Rădulescu, despre bugetul alocat de Cîțu pentru Vâlcea: ,,O mizerie de repartizare!”

Președintele Consiliului Județean Vâlcea Constantin Rădulescu (PSD) a făcut lămuriri cu privire la temele predilecte ale activității sale. A vorbit despre drumurile județene și despre proiectele din sănătate. S-a atins delicata temă a constructorilor care opriseră lucrările din cauza lipsei de bani guvernamentali, dar situația pare să se fi reglementat. Când a fost întrebat teme politice, șeful județului a trecut la cuvinte grele, acuzând guvernul de instabilitate și mai ales de o incorectă și imorală repartizare a sumelor din bugetul de stat. 

1. Care mai este situația pe drumurile județene? Au reluat constructorii lucrările? O să abordez direct un subiect complicat și anume, ce se întâmplă pe DJ 677 A Sutești – Șirineasa?

C.R.: După sezonul rece, lucrările au fost reluate și, în prezent, se lucrează pe majoritatea șantierelor. Este adevărat, unele lucrări nu se desfășoară așa cum mi-aș dori eu. În ceea ce privește DJ 677 A, constructorul care a câștigat licitația nu a asigurat un ritm corespunzător al lucrărilor. I-am notificat pe reprezentanții firmei respective, le-am făcut adrese scrise și, odată cu reluarea lucrărilor, în această primăvară, am dispuso atenție sporită din partea colegilor mei și le-am solicitat mărirea ritmului lucrărilor.

2. Dar pe drumul de la Mihăești – Galicea – Nicolae Bălcescu – Milcoiu, DJ 678 A, cum se desfășoară lucrările? 

C.R.: Sunt nemulțumit de modul cum se desfășoară lucrările pe acest drum, ei spun că sunt în grafic, și aici le-am solicitat să mărească ritmul lucrărilor. Pentru că avem zone în care trebuie urgent intervenit cu covor asfaltic.

 3. Știu că au fost cetățeni nemulțumiți de calitatea lucrărilor sau de deranjul creat, mai bine zis. Cum comentați aceste aspecte?

C.R.: Nu ne jucăm când vine vorba de calitatea lucrărilor! Orice deficiență va fi remediată de cătreconstructor, pe cheltuiala lui! Am dispus verificări amănunțite pentru că nu ne jucăm cu banii europeni. La aceste proiecte lucrează vreo 30 de oameni: diriginte de șantier, experți etc., iar tot ce nu este bine realizat, se face din nou, dar pe cheltuiala constructorului. Cât despre deranjul creat, care îi afectează pe locuitori, am solicitat constructorului să se organizeze în așa fel încât oamenii să fie cât mai puțin deranjați.

4. Să trecem la politică. Ce părere aveți despre relațiile din coaliția de guvernare? Merge mai departe acest Guvern?

C.R.: Bine ar fi să nu mai meargă! Pentru că, în foarte scurt timp, nu va mai fi nimic de guvernat! Este inadmisibil să distrugi o industrie generatoare de profit, așa cum este HoReCa, unde ar trebui reguli, nu lacăte pe uși. Din păcate, nu avem nicio predictibilitate în atragerea de fonduri europene, nu se anunță deschiderea axelor de finanțare. Se tot vorbește de acest PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență)…numai minciuni! Implementarea unui proiect european durează, iar ei ne tot spun că o să ne umplem de bani și adevărul este că nici până astăzi nu avem deschise liniile de finanțare. În atragerea de fonduri europene, ne confruntăm cu birocrația excesivă. Nici până astăzi, primăriile și consiliile județene nu și-au recuperat banii investiți în protejarea populației împotriva COVID-19. În protecția socială, își bat efectiv joc, pentru că sunt întârzieri mari la plata însoțitorilor persoanelor cu handicap, iar lumea îi ceartă pe primari, deși banii trebuie să îi dea Guvernul. Este o listă lungă a incompetenților care astăzi sunt la guvernare.

5. Apropo de bani, domnule președinte, ați spus că primăriile au solicitat peste 570 milioane lei și ați primit de la Guvern 27,13 milioane lei. Cum veți împărți acești bani? Dați mai mult PSD-ului sau PNL-ului? Care ia cei mai mulți bani?

C.R.: Este o mizerie de repartizare, pentru că și-au bătut efectiv joc de județ! Cum să împarți 4,76% din necesar și să mulțumești pe toată lumea?! Este complicat, dar vom încerca să ne descurcăm. Eu știu foarte bine ce am de făcut, știu și care sunt nevoile primăriilor, iar la Consiliul Județean vom lua o hotărâre echilibrată în ceea ce privește alocarea acestor fonduri, așa reduse, cum sunt ele.

6. Ce se mai aude cu spitalele? Mai lucrați la proiecte?

C.R.: Lucrăm la proiecte, nu numai la documentații, ci și fizic, la execuția lor. Când am spus că îmi doresc să avem, până în anul 2024, cele mai moderne spitale din regiune, nu am spus-o la modul declarativ, ci ca pe un angajament pe care mi l-am luat față de oameni și pe care vreau să îl îndeplinesc. Tocmai ce am reușit să mărim capacitatea de preluare a pacienților suspecți COVID-19, la spitalul Mihăești, prin realizarea unui spital modular, primul de acest fel din județ. Totodată, lucrăm la consolidarea maternității și, pentru prima oară după revoluție, vom avea prima clădire nouă de spital. Săptămâna viitoare, vom da ordinul de începere a lucrărilor la Ambulatoriul de la SJU, policlinica veche, așa cum o știe toată lumea. Pe lângă faptul că vom moderniza spațiile existente, acolo se va construi și o clădire nouă și se vor achiziționa dotări și aparatură medicală pentru cabinetele ambulatoriului.

You May Also Like