Familia Sărdărescu, abonată la banii publici în zona Horezu. Licitaţii atribuite direct la spital, şcoli şi primării (FOTO)

Afacerile merg strună pentru familia Sărdărescu. Firmele administrate de rudele primarului din Horezu sunt abonate la licitaţii încredinţate direct prin SEAP la anumite unităţi de învăţământ din zona Horezu, dar şi la Spitalul orăşenesc Horezu sau la unele primării. Cea mai cunoscută firmă a familiei Sărdărescu, care în ultima perioadă a avut de lucru intens, este SC MOBILSIM SRL HOREZU, societate administrată, conform ONRC (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), de soţia primarului – Simona Sărdărescu. Interesant este că în unele cazuri se conturează un posibil conflict de interese în ceea ce-l priveşte pe primar, lucru negat însă de Nicolae Sărdărescu.
Conflict de interese? ANI trebuie să cerceteze!

În perioada 7 februarie – 5 martie 2018, firmei SC MOBILSIM SRL i-au fost atribuite direct, prin SEAP, nu mai puţin de 9 contracte de către Spitalul Orăşenesc Horezu. Societatea comercială patronată şi administrată de Simona Sărdărescu (soţia primarului din Horezu, Nicolae Sărdărescu), care se ocupă cu fabricarea de mobilă, urmează să livreze mai multe piese de mobilier după cum urmează: 2 corpuri farmacie cu sertare cu glisieră rolă, un dulap de farmacie cu uşi şi uşă dublă, 10 corpuri suspendate compartimentate, o masă, un dulap suspendat pentru aparat urgenţă, un dulap vestiar, un dulap cu poliţe pentru documente, 10 noptiere şi 3 birouri. În total, comenzile se ridică la peste 8.000 de lei.

Ceea ce ridică semne de întrebare este următoarea situaţie: conform Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, Spitalul Orăşenesc Horezu este în subordinea Primăriei Horezu, iar primăria trebuie să aloce fonduri pentru cheltuieli de administrare şi funcţionare a unităţii spitaliceşti. În aceste condiţii, ar putea fi vorba de un conflict de interese, iar pentru lămurirea lucrărilor credem că instituţiile abilitate, în speţă ANI, trebuie să facă cercetări în acest caz.

Familia Sărdărescu se descurcă bine şi în învăţământ…

Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Bistriţa, din comuna Costeşti, este un alt client de nădejde al firmei familiei Sărdărescu. Aici s-au dat comenzi serioase şi, evident, a fost vorba tot de atribuiri directe. Astfel, din data de 20 decembrie 2017 şi până în data de 14 martie 2018, firma MOBILSIM SRL a fost încredinţată să livreze următoarele produse: 18 mese, 72 de dulapuri, 144 de corpuri de mobilier suspendate, 144 de paturi 90/200 cm, 126 de saltele şi 13 televizoare. Totalul comenzilor, potrivit cifrelor înregistrate pe SEAP, se ridică la suma de peste 147.000 de lei, majoritatea produselor de mobilier şi electronice fiind deja livrate în luna ianuarie 2018 şi descărcate la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Bistriţa (VEZI FOTO).

Pentru cei ce se întreabă cum a fost posibil ca o firmă care fabrică mobilă să livreze şi televizoare, trebuie să menţionăm că familia Sărdărescu deţine în Horezu şi un magazin de electrocasnice.

De asemenea, doar pentru pura informare a opiniei publice, trebuie să menţionăm că Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Bistriţa beneficiază de fonduri de la Consiliul Judeţean Vâlcea.

De altfel, în data de 5 decembrie 2017, societăţii MOBILSIM SRL i s-a mai acordat o licitaţie cu încredinţare directă. De data aceasta, comanda a venit de la Clubul Copiilor Horezu, unitate finanţată de Ministerul Educaţiei. Suma încasată de firma patronată de soţia primarului Sărdărescu s-a ridicat la suma de 3.346 lei.

Mobilier nou marca „Sărdărescu” şi la primării…

Şi două primării din judeţul Vâlcea au apelat până acum la serviciile firmei MOBILSIM SRL. Prin licitaţii încredinţate directă, Primăria Alunu şi Primăria Stoeneşti au comandat la firma Simonei Sărdărescu mobilier pentru birourile edililor.

Contractul atribuit direct prin SEAP al Primăriei Alunu datează din 13 decembrie 2017, iar suma încasată de MOBILSIM SRL este de 2580 de lei. În schimb, la Primăria Stoeneşti a comandat mobilier nou la sfârşitul anului 2016, comanda ridicându-se la suma de 6.925 de lei.

Primarul Nicolae Sărdărescu: „Nu există aşa ceva!”

Aşa cum era normal, am dorit să aflăm şi punctul de vedere al primarului oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu, în special în ceea ce priveşte suspiciunea de conflict de interese. Edilul ne-a declarat că din punctul său de vedere nu se pune problema unui conflict de interese, susţinând că la el nu ajunge nicio hârtie de achiziţie a spitalului, chiar dacă această unitate este în subordinea Primăriei Horezu. Mai mult, primarul spune că instituţia pe care o conduce nu dă niciun leu pentru administrarea şi funcţionarea spitalului.

„Spitalul orăşenesc Horezu este alt ordonator de credite, nu are legătură cu mine. Primăria Horezu nu alocă niciun leu la spital. Toate fondurile Spitalului Horezu vin de la Ministerul Sănătăţii, nu de la primărie. Pe la mine nu trece nicio hârtie, nicio achiziţie, nicio licitaţie a Spitalului orăşenesc Horezu. Spitalul este în subordinea noastră, dar în niciun caz prin prisma achiziţiilor sau a celorlalte activităţi economico-financiare. Este ca şi liceul, unde au ordonator de credite distinct, unde au birou de contabilitate, jurist distinct, iar Primăria nu alocă nici un leu. Toţi banii vin de la Casa de Asigurări de Sănătate sau de la Ministerul de resort. Niciun de la Primărie. Încă o dată vă spun, oricare dintre unităţile astea au independenţă totală în privinţa achiziţiilor, a cheltuirii fondurilor sau orice altceva. Nu este niciun conflict de interese! Nu există aşa ceva! Hai să te întreb eu pe tine: dacă eu aş avea un manager care e împotriva mea, eu de unde să ştiu ce achiziţii şi ce activităţi face el? Este acelaşi care e pus de liberali. Au preţurile foarte mici la mobilă (se referă la preţurile practicate de firma soţiei sale – n.r.) şi valorile sunt foarte-foarte mici, nu ştiu dacă depăşesc câteva zeci de milioane în total. La mine oricum nu ajunge niciun document de genul acesta, pentru că nu eu le aprob. Nu ştiu ce achiziţii face ei şi ce contracte fac ei” – ne-a declarat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

 

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like