CIEH ameninţă cu disponibilizări în timpul negocierilor cu CET Govora. Administratorul judiciar nu cedează!

UPDATE: Reacția presedintelui CJ Vâlcea în conflictul dintre CIEH şi CET Govora:

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a avut astăzi, 21 martie 2019, la sediul instituției, o întâlnire cu reprezentanții conducerii CET Govora SA – Dinu Constantinescu, administratorul special al societății și Alexandru Scarlat, administratorul judiciar – EURO INSOL SPRL București, care l-au informat despre operațiunile specifice de negociere privind stabilirea prețului la aburul industrial pentru anul 2019, între CET Govora S.A. și CIECH Soda România.

Cu acest prilej, administratorul judiciar și administratorul special l-au asigurat pe Președintele Consiliului Județean Vâlcea că vor lua toate măsurile necesare pentru ca aceste operațiuni și negocieri să nu fie viciate în niciun fel prin poziții publice sau alte demersuri, astfel încât, la finalul negocierilor, rezulte un preț corect și benefic atât pentru desfășurarea activității CET Govora, cât și a CIECH Soda România.

Având în vedere că, din luna mai 2016,CET Govora SA se află în insolvență, iar Consiliul Județean Vâlcea nu poate interveni în managementul societății, administratoriiCET Govora SA au dat asigurări instituția noastră va fi informată, cu celeritate, cu privire la deciziile ce vor fi luate și la evoluția negocierilor.


CIEH SA, deținătoarea Uzinei de Sodă din Râmnicu Vâlcea a amenințat că este nevoită să dea oameni afară, din cauza CET Govora. Reacția CET este promptă. Prin reprezentantul SC Euro Insol (administratorul judiciar), Alexandru Scarlat, CET demontează atacurile celor de la Sodă.

,,Din punctul nostru de vedere este o presiune pe care cei de la CIEH o fac tocmai acum când negociem cu ei prețul aburului. Pe 31 decembrie 2018 contractul dintre noi și ei era scadent. Am semnat un adițional valabil pe trei luni, timp în care trebuia să ne înțelegem asupra unui preț corect al aburului. Când spun corect mă refer la un preț care să avantajeze ambele părți, fiindcă așa cum se știe foarte bine, CET a vândut în dezavantajul său timp de 15 ani. Iată că în timpul negocierii, care a început în ianuarie, CIEH amenință că dă afara 89 de oameni. CET Govora a fost nevoită să dea afara aproximativ 600 de oameni ca să devină rentabilă și nu am mai făcut presiune pe nimeni. Prețul actual este de 123 de lei pe gigacalorie, iar în timpul negocierilor ni s-a spus că se vrea o scădere substanțială. Contractul dintre noi şi Sodă va fi scadent pe 31 martie, când va înceta şi adiţionalul. În demersul nostru avem susținerea sindicatelor de la noi și a celorlalți factori de decizie. Nu vom ceda presiuni și asigurăm pe toată lumea că vom vinde la un preț corect pentru toate părțile” – a spus Scarlat.

Joi, 21 martie, câțiva sindicaliști de la CIEH au făcut presiuni pe președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu, să îi determine pe cei de la CET să scadă prețul la abur. Presiunile sunt inutile, Rădulescu nu poate să intervină în această chestiune economică fără să comită o faptă penală. Şeful CJ Vâlcea nu poate presa CET Govora, deoarece societatea se află în insolvenţă, iar decizia o ia administratorul judiciar. Presiunile din anii trecuţi, utile cândva, când la CJ Vâlcea şi la CET erau alte echipe de conducere, devin inutile în prezent şi nu fac decât să înrăutăţească situaţia.

Ca o contrapondere, aproximativ 60 de sindicalişti de la CET au fost la CJ Vâlcea tot astăzi, 21 martie, susținând punctul de vedere al administratorului judiciar.

Redăm comunicatul CIEH în care sunt anunţate disponibilizările din cauza preţului aburului, amintind că societatea cu capital polonez a fost pe profit în ultimii ani şi nu se poate plânge de un rău tratament din partea autorităţilor române. Cât este de fair – play un asemenea procedeu în timpul negocierilor?

