o sumă de câteva zeci de mii de lei vechi (o nimica toată) pentru achiziționarea unor alte filtre la coșurile centrale. Există și alte păreri potrivit cărora, de fapt, Primăria trebuie să achiziționeze filtrele, întrucât cazanele se află în proprietatea acestei instituții.

Primarul Nicolae Sărdărescu i-a pasat pe nemulțumiții veniți să-i ceară socoteală și i-a dat afară de la ședința de birou, fără să facă discriminare politică. În rândurile protestatarilor erau mai mulți pesediști care, de-a lungul anilor, i-au făcut campanie. De ce se răsfrâng toate pe capul edilului – șef și nu neapărat pe SC Vicexpert care, în mod normal, ar trebui să facă investiția? Pentru că Sărdărescu este cel care a făcut cap de afiș public din lupta sa cu fostul administrator al centralelor (SC Sacomet), încercând să-și atragă laurii victoriei din eliminarea acestei societăți. Acum, când o altă societate  – cu a cărei conduceri are relații bune – se mișcă mai rău decât Sacomet, primarul evită să dea explicații publice. ,,Nu este de vină nici primăria, nici Vicexpert. Noi am luam măsuri pentru rezolvarea temporară a fumului de la centrală. Sunt probleme legate de sistemul de evacuare a fumului și se vor rezolva în vara aceasta” – a explicat în sumar primarul Nicolae Sărdărescu. 

Deși încearcă să salveze onoarea societății adusă pe mandantul său (Vicexpert) pentru mai multe contracte din bani publici, primarul nu are cum să-i scoată basma curată. Nemulțumirea populară a fost declanțată straturi groase de funingine rezultată din arderea incompletă a rumegușului de brad. Fiindcă bradul este mai ieftin, mai ales pe Valea Lotrului – Vâlcea, Vicexpert achiziționează rumeguș de brad și alimentează centralele.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like