Cum a făcut Florescu de la Urban KO statul român. Lux exorbitant cu bani din “țepe”

/

Cu ajutorul viceprimarul penelist Virgil Pîrvulescu, afaceristul Doru Florescu – SC Urban SA dorește să reprimească serviciul de salubrizare la Râmnicu Vâlcea. La recenta experiență cu Urban, Râmnicul a rămas fără banii de redevență. Pîrvulescu are atribuții în domeniul salubrității și reprezintă Primăria Râmnicului în acest domeniu. Florescu încearcă să obțină contractul prin SC Brai-Cata, întrucât Urban se apropie de faliment.

O încrengătură infracțională a unor interese private și politice, bine apărate de instituțiile statului, vor da un ,,tun” de peste două milioane de euro din bugetul municipiului Râmnicu Vâlcea. Cum am mai scris într-un episod trecut, SC Urban deține în zona Stolniceni o stație de sortare pentru care are o autorizație de funcționare clară. Potrivit acestui document, punctul de lucru de la Stolniceni nu poate fi folosit decât pentru sortarea deșeurilor. Așa cum s-a arătat în atâtea fotografii și filmări făcute de-a lungul timpului, SC Urban folosește în disprețul legii această curte a stației de sortare ca depozit ilegal de gunoaie. Un nou filmuleț realizat pe data de 21 iunie 2021, făcut cu drona, stă mărturie în acest sens. Toate instituțiile abilitate să ia măsuri în această problemă (Prefectura, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului) se fac că fac comisii, ședințe de lucru, dau comunicate și declarații, amenzi și sancțiuni, dar în realitate, situația e neschimbată. Acest adevăr nu poate fi tăgăduit, din moment ce filmările recente stau mărturie. Orice amendă pe care Urban o ia că nu respectă autorizația de funcționare este inutilă. Societatea este într-o istorică insolvență, ba chiar i s-a cerut falimentul. Deci, nu plătește amenzile. Iar deșeurile strânse ilegal, sub ochii instituțiilor statului, în atâția ani la Stolniceni – Râmnicu Vâlcea, vor fi mutate de acolo pe banii primăriei. Conform legii, primăria este proprietara deșeurilor dintr-o unitate administrativ teritorială. În prezent, pentru că Urban încă nu a falimentat (dosarul falimentului se judecă în instanță) ar trebui să fie forțat de cele trei instituții menționate mai sus să lichideze cumplitul depozit ilegal din sudul capitalei de județ. Dar după ce se va produce falimentul, primăria va fi responsabilă, iar costurile de transport ale zecilor de mii de tone de gunoi este imens. Potrivit filmărilor și calculelor mai multor specialiști, în curtea fostului Comat, locul stației de sortare a Urban, s-au adunat peste 30 de mii de tone de gunoi. La un calcul simplu, optimist sub aspectul celor 30 de mii de tone (în realitate, pot fi mult mai multe), Primăria Râmnicu Vâlcea va trebui să aloce aproximativ 8,7 milioane de lei pentru lichidarea acestui depozit ilegal. Calculul este simplu și ține de prețul per tonă depozitată (110 lei), taxa la fondul de mediu per tonă (80 de lei) și de transportul care costă aproximativ 100 de lei per tonă. 

Instituțiile statului, conduse de liberali, la picioarele lui Florescu 

Revine obsesiv întrebarea: dacă situația este atât de evidentă, dacă lucrurile sunt dovedite prin texte de lege și filmări, de ce nu face nimeni nimic? Pentru că instituțiile sunt ori șpăguite, ori au primit ordin politic. Sau și una, și alta. Prefectul județului, Sebastian Fîrtat, penelist, fost șef de cabinet al liderului PNL Vâlcea. Comisarul – șef al Gărzii de Mediu, Ștefan Păun, om provenit din sistem, nu adus din afara instituției, dar liberal și în suflet și în carnetul de partid. Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM), Alin Voicescu, om provenit tot din sistem, dar un versat traseist politic. Pentru că funcția lui depinde de PNL, și-a luat carnet galben și face campanie electorală prin județ, pentru liberali. Viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu, liderul de facto al majorității PNL – USR din Consiliul Municipal, prieten cu afaceristul Doru Florescu (patronul SC Urban). Ca un amănunt important putem aminti cum Florescu încerca în campania electorală de la localele din 2020 să negocieze cu ziariștii ,,ostili” lui Pîrvulescu pentru acesta. Detalii, într-un articol viitor. În prezent, această încrengătură politico – financiară va da ,,tunul” descris cu cifre mai sus. Alte instituții alte statului, care ar trebui să intervină (ne referim aici la cele de forță, DNA, DGA, Parchet) fie se mișcă prea greu, fie au și ele ,,frâne” politice. Întrucât nu este nimic mai clar decât atât. 

Dintre munții de gunoaie se zărește și evaziunea fiscală

După ce SC Urban ,,a ars” Primăria Râmnicu Vâlcea de banii pentru redevență în anii în care avea serviciul de salubrizare, după ce aceeași societate ,,a deposedat” Primăria Drăgășani cu același procedeu prin care administrația a trebuit să achite integral prețul lichidării unui depozit ilegal, urmează lovitura în capitala de județ. Încă se mai poate repara, dacă instituțiile de forță ale statului intervin și le forțează pe cele de control în domeniul mediului să își facă datoria. Altfel, după cum se vede clar în imagini, nu mai crește nici vegetația în zonă din cauza munților de gunoaie. Terenul este îmbibat de levigat (substanță galben – verzuie, deosebit de toxică, rezultată din tasarea deșeurilor), Oltul și casele oamenilor sunt în apropierea acestei bombe cu ceas. O altă instituție de control, dar nu de mediu, ci financiar, care ar trebui să intervină este Direcția Județeană a Finanțelor Publice. SC urban a încasat, de-a lungul anilor, o sumă pentru colectarea gunoaielor. Suma aceasta era încasată pe promisiunea contractuală că deșeurile vor fi depozitate, așa cum spune legea, într-un depozit autorizat. Transportul, plata depozitului, cădeau în sarcina Urban care, în funcție de aceste costuri, stabilea tariful pentru cetățeni. Or, dacă Urban depozita gunoiul ilegal în curte, dar prețul din factura era construit pe baza unor calcule care includeau depozitarea legală, evaziunea fiscală este evidentă. 

Ce face șeful Urban cu banii proveniți din ,,tunuri”

E adevărat că și familia afaceristului Doru Florescu are nevoile ei. Soția acestuia, Loredana Petrescu, a trebuit să ajungă în Parlament de pe listele PSD, s-a lucrat la imaginea ei printr-o stație locală de televiziune, i s-a cumpărat conac în 2020 la Horezu de 270.000 de euro (vezi foto), fiul Petruț Florescu circulă într-un Audi Q8RS de aproximativ 200.000 de euro (potrivit pozei de la starea contului său dintr-o rețea de socializare, vezi captura foto mai jos)…și alte ,,nevoi de bază”. Se duc banii! Dar ce ar fi ca instituțiile statului să-l forțeze pe afaceristul Florescu să-și facă aceste mofturi pe bani câștigați cinstit. Nu pe banii localnicilor de la Drăgășani, nu pe banii celor din Râmnic cărora după ce nu le-a plătit redevența, mai vrea să le ia și banii pentru lichidarea unui depozit ilegal. Iar protecția instituțiilor sau prieteniile politice să și le asigure pe ochi frumoși.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like