Primarul de la Govora, ciuruit de propriile gafe. Parchetul și electoratul cer socoteală

Dosarul penal în care este implicat primarul orașului Băile Govora, Mihai Mateescu (PNL), poate fi dat exemplu de cum să nu faci prostii în administrația publică locală. Presa vâlceană a publicat documentele cele mai importante care au dus ca Mateescu să fie în prezent în vizorul procurorilor pentru că s-a împroprietărit ilegal în parcul central al stațiunii. Este vorba despre 240 de metri pătrați aflați inițial în proprietatea orașului și retrocedați în 2022 lui Mihai Mateescu. Motivându-se că Mateescu deține de mulți ani chioșcul aflat pe cei 240 de mp, comisia locală de fond funciar a comis o gafă colosală. I-a dat lui Mateescu amprenta la sol a chioșcului și terenul din jurul clădirii. 240 de mp din centrul stațiunii. Nu s-a votat în Consiliul Local scoaterea din patrimoniul public, nici măcar nu s-a pus în discuție o asemenea temă. Mai multe detalii și documente, aici

Unde s-a încurcat pe drum dosarul de restituire. Implicarea Prefecturii.

Dar pentru a întări acuzațiile publice la care Mihai Mateescu nu catadicsește de patru luni, de când a izbucnit scandalul, să răspundă, revenim cu precizări. Mihai Mateescu în calitate de petent a făcut o cerere către comisia locală de fond funciar, al cărei președinte era, să i se dea 240 de mp din parcul central al orașului. Comisia i-a atribuit terenul, iar documentele au fost semnate de Mateescu în calitate de președinte al comisiei, pentru Mateescu în calitate de petent. Dar conform cărei legi a cerut Mateescu retrocedarea? Conform Legii 18/1991, articolul 27, al.2 indice 3. 

,,În cazul terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum și curții și grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederii Legii 112/1995, pentru reglementarea unei situații juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate pot solicita comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile legi, cu întrunirea cumulativă a următoarelor condiții: a. Dacă deținătorii sau moștenitorii acestora figurează cu case de locuit în registrele agricole sau registrele cadastrale, ori sunt înscrise în cartea funciară și sunt înregistrate în evidențele fiscale.” (paragraful legii, cu modificările și completările ulterioare)

Celelalte puncte nici nu mai contează, întrucât Mateescu trebuia să le îndeplinească în mod cumulativ pe toate. Or, imobilul care s-a retrocedat este un chioșc, deci spațiu comercial, așa cum reiese din toate fotografiile, nicidecum casă de locuit sau anexă gospodărească. Plecând de la această realitate, comisia locală de fond funciar, prezidată de Mateescu, a retrocedat ilegal. Iar ilegalitatea s-a prelungit și la Prefectură, unde comisia județeană eliberează titlurile de proprietate în conformitate cu propunerile comisiei locale. Prefectul liberal Sebastian Fârtat și secretarul general al Prefecturii, Ion Bîzîc (liberal și el) au semnat titlul de proprietate prin care Mateescu are 240 de mp din parcul stațiunii. 

Probleme în declarația de avere. Primarul continuă să tacă

În declarația de avere afișată în anul 2022 pe site – ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), primarul Mihai Mateescu își mai face singur încă două probleme legate de acest mult comentat pământ din parcul central (vezi foto doc). Așa cum am amintit, edilul – șef a făcut cerere de retrocedare în baza Legii 18/1991 și a articolelor care prevedeau restituirea unui teren de sub o casă de locuit. Or, Mateescu singur califică acea construcție de 48 mp de pe teren drept spațiu comercial sau de producție. Ceea ce, de fapt, și este. Atunci, cum a putut face obiectul unei retrocedări ca fiind casă de locuit?! O altă discuție apare la modul de dobândire al terenului. E adevărat că și-a trecut în declarația de avere cei 240 mp care i-au intrat în posesie în 2022, doar că la modalitatea de dobândire scrie contract de vânzare – cumpărare. Primarul Govorei comite un nou fals pentru că terenul a fost retrocedat de comisia județeană a fondului funciar, iar titlul de proprietate este eliberat cu semnătura prefectului. 

Acestea fiind spuse, pentru Mihai Mateescu nu are cum să urmeze decât o perioadă grea. Chiar dacă o cercetare penală este, de regulă, anevoioasă, te tracasează, te ține prin sediile parchetelor, te erodează psihic, îți dă de lucru. Din mai 2022, de când a apărut acuzația însoțită de documente că și-a luat ilegal teren în parcul central al stațiunii, am intenționat să obținem de la Mateescu un punct de vedere. Nu am reușit, deși i-am solicitat și direct, dar și prin intermediul articolelor. De ce Mateescu, un politician guraliv, un primar care e de regulă cu vorbele la el, nu poate spune nici măcar o propoziție despre acuzațiile care i se aduc? De ce nu emite nici măcar un scurt comunicat de presă? De ce riscă să se tot ,,rostogolească” această teribilă acuzație în spațiul public? Cumva pentru că efectiv a rămas fără argumente?! 

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like