Procesul dintre Pîrvulescu și ziarul Râmnicu Vâlcea Week, în faza înscrisurilor false 

Ieri, 17 octombrie, a avut termen procesul intentat de viceprimarul din Râmnicu Vâlcea Virgil Pîrvulescu (PNL) publicației Râmnicu Vâlcea Week și ziaristului Liviu Popescu. Ar fi trebuit audiați martorii, fiecare parte având dreptul la o singură persoană. Publicația și jurnalistul îl au martor pe ziaristul Gheorghe Smeoreanu (editorul Criterii Naționale), iar viceprimarul îl are martor pe colegul său de partid, consilierul local Constantin Bogdan Popa. Audierile nu au mai avut loc, iar martorii vor fi chemați la o dată viitoare pentru că înainte de ședință s-a întâmplat ceva. Avocații Iulian Voicu (pentru apărare) și Raluca Popescu (pentru acuzare) și-au anunțat clienții că a sosit o corespondență ,,de ultimă oră” în dosar. Pe plic la expeditor era trecut numele lui Liviu Popescu, iar conținutul era o poezie a ziaristului Gheorghe Smeoreanu din perioada post decembristă. Noima acestui gest ar fi decredibilizarea martorului apărării care a scris poezii politice. Ca și cum nu toți jurnaliștii (mai ales cei talentați la poezie, cum e cazul de față) n-ar fi scris pro PCR și Nicolae Ceaușescu. Opinia editorului Criterii despre situația de față a fost publicată și o puteți citi aici. Contactat telefonic, Liviu Popescu susține ceea ce este mai mult decât evident, anume că nu are nicio legătură cu plicul. Pe holurile Tribunalului, Virgil Pîrvulescu a declarat că nu știe nimic despre această corespondență și nu are nicio legătură cu ea. Ciudat! Până la data publicării acestor rânduri, nimeni în afara părților nu știa cine sunt cei doi martori. Datele publicate pe portal.just nu au dezvăluit identitatea martorilor. Singurele informații despre dosar erau ziua și completul. Alt amănunt: pe plic scrie cu litere de tipar, tocmai pentru a fi și mai greu de dovedit cui aparține în realitate. 

Se cer daune morale de 200.000 lei pentru opinii și pamflete

De ce și cum se încearcă decredibilizarea martorului apărării? În articolul pentru care este dat în judecată, Liviu Popescu l-a făcut, printre altele, comunist pe Virgil Pîrvulescu. Și cine a gândit manevra de ultim moment cu plicul (apropo, oare cine?!) a crezut că-l poate decredibiliza pe Smeoreanu. Or, nu s-a gândit că poate să producă un efect invers. Dacă Smeoreanu este acuzat de comunism, iar Popescu se declară ziarist de dreapta, ce altă dovadă a obiectivității și echidistanței mai trebuie? Avocatul Iulian Voicu a denunțat această corespondență de care nu se va ține cont, dar procedural doar astăzi ar fi putut face acest gest. Drept pentru care, audierea martorilor va avea loc într-un alt termen. Publicația Râmnicu Vâlcea Week l-a criticat pe viceprimarul liberal din Râmnicu Vâlcea pentru declarațiile despre CET Govora. Pîrvulescu susținea că activele CET Govora ar fi trebuit să fie cumpărate de primărie, deci să ajungă din nou în patrimoniul public. Popescu a văzut achiziționarea activelor de către un om de afaceri drept un pas important pentru capitalismul local, considerându-l comunist pe liberalul Pîvulescu. Articolul a avut mai multe nuanțe, unele dintre ele dure, dar Constituția consacră presa liberă. Pîrvulescu s-a simțit lezat și folosindu-se de dreptul la imagine a cerut daune în valoare de 200.000 lei. 

Vom reveni cu amănunte pe toată durata procesului, considerând-l de interes public sub aspectul principiilor. Care valori sunt mai importante, Constituția, libertatea presei și libera exprimare pe de-o parte, iar dea cealaltă parte dreptul la propria imagine și la daune morale, care chiar dacă se numesc morale sunt cuantificabile în bani? De fapt, este întrebarea esențială din dreptul fiecărui proces pe care îl au ziariștii. Neînțelegând din aceasta că dacă ești jurnalist n-ai de respectat nicio deontologie și poți împroșca oriunde și oricând.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like