Alertă de grad 0 la Govora! Bărăscu, război cu magnații care au distrus stațiunea

Patrimoniul turistic din Băile Govora arată parcă desprins din reportajele de război din Ucraina. Sau, cel puțin aceasta este realitatea pentru 60- 70% din clădirile deținute de SC Băile Govora SA, societate ce deține ,,grosul” infrastructurii turistice din stațiune. Cum de s-a ajuns aici? Cum de această situație trenează de ani? Cum de există clădiri părăsite, distruse în mare proporție de nepăsare, în timp ce patronatul societății nu ridică un deget, iar administrația publică de asemenea? Răspunsul vine simplu și sec: administrația nu a dorit să determine, fie de voie bună, fie cu forța, pe cei de la SC Băile Govora SA să-și pună în ordine infrastructura turistică. S-a motivat tot timpul că dreptul de proprietate de garantat de Constituție, iar societatea deține în proprietate vilele și hotelurile lăsate în degradare. Există cazuri în alte orașe unde acest cerc vicios s-a reparat în consiliul local. S-a votat supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină până când fie impozitele au devenit atât de mari încât nu s-au mai putut plăti, construcțiile intrând în patrimoniul local prin confiscare, fie proprietarii au făcut eforturi și au reparat. Așa s-a întâmplat și la Băile Govora săptămâna trecută, când majoritatea din Consiliul Local a votat un proiect de supraimpozitare progresivă. Cine își va mai permite să lase hoteluri și vile în nepăsare va plăti în primul an cu 50% mai mult impozit, în al doilea an cu 100% mai mult, urmând ca în al treilea să fie nevoit să achite 500%. 

SC Băile Govora, problema numărul unu

Primarul din Băile Govora, liberalul Mihai Mateescu, s-a opus cu îndârjire acestui proiect motivând dreptul la proprietate garantat prin Constituție. Grupul PER, condus de viceprimarul Radu Bărăscu, și consilierii ALDE au fost cei care au introdus punctul pe ordinea de zi. Secretarul primăriei, Cristinel Gugu, s-a alăturat primarului nedorind să semneze pentru legalitate. Spre cinstea lor, consilierii liberali, patru la număr, au votat alături de ecologiștisingura măsură corectă pentru salvarea imaginii micuțului orășel stațiune. S-a motivat în timpul discuțiilor, așa cum puteți vedea în filmările de mai jos, că a mai existat un asemenea regulament de supraimpozitare trecut prin consiliu, doar că nu a putut fi pus în practică. Medicul stomatolog Teo Istrătescu (consilier local PER) a pus tranșant problema: ,,păi cine trebuia să-l pună în practică? Sigur că întrearea este retorică.” Evident, executivul condus din 2000 de primarul Mihai Mateescu. Regulamentul a fost uitat și a rămas prăfuit prin cine știe ce sertar, cum prăfuit a devenit de-a lungul timpului și patrimoniul turistic din Băile Govora. De ce SC Băile Govora își permite să trateze așa una din perlele turismului românesc? Pentru că i s-a dat voie prin nepunerea în practică a unui asemenea regulament de supraimpozitare progresivă. Am încercat să vorbim pe această temă cu Violeta Nițescu, directorul stațiunii, doar că aceasta nu a dorit să dea nicio explicație. Menționăm că din peste 20 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, vile) doar trei funcționează: Palace – patru stele, Belvedere – trei stele, Hotel Parc – două stele. Dintre acestea, doar Palace funcționează permanent, celelalte două fiind deschise doar vara. Vă închipuiți în ce stare avansată de cancer se află turismul din Govora și ce chimioterapie trebuie să primească de urgență? 

Bărăscu: ,,Govora are dreptul ei istoric la dezvoltare și bunăstare!”

A doua zi după ce s-a votat proiectul, s-a întocmit o comisie de inventariere a hotelurilor și a vilelor lăsate în uitare și paragină (vezi foto jos). Le o simplă citire a listei, te iei cu mâinile de cap și te întrebi ce motiv are SC Băile Govora să lase o asemenea avere la voia sorții(vezi album foto)? Și, poate la fel de important, ce dezinteres – sau, mai grav, ce interese?! – a avut primarul Mihai Mateescu să accepte așa ceva în orașul pe care îl conduce de 22 de ani?! Chiar și în ultimul moment, în fața evidenței, s-a opus supraimpozitării. Spre meritul lor, cei patru liberali govoreni nu au mai putut răbda ca localitatea lor să fie trecută în fruntea topurilor turistice la capitolul ,,așa nu”. 

,,Vom proceda cum spune proiectul votat în consiliu. Sper să nu ajungem la sumele maxime pe care ni le permite supraimpozitarea, dar dacă SC Băile Govora sau alți operatori de turism își mai permit sa facă tot ce au făcut până cum, va fi în dauna lor. Primarul Mateescu a tolerat destul această situație, noi nu o mai tolerăm. Le mulțumesc public consilierilor PNL care au înțeles să voteze acest proiect care ne dă arme contra celor care au distrus patrimoniul turistic al localității. Până acum, primăria nu a avut arme pentru că nu a vrut să aibă. De acum are și promitem să facem tot ce se poate pentru a salva turismul balnear din această stațiune. Govora își are dreptul ei istoric la dezvoltare și bunăstare” a spus viceprimarul Radu Bărăscu.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like