Poliție politică în cazul Mugur Isărescu? Desigur, dar împotriva sa!

De câteva săptămâni a început o ditamai campania de denigrare a celui mai influent și puternic vâlcean, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Dintr-o dată, Isărescu este acuzat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) că ar fi colaborat cu fosta Securitate. În acest sens, Curtea de Apel București a înregistrat pe 16 iunie acțiunea CNSAS contra guvernatorului. Presa națională abundă de materialele pe care CNSAS le-a pus la dispoziția instanței și care ar atesta că Isărescu a colaborat cu serviciul secret al României de dinainte de 1989. 

Încă odată se dovedește că acuzațiile de poliție politică nu sunt întâmplătoare când vine vorba despre CNSAS. În cazul altui ,,greu” al României, Traian Băsescu, CNSAS a constatat că a colaborat cu Securitatea fie sub identitate la vedere, fie sub nume de cod și că ar fi făcut poliție politică. Instanța de fond a dat câștig de cauză Consiliului, nu lui Băsescu, dar ,,meciul” continuă la apel. Cu Isărescu, aceeași poveste. După ce a condus BNR 30 de ani, după ce a fost premier al României, după ce a fost vehiculat în toate sondajele de opinie drept una dintre persoanele cu cele mai mari cote de încredere, iată-l securist. Unde a fost CNSAS în toți acești ani? De ce a dat atâte adeverințe de necolaborare cu Securitate pe numele lui Traian Băsescu, până când s-a defectat ceva într-o zi și fostul președinte a devenit ,,Petrov”? Cine? Același CNSAS care n-a scos o vorbă despre Isărescu atâta amar de timp până când, tot într-o zi, la un ceas al istoriei, guvernatorul este acuzat că a colaborat cu Securitatea. 

Și dă-i campanie de presă contra sa, pe motiv că ,,uite, domne, cine scria pe banii noștri 30 de ani: aceeași mână ce redacta note informative!” Pot fi numeroase motive pentru care să nu îți placă Traian Băsescu sau Mugur Isărescu, dar un lucru este sigur. CNSAS a practicat în cazul lor exact acuzația favorită: a făcut poliție politică. Altfel, nu se explică atâția ani de tăcere, atâte demnități publice de cel mai înalt nivel pe care le-au primit cei doi fără să-i deranjeze vreo adeverință de colaborare. 

Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvânt al BNR, a fost contactat de Libertatea și a făcut unele precizări. ,,Domnul Isărescu nu a cerut niciodată o hârtie care să arate că nu a colaborat cu Securitatea.” E firesc să nu fi cerut, legea nu îl obliga. ,,Domnul Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Această poziție este susținută de trei documente CNSAS prin care se confirmă că nu a colaborat. E o adeverință la dosar, mai are una în 2002 și încă una după 2002 prin care CNSAS confirmă sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități” a mai explicat Vasilescu. 

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like