OPERAȚIUNEA MONSTRU. Percheziții și la Vâlcea! Vizați sunt traficanți de droguri, proxeneți, “hackeri” și evazioniști…

/

UPDATE: 20 de persoane au fost duse la audieri în urma perchezițiilor ce au avut loc azi în județul Vâlcea. Potrivit anchetatorilor, “în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2022, 3 persoane au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat alți 36 de membri care au deschis conturi bancare în Slovacia, Germania, Spania, Polonia și Olanda. Aceste conturi au fost puse la dispoziția unei alte grupări infracționale organizate cu scopul de a fi utilizate în vederea colectării sumelor de bani achitate de persoanele vătămate ca preț al unor produse cu privire la care au fost postate online anunțuri fictive de vânzare sau închiriere. Conturile bancare au fost folosite atât în vederea colectării sumelor de bani obținute în această modalitate cât și pentru transferarea acestora către alte conturi, în vederea ascunderii origini lor ilicite. Valoarea prejudiciului produs în această modalitate este de aproximativ 2 milioane de euro”. Suspecții sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals informatic și spălarea banilor.


O acțiune de amploare este în plină desfășurare în mai multe județe ale țării, fiind organizate peste 50 de acțiuni operative . Procurorii DIICOT, polițiștii de la BCCO și jandarmii vor pune în executare nu mai puțin de 300 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 400 de mandate de aducere. Și la Vâlcea au loc zeci de descinderi în municipiul Râmnicu Vâlcea, dar și la Horezu și în alte localități.

Potrivit DIICOT, 34 dintre aceste acțiuni sunt pe linia combaterii traficului de droguri, urmând a fi puse în executare: 193 mandate de percheziție domiciliară și 236 mandate de aducere. De asemenea, 13 acțiuni sunt pe linia combaterii traficului de persoane și minori și a pornografiei infantile, urmând a fi puse în executare: 51 mandate de percheziție domiciliară și 76 mandate de aducere. Mai mult, 4 acțiuni operative sunt organizate linia combaterii criminalității informatice, urmând a fi puse în executare: 16 mandate de percheziție domiciliară și 24 mandate de aducere; iar 3 acțiuni operative sunt pe linia combaterii macrocriminalității economico-financiare, urmând a fi puse în executare: 67 mandate de percheziție domiciliară și 74 mandate de aducere. 

“Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul DIICOT, începând cu anul 2018 și relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracțiunile de trafic de droguri, trafic de persoane și de minori și orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, în efortul de a combate în mod eficient acest fenomen infracțional.
Sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.
Perchezițiile efectuate la data de 19.10.2022 au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor. 
Nu în ultimul rând, acțiunile vizează crearea unui climat optim de siguranță al cetățenilor precum și protecția victimelor infracțiunilor.
În acest sens, menționăm și că, în primele 9 luni ale acestui an, au fost întocmite 1162 de rechizitorii și au fost încheiate 311 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3219 inculpați, dintre care 1229 în stare de arest preventiv. Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției în care s-a reținut infracțiunea de constituirea unui grup infracțional organizat, alături de alte infracțiuni de competența DIICOT, fiind trimiși în judecată 907 inculpați, dintre care 431 în stare de arest preventiv” – precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like