PERCHEZIȚII în VÂLCEA. Vindeau substanțe pentru fabricarea dinamitei, nitroglicerinei şi alţi explozivi

Acuzații grave ale polițiștilor asupra unor indivizi din Vâlcea. Oamenii legii au descins azi, 7 iunie 2019, în cinci locații din municipiul Râmnicu Vâlcea, vizați fiind membrii unei reţele care vindea precursori de bombe în ţară şi în străinătate. Anchetatorii au indicii și despre faptul că suspecții ar fi folosit substanţele descoperite în cazurile recente de bancomate aruncate în aer.

„La data de 7 iunie 2019 poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică fac cinci percheziţii domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, la locuinţele mai multor persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricţionaţi şi trafic de produse sau substanţe toxice – a precizat Parchetul General.

Infracțiunile ar fi fost comise în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, când mai multe persoane din municipiul Râmnicu Vâlcea au comercializat în modilegal către publicul larg, pe întreg teritoriul României dar şi în alte ţări din Europa, substanţe chimice periculoase cu proprietăţi toxice, respectiv: Formaldehidă (formol), Amoniac, Acid clorhidric, Acid Fosforic, Acid formic, Metabisulfit de sodiu, Borax, Acid Citric, Colofoniu , Clorură de amoniu etc., dar şi alte substanţe chimice incluse în categoria precursorilor de explozivi, respectiv, Acid azotic (nitric) şi Acid sulfuric.

Substanţele chimice Acid Azotic şi Acid Sulfuric fac parte din categoria precursorilor de explozivi, ambele fiind enumerate în Anexele I şi II din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European şi Consiliului, privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi.

Acidul Azotic, în concentraţie mai mare de 3%, intră în categoria precursorilor de explozivi restricţionaţi, conform Anexei I, fiind o substanţă interzisă ce nu poate fi pusă la dispoziţia persoanelor din rândul publicului larg, iar acidul sulfuric este un precursor de exploziv ce intră în categoria substanţelor chimice pentru care se raportează tranzacţii suspecte, conform Anexei II din Regulamentul (UE) nr. 98/20013.

”Substanţa chimică Acid azotic (nitric) este una din cele mai importante substanţe incluse în categoria precursorilor de explozivi, fiind principalul compus al nitroglicerinei, substanţă clasificată ca exploziv de mare putere, cu putere mare de detonare utilizată la fabricarea dinamitei” – au mai precizat procurorii.

You May Also Like