Pactul de neagresiune Gutău – Buican, devoalat cu documente. Şeful opoziţiei, contracte cu societăţile Primăriei Râmnicu Vâlcea

/

Scurta lecturare a două contracte de închiriere poate aduce importante lămuriri asupra situaţiei politice a judeţului Vâlcea. Este vorba de contractele dintre SC Pieţe Prest SA, societate ce aparţine Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea (condusă, deci, de primărie) şi SC Lovagro SRL, societate deţinută de parlamentarul Cristian Buican (preşedintele PNL Vâlcea). Prin aceste contracte semnate în ianuarie 2018 şi valabile tot anul, două spaţii comerciale aflate în proprietatea Pieţe Prest au fost închiriate societăţii deputatului, pentru comercializarea celebrelor şi gustoaselor produse lactate Loviştea.

Magazin în centrul comerţului din municipiu

Primul contract vizează un spaţiu comercial din Piaţa Centrală a municipiului Râmnicu Vâlcea, de 11,70 metri pătraţi. Este parafat între cele două persoane juridice mai sus menţionate, din partea Lovagro semnând un anume Gheorghe Nisipeanu. Pe acest spaţiu chiriaşul plăteşte 1,86 lei/mp/zi. Adică 625,86 lei/lună fără TVA. Care este modalitatea (desigur, legală) prin care a ajuns societatea lui Buican să închirieze acest spaţiu? Nicidecum licitaţie publică sau atribuire directă. Trebuie menţionat că SC Pieţe Prest atribuie contractele de închiriere prin licitaţie publică. Dacă, în urma mai multor licitaţii publice nu participă nimeni, se formează o comisie de atribuire directă. Lovagro a găsit o modalitate mai ingenioasă, semn că are avocaţi buni. Înainte ca firma deputatului să deţină spaţiul respectiv din piaţa centrală, locul era ocupat de SC Roxi – Com SRL, societate ce aparţine omului de afaceri Constantin Ştefan, văr cu Buican. Între cei doi există o relaţie deosebită, întrucât Buican stă (după divorţ) într-un apartament al lui Ştefan, pe strada Regina Maria din Râmnicu Vâlcea. Între Pieţe Prest, Roxi – Com şi Lovagro s-a semnat o convenţie tripartită de cesiune, în martie 2017. Prin aceasta, Roxi – Com cesiona spaţiul SC Lovagro, iar Pieţe Prest era de acord. Roxi – Com avea contract până la finalul anului 2017, numai că acesta a fost prelungit cu un altul, valabil pe durata anului 2018. Cererea de prelungire a fost semnată de Constantin Buican, tatăl deputatului, deținător a 10% din părțile sociale ale firmei și administrator al acesteia.

Situaţie identică şi în Piaţa Ostroveni

La fel s-a întâmplat și cu un alt spaţiu din Piaţa Ostroveni, de 16 metri pătraţi, pe care aceeaşi Lovagro l-a închiriat în ianuarie 2018 cu 427,51 lei (fără TVA), lunar, până la finalul anului. Din partea societăţii semnează acelaşi personaj misterios: Gheorghe Nisipeanu. La fel ca în cazul spaţiului din Piaţa Centrală, în Ostroveni s-a prelungit un contract de anul trecut. Aceeaşi modalitate de eludare a licitaţiei publice sau atribuirii directe: convenţie tripartită de cesiune a contractului de închiriere. De data aceasta, însă, cea care i-a cesionat societăţii lui Buican este SC Sandy Bell SRL, reprezentată de Nicuşor Teacă. Prin convenţia tripartită SC Pieţe Prest a fost de acord cu cesionarea. Contractul din 2017 a fost prelungit în urma unei cereri semnate tot de tatăl deputatului.

Lovagro SRL, la bunăvoinţa SC Pieţe Prest SA

SC Lovagro SRL a fost înfiinţată în 2015, 90% din părţile sociale aparţinând lui Cristian Buican şi 10% tatălui său, Constantin, care este şi administratorul firmei. Sediul social este în satul Pripoare, comuna Perișani. Omul care s-a ocupat de semnarea actelor de închiriere este un contabil iscusit, om bun la toate, Gheorghe Nisipeanu, rudă a lui Buican şi a lui Costel Ştefan. Precizăm că modalitatea de atribuire a contractelor, prelungirea lor şi chiriile lunare nu sunt ilegale. Totuşi, dacă nu era vorba de o societate a secretarului Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNL Vâlcea, administraţia publică locală mai avea aceeaşi bunăvoinţă să accepte cele două convenţii tripartite? Are sens să ne întrebăm câţi oameni de afaceri n-ar vrea să plătească cele două chirii aproape derizorii, în aceleaşi condiţii legale, ca firma lui Buican? Când ai avocaţi buni şi găseşti înţelegere la primărie, se poate! Când nu, nu!

Şeful opoziţiei?!

Şi acum să analizăm puţin problema din punct de vedere politic, fiindcă nu ne putem preface că proprietarul firmei Lovagro nu este şeful opoziţiei locale. Sau, cel puţin, ar trebui să fie. Nu există o singură declaraţie publică, o singură postare pe Facebook sau un amărât de comunicat de presă, date de Cristian Buican contra lui primarului Mircia Gutău, în ultimii doi ani şi jumătate. Ba din contră, în emisiuni televizate deputatul liberal nu conteneşte să spună că ,,niciodată să nu spui niciodată” unei reveniri a lui Gutău la PNL. Altfel, Buican îi ceartă puternic pe subordonaţii politici că nu fac opoziţie. Asta în timp ce societatea sa încasează bani buni pe produse vândute în zone ,,cu vad” de clienţi, iar chiria plătită pentru spaţiile magazinelor este derizorie.

Acestea fiind spuse, orice scenariu este posibil pentru viitoarele alegeri, indiferent de declaraţiile de iubire veşnică venite pe linia Mircia Gutău – PSD Vâlcea.

 

 

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like