Redevențe în stil Mateescu: 30 de dolari/lună pentru o bază sportivă din Govora

/

Administrația din Băile Govora o ține dintr-un scandal în altul. Cel mai recent izbucnit se referă la baza de tenis din stațiune, folosită în prezent de Tenis Club Aditen. În 1997, profesorul de tenis Adrian Ionescu, șeful clubului, a semnat un contract de concesiune cu administrația din Govora. Contractul dura 25 de ani, iar scadența sa a avut loc în noiembrie 2022. Deși Ionescu a depus trei cereri de prelungire a contractului, primarul Mihai Mateescu nu a pus pe ordinea de zi a Consiliului Local o prelungire în termen. Abia după ce termenul scadenței a fost depășit, Mateescu a cerut consilierilor să voteze o hotărâre prin care celor de la Aditen li se prelungește concesiunea. Menționăm că pe 1 noiembrie 2022 se împlineau 25 de ani de la semnarea contractului, iar primarul a pus pe ordinea de zi pentru ședința din 11 noiembrie. Și de aici, potopul de acuzații a pornit. 

Ce spune Adinten vs părerea liderului majorității din consiliu

,,Eu nu sunt neapărat supărat pe consilierii locali care nu au votat prelungirea, cât sunt supărat pe conducerea primăriei care nu a fost în stare să pună pe ordinea de zi în termen. Eu nu am făcut una, ci trei cereri de prelungire, conform termenilor contractuali. Opinia publică trebuie să știe că eu am semnat acest contract în 1997, iar una din clauze prevede prelungire până la data amortizării investiției. Am multiple evaluări din care reiese că nu s-a amortizat nici pe departe investiția. Am înțeles că se cere renegocierea redevenței. După părerea mea și a juriștilor pe care i-am consultat, nu se poate, pentru că în contract e prevăzut ca prelungirea să se facă în aceleași condiții. În cazul în care nu se va întâmpla, voi merge în instanță” – a declarat patronul Tenis Club Aditen, Adrian Ionescu. 

,,Noi nu suntem contra niciunui investitor din Govora, mai ales că sunt așa puțini. Dar trebuie să se înțeleagă un lucru clar. Dacă primarul Mateescu ar fi vrut