„Operațiunile CIECH Soda România au trecut pe pierdere (rezultatul financiar consolidat al celor două companii ale Grupului CIECH din România) pentru prima dată de la procesulde restructurare masivă prin care a trecut compania în perioada 2013-2014. CIECH Soda România va fi nevoită inițieze o reducere cu aproximativ 20% a personalului său deoarece operațiunile sale nu pot fi profitabile din cauza majorării semnificative a prețului la abur industrial, aplicată de CET Govora începând cu 1 ianuarie 2019 și în urma creșterii prețului certificatelor CO2. În primă fază, CIECH Soda România a acceptat majorarea prețului la abur pentru a putea continua producția de sodă calcinată și în încercarea de a face acest lucru cu rezultate financiare pozitive, dar pierderile au continuat să crească în ultimele două luni și jumătate, în pofida acestor eforturiFactura pe ianuarie 2019 emisă de CET Govora a fost substantial mai mare decât cea din decembrie 2018. În timpul negocierilor de la finalul anului 2018, CET Govora a anunțat CIECH Soda România nu va dispune de cărbune (lignit) suficient pentru a-i asigura necesarul de abur pentru întreg anul 2019 și va reduce livrările de abur cu aproximativ 20% după încheierea sezonului de termoficare a municipiului RâmnicuVâlcea Drept urmare, CIECH Soda România va fi nevoită să își reducă producția de sodă calcinată cu același procentaj. Iar pentru a evita creșterea în continuare a pierderilor financiare, care ar putea duce, în ultimă instanță, la închiderea uzinei, compania este nevoită reducă numărul de angajați cu un procent corespunzător cu cel al reducerii volumului de aburfurnizat de CET.  Diminuarea forțată a producției, cauzată de prețul majorat și cantitatea diminuată a aburului furnizat, vaafecta profund activitatea CIECH Soda România, care deja a trecut pe pierderi pentru prima dată de la procesul de restructurare masivă din perioada 2013-2014. Aceste pierderi sunt raportate la nivel consolidat împreună cu sucursala de vânzări din România a Grupului CIECH (o companie denumită CIECH S.A. Varșovia Sucursala Râmnicu Vâlcea), care achiziționează întreaga producție de sodă calcinată de la CIECH Soda România și o vinde clienților finali de pe piața românească și piețele de export, ceea ce implică și asumarea tuturor riscurilor comerciale
Din cauza faptului sunt entități afiliate (având același proprietar, CIECH S.A.) restricțiile impuse de reglementările fiscale privind prețurile de transfer se aplică tranzacțiilor dintre acestea. Este singurul motiv pentru care CIECH Soda România a înregistrat profituri în trecut ca societate distinctă, în timp ce sucursala de vânzări înregistrează pierderi încă din 2017 (pierderile nete publicate pentru anul 2017 au fost de 10,7 milioane lei).  Cu toate în 2018 pierderea financiară a sucursalei de vânzări a scăzut, vor fi raportate din nou pierderi pentru anul respectiv. Numai în primele două luni ale anului 2019 această firma a înregistrat pierderi în valoare de câteva milioane de lei și previziunile arată , foarte curând, pierderea pe 2019 va fi mai mare decât cea din 2017. Acestea sunt motivele din cauza cărora, pentru prima dată de la restructurarea încheiată în 2014, la începutul anului 2019, rezultatul financiar consolidat al celor două companii ale Grupului CIECH din România a fost per total negativToate acestea forțează CIECH S.A. redimensioneze operațiunile sale din România și ia măsuri drastice pentru a evita adâncirea pierderilor financiare. Drept urmare a efectelor majorării prețului la abur și livrărilor reduse ale acestuia, care duc la scăderea producției sub nivelul de acoperire a costurilor, CIECH Soda România nu va putea mai continue în această formulă. În consecință, CIECH Soda România a luat deja măsuri pentru a diminua numărul de angajați cu aproximative 20%”.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like