Enigmele licitaţiei publice. Motelul Capela, „ochit” de oculta financiară vâlceană?

/

 

După cum se ştie, s-a scos la licitaţie Motelul Capela. Iniţial, anunţul licitaţiei publice a fost publicat pe site – ul publicaţiei Realitatea Vâlceană. Cei ce cunosc realităţile presei vâlcene înţeleg faptul că respectiva publicaţie este cvasi – anonimă. De ce a fost aleasă Realitatea Vâlceană pentru un anunţ atât de important? Se presupune că lichidatorul financiar are tot interesul să vândă motelul la un preţ cât mai bun, iar pentru asta trebuie să liciteze cât mai mulţi doritori. Or, publicând pe asemenea site – uri, începi să ridici semne de întrebare. Noroc că alte câteva publicaţii importante din Vâlcea (Ziarul de Vâlcea şi Arena Vâlceană) au preluat anunţul, distribuind informaţia. Alt amănunt interesant: lichidatorul (Ştefan Bordea din Focşani – Vrancea) a ales să publice un singur anunţ, prin care să anunţe tot calendarul licitaţiilor, în cazul în care Capela nu se vinde din prima. N-ar fi putut publica, dacă este de bună credinţă, câte un anunţ înaintea fiecărei licitaţii? Îl ,,storcea” Realitatea Vâlceană de bani pentru publicarea anunţurilor?! Nicidecum! Mai mult ca sigur că Bordea a ales această modalitate de publicare.

Lichidatorul financiar, vizite la Râmnicu Vâlcea

Şi acum urmează partea cea mai importantă: vineri, 5 mai (cu o zi înaintea organizării cele de-a doua licitaţii), Ştefan Bordea a venit la Vâlcea. Surse foarte bine informate susţin că acesta nu este la prima vizită în Râmnic, locul preferat de cazare fiind Hotel Maria. A fost văzut de câteva ori în restaurantul acestei unităţi, iar Mercedes – ul său, cu număr de Vrancea, era parcat în curtea hotelului. Ce a căutat lichidatorul financiar în judeţul unde se află locaţia pe care trebuie să o vândă? Cu cine a avut contacte şi de ce? În ce măsură contactele pe care le-a avut la Vâlcea vor influenţa licitaţia? Acestea sunt, toate, întrebări la care Bordea ar trebui să răspundă, altfel, va fi bănuit, pe tot parcursul licitaţiei, că are legături cu oculta financiară de la Vâlcea. Chiar dacă licitaţia se desfăşoară legal, iar Motelul Capela va fi cumpărat de cineva care ,,a jucat” corect, întrebările care nu primesc răspuns nasc bănuieli grave. Conform anunţului publicat în Realitatea Vâlceană şi redistribuit de alte ziare, licitaţia iniţială a avut loc pe 28 aprilie. Pentru că nu s-a înscris nimeni, au urmat altă ,,repriză” pe 5 mai. Nici atunci nu s-au găsit doritori, drept pentru care procesul de vânzare îşi menţine cursul, aşa cum a fost anunţat: 12, 19 şi 26 mai se vor organiza, din nou, licitaţii.

Din zece în zece licitaţii nereuşite va scădea preţul

Motelul Capela aparţine, în prezent, societăţii Batroscom SA, aflată în faliment şi reprezentată de lichidatorul judiciar Ştefan Bordea. Conform anunţului pe care acesta l-a publicat în presa vâlceană, preţul de pornire este de aproximativ 1,89 milioane euro, doritorii fiind obligaţi să depună 10% din această sumă cu 24 de ore înaintea fiecărei licitaţii. Bordea a fost sunat în repetate rânduri de reprezentaţi ai oamenilor de afaceri din Vâlcea, sau de ziarişti care s-au prezentat astfel. La începutul procesului de vânzare, în aprilie şi până după licitaţia nereuşită din 5 mai, lichidatorul le-a spus telefonic, tuturor doritorilor, că termenele sunt cele din anunţul publicat în presa vâlceană. Ulterior, acesta schimbat ,,placa” , anunţând că va organiza zece licitaţii la preţul de 1,89 milioane de euro, după care alte zece, la 90% din valoare. Dacă nici aşa nu se găsesc doritori, vor fi organizate alte zece licitaţii, la 80% din valoarea motelului şi tot aşa, până s-o găsi vreun proprietar pentru Capela. Subiectul este ,,delicat” şi ar trebui urmărit cu atenţie de presa locală, dar şi instituţiile statutului ar trebui să-şi arunce câte-o privire oacheşă. Nu că s-ar pune de un matrapazlâc, dar tocmai de-aia, să nu se încerce. Mai cu seamă că Ştefan Bordea este om de drept, căsătorit cu o doamnă de drept: Aneta Bordea, judecător la secţia Penală din Tribunalul Vrancea.

Dacă se analizează, cu luciditate, cum s-au achiziţionat mai multe active care au aparţinut sindicatelor, la Vâlcea, se constată că există o grămadă de motive de prudenţă şi atenţie.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.