Cum se țes intrigile între arhitecți și la ce blocaje duc. Faza pe Râmnicu Vâlcea 

Moda și metoda șicanării (alteori, șantajării) constructorilor români a pornit acum câțiva ani, de la București. Artizanul ei este cel care pe atunci conducea un ONG, iar acum este primar general, Nicușor Dan. Modul de operare era următorul: se ochea un proiect (de regulă mare) și se lansau împotriva lui valuri de critici, mai ales în mediul online. Erau aduși ,,la bătaie” arhitecți și proiectanți care fie inventau motive, desigur, neaccesibile marelui public neavizat în domeniu, fie invocau cu vădită rea voință motive evidente de critică la adresa proiectului. Urma faza de atacuri în instanță, iar oengiștii reușeau să înscrie procesul în cartea funciară a imobilului ce urma să fie construit. Nici nu mai conta că procesul era sau nu câștigat. Conta doar faptul că odată înscris în cartea funciară, procesul acela era ca o bilă neagră pentru constructorul care urma să-și vândă apartamentele. Și cum metoda unor constructori este să-și aconteze apartamentele încă înaintea construirii, sau chiar în timpul ei, posibilitatea de a-și găsi clienți scădea considerabil. Nu puțini au fost constructorii bucureșteni care au declarat public că ONG – urile conduse sau supervizate indirect de Nicușor Dan încercau negocieri prealabile. Dacă se ajungea ,,la un numitor comun”, proiectul scăpa de critica publică și de procese. Dacă nu, nu! 

Metoda aplicată și la Râmnicu Vâlcea?!

Nu se poate spune deocamdată că exact așa ceva se întâmplă și la Râmnicu Vâlcea, dar o anumită grupare politică a dus sabotarea constructorilor prin Consiliul Local la rang de mare artă timp de doi ani. Mai ales atunci când deținea majoritatea în consiliu. Odată cu pierderea majorității, lucrurile s-au mai temperat, iar constructorii vâlceni nu au mai simțit umilința respingerii nemotivate a cererilor de Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Cel mai recent clinci în domeniu îl reprezintă atacurile unui arhitect – R.N. – a cărei apartenență oficială la USR nu o putem stabili, însă pagina sa de Facebook îl prezintă ca pe un activist politic online al acestei zone. Poate o fi doar votant, simpatizant și activist online. Cert este că ,,agenda” sa de Facebook este încărcată de narativul USR. Nu că asta ar fi o acuzație, este doar o constatare, iar modul său de operare începe să semene cu cel al useriștilor de la București și din alte municipii ale țării. R. N. a lansat pe Facebook un text care pare, la prima vedere, consistent din punct de vedere al argumentelor. Ce vrea N.? Vrea ca în centrul Râmnicului să nu se construiască un bloc P+14. Din nou, la prima vedere, ideea surâde într-un stil populist. Legal, însă, poliloghia scrisă pe Facebook de N. stă în picioare? Evident, nu! Dacă tot face zeci de trimiteri la paragrafe legale, ar putea constata că pentru centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, PUG – ul poate permite maxim P+22. De asemenea, în zonă există clădiri înalte: Consiliul Județean, Hotel Ramada, noul bloc ce tocmai se construiește lângă hipermarketul Billa și mai pot apărea și altele.

Cât de sincer e demersul lui N.?!

Unde poate fi, adânc înrădăcinată, problema? În primul rând se poate spune că R.N. este avid de imagine și o astfel de idee îl poate face rapid celebru. E ușor să te pliezi pe un val de nemulțumire și să ,,croșetezi” argumente pe care cititorii de pe Facebook chiar dacă nu le înțeleg (pentru că n-au studii în domeniu), le aplaudă. Dar mass – media locală are și alte variante. O simplă cunoaștere a castei arhitecților vâlceni relevă ca mama lui N. este arhitect – D.N. Și încă unul bun, cunoscut și stimat. Deci, foarte bogat și căutat. Nu însă și de societatea comercială care vrea să construiască blocul pe care fiul său îl ,,desființează” pe Facebook și în petiții publice. Iar ideea aceasta aruncă o mare neîncredere asupra demersului public. 

Bineînțeles că în afara celor neimplicați politic (sau măcar aparent neimplicați) s-au găsit și sabotorii de serviciu din Consiliul Local, și nu numai, să facă valuri, ducând meciul lor cu primarul Mircia Gutău pe culmi de neatins până acum. La ideea s-a raliat și un micuț partid nou creat, format din reeșapații altor partide ce vor să reintre ,,în joc”. Despre aceste interese politice, într-un articol viitor. 

Foto ilustrativ.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like