DSP Valcea creează panică: 32 de decese înregistrate în ultimele zile

Dacă în seara zilei de 28 octombrie, DSP Vâlcea anunța un total de 698 decese de la începutul pandemiei și până acum, azi 1 noiembrie 2021, numărul deceselor a urcat la 730. Este vorba, astfel, despre 32 de persoane care au decedat în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Unele dintre persoanele decedate înregistrate zilele acestea au murit, în realitate, cu zile bune în urmă. Însă, ca-n România, DSP Vâlcea nu are o bază de date comună cu spitalele din județ, iar raportările se fac cu întârziere. Acesta ar fi motivul pentru care apar atât de multe decese în doar câteva zile. DSP nu explică de multe ori aceste lucruri, iar în ultima perioadă se observă cu ochiul liber lipsa transparenței instituționale. Focarele de infecție nu mai sunt făcute publice (nici măcar cele din instituțiile publice sau unitățile sanitare), iar comunicatele sunt seci și incomplete. “Informați-vă din surse oficiale”, parcă așa era îndemnul autorităților către populație! Care surse oficiale la Vâlcea? Prefectura care nu a mai organizat o conferință de presă de luni de zile sau DSP care ascunde informații? Care e situația pandemiei, în realitate, la Vâlcea? Sperăm să aflăm în curând!
Până atunci, le reamintim totuși conducătorilor celor două instituții ce spune legislația în vigoare (Legea 544/2001): “Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice”.

”De pe 29 octombrie și până azi avem raportate 20 de decese de către Spitalul Județean Vâlcea. Restul deceselor sunt tot din luna octombrie, însă nu au fost înregistrate pentru că nu aveam informațiile complete despre acei pacienți. Cât despre focare, o să întreb la Prefectură dacă este în regulă să menționez în comunicate în ce instituții publice sunt focare” – ne-a declarat Amelia Pițigă, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea.

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like