Salarii „grase” pentru foşti primari ajunşi consilieri personali ai unor edili din Vâlcea

În ultimii ani, a devenit o modă printre primarii din judeţul Vâlcea să-şi angajeze consilieri personali. Dacă în cazul tuturor edililor ar fi vorba de angajarea unor tineri dornici să înveţe administraţie publică şi să facă performanţă, parcă nu ar fi atât de deranjant. Însă, în anumite comune, consilieri personali ai primarilor au devenit foşti edili condamnaţi sau poliţişti pensionari, ei încasând salarii imense, la care un angajat din mediul privat vâlcean doar visează. Deocamdată, în acest articol vă vom prezenta cazurile a două localităţi din judeţul Vâlcea: Şuşani şi Dăeşti, acolo unde liberalii sunt la putere şi, după cum se vede, îşi fac de cap.
Staiu din Şuşani, consilier de lux al primarului

La sfârşitul anului trecut, liberalul Gheorghe Staiu – cel care a câştigat alegerile locale în 2016 în comuna Şuşani, a pierdut mandatul, el fiind declarat incompatibil de ANI, fapt dovedit şi confirmat de instanţa de judecată. Omul nu s-a resemnat însă şi a găsit o modalitate să rămână în continuare la Primăria Şuşani. Cum? Simplu… Cu ajutorul viceprimarului Gheorghe Constantinescu, el a fost „uns” imediat în funcţia de consilier personal al primarului interimar, iar din această postură mulţi spun că el, practic, conduce în continuare primăria. Gheorghe Staiu a ţinut neapărat să şi demonstreze acest lucru, apărând în articole de presă cu declaraţii despre proiectele primăriei sau anunţându-i pe locuitorii comunei despre semnarea unor contracte de finanţare, deşi calitate oficială nu mai are pentru acest lucru.

„Veste buna pentru locuitorii comunei Susani, pe data de 18 ianuarie 2018 împreuna cu viceprimarul Gheorghe Constantinescu am procedat la semnarea Contractului de Finanţare pentru Sistemul de Alimentare cu Apa in comuna Susani in valoare de 8.150.000 lei (adică 81.500.000.000 lei vechi). Si asta este doar începutul, vor urma și celelalte proiecte pe care le avem depuse la MDRAPFE! Vreau sa mulțumesc încă odată tuturor celor care au acordat încredere echipei noastre, iar celor care mă vor mort ii asigur ca și așa voi mişca!” – a scris Staiu pe Facebook, ataşând chiar şi imagini cu respectivul contract.

Ba mai mult, Gheorghe Staiu a devenit consilier „de lux” în Vâlcea, el fiind încadrat cu un salariu imens de 5.400 de lei brut. Din cercetările noastre, Staiu conduce detaşat într-un top al salariilor consilierilor de primari de comună sau de municipiu. De remarcat este faptul că în comuna Şuşani ar mai fi angajat un consilier personal al primarului, care are un salariu de doar 2400 lei brut.

Popolan, consilierul condamnat al primarului interimar

Povestea se repetă, la indigo, şi în comuna Dăeşti. După cum bine se ştie, în vara anului trecut, penelistul George Popolan, pe atunci primar al localităţii Dăeşti, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea unor fapte asimilate cu corupţia. La scurt timp însă după ce şi-a pierdut mandatul, el a devenit consilier personal al viceprimarului cu atribuţii de primar. Ca şi Staiu, şi Popolan a continuat să apară în articole de presă cu poze şi declaraţii despre activitatea Primăriei Dăeşti, asumându-şi meritele pentru toate proiectele şi investiţiile derulate din comună.

Pentru munca lui de consilier personal, George Popolan încasează un salariu luna de 4.800 de lei brut, pentru că, nu-i aşa, nu-i pot scădea standardele atât de mult, chiar dacă e condamnat.

Putem vorbi oare de uzurpare de calităţi oficiale?

Cele două cazuri din Şuşani şi Dăeşti merită privite cu atenţie atât de cetăţeni, cât şi de organele abilitate. Atât Staiu, cât şi Popolan conduc, de facto, primăriile celor două comune. Ne întrebăm atunci: putem vorbi oare de uzurpare de calităţi oficiale, atât timp cât la Râmnicu Vâlcea pe Mircia Gutău l-au cercetat penal doar pentru că a participat la o şedinţă în primărie?

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like