Document oficial: primarul Mateescu este făptuitor în dosarul terenului din parcul orașului Govora

Primarul Mihai Mateescu și secretarul primăriei Băile Govora Gugu Cristinel se luptă cu disperare pentru terenul de 240 de metri pătrați din parcul central al stațiunii. Nici consilierii PER, conduși de viceprimarul Radu Bărăscu, nu se lasă, mai ales acum când și-au câștigat majoritatea în Consiliul Local prin voturile celor din PSD, ALDE plus un independent. Mateescu este tamponat din toate direcțiile pierzându-și ultimii aliați pe care îi avea în consiliu, de exemplu preotul Constantin Matei, consilier independent. În tot acest timp, Parchetul cercetează, iar Bărăscu atacă la baionetă. Tot scandalul a plecat de la faptul că edilul – șef a fost împroprietărit pe 240 de metri din parc. 

Grupul PER, la care s-a adăugat și consilierul ALDE, a depus o informare la primărie prin care a dorit să aducă la cunoștința celorlalți consilieri din Consiliul Local, dar și membrilor Comisiei locale de Fond Funciar situația care ține Govora pe jar. Anume, că primarul Mihai Mateescu este acuzat de însușirea ilegală a unui teren de 240 mp în parcul central din stațiune. Ecologiștii au depus alături de actele care au stat la baza contestatei împroprietăriri și documentele de la Parchet din care reiese că s-a început cercetarea penală. 

Viceprimarul Bărăscu, blocat la primărie, deblocat la Prefectură

De asemenea, aceștia au cerut oficial Comisie Locale de Fond Funciar, în baza art. 5 litera l din HG 890/2005 constatarea nulității absolute a actelor care au stat la baza titlului de proprietate. Amintim că la începutul acestui an, Prefectura Vâlcea a eliberat un titlu de proprietate pe 240 de metri pătrați pe numele primarului Mihai Mateescu. Terenul se află în parcul central al stațiunii, dar fără să fi trecut prin Consiliul Local, i-a fost atribuit lui Mateescu. Edilul – șef a devenit proprietar în baza unor documente controversate care se află acum în cercetare, la Parchet. PER și consilierul ALDE tocmai asta au cerut, să se anuleze actele care au stat la baza titlului de proprietate, întrucât Comisia Locală de Fond Funciar poate repara eroarea făcută și poate readuce terenul în patrimoniul public. Aceasta nu înseamnă că dosarul se închide. Faptele pentru care este cercetat Mateescu vor fi anchetate pe mai departe. Dar măcar Govora s-ar alege cu reparația patrimonială. Viceprimarul Radu Bărăscu este cel care a cerut aceste lucruri în ședința comisiei numai că, surpriză, în procesul verbal de la final nu i s-a consemnat poziția. Bărăscu a insistat la Prefectură și doar intervenția acestei instituții a făcut ca viceprimarul să poată completa procesul verbal de încheiere de ședință cu cele solicitate. Blocajul permanent pe care îl instituie în problema terenului din parcul central primarul Mateescu și secretarul Gugu Cristinel denotă nu doar reaua credință, ci și o posibilă vinovăție. În virtutea dreptului la replică i-am solicitat încă de acum jumătate de an primarului o explicație. Nici până în prezent aceasta nu a venit, dar dacă vreodată o va dori, îi stăm la dispoziție. Până atunci, ne rămâne să asistăm cu toții la circul ieftin pe care îl face secondat de secretar. 

Majoritatea consilierilor îi cer lui Mateescu să dea terenul înapoi

Nici ședința Consiliului Local nu a fost fără scântei. Așa cum aminteam, nu a ajuns la ceilalți consilieri informarea întocmită de grupul PER – ALDE, dar Mihai Mateescu a făcut propria informare în care a recunoscut că Parchetul i-a atribuit calitatea de făptuitor (vezi document). Bineînțeles că informarea amintește ceea ce e corect să fie amintit, anume că Mateescu beneficiază de prezumția de nevinovăție și de dreptul la imagine publică. E adevărat! Aceasta înseamnă că trebuie să ți se dea dreptul să-ți exprimi părerea, nu că acuzatorii tăi trebuie reduși la tăcere până la finalizarea procesului. Fapta de care este acuzat Mateescu nu ține de morală, de probleme medicale personale sau familiale, ori de alte chestiuni care nu trebuie discutate public. Prezumtiva faptă se încadrează la abuz în serviciu, este vorba despre un teren din parcul unui oraș și orice discuție pe acest subiect este binevenită câtă vreme se întemeiază pe acte și alte probe, nicidecum pe injurii și acuzații gratuite. Din filmările pe care le prezentăm este evident că primarul se simte încolțit și sub nicio formă nu vrea nici să dea explicații publice, dar nici să renunțe la terenul din parc. 

Conform normelor de drept, calitatea de făptuitor se află între cea de suspect și cea de inculpat. Așadar, nu se poate spune deocamdată că Mateescu este urmărit penal în urma unei Ordonanțe semnate de un procuror, dar nici că se cercetează doar fapta pentru care este acuzat.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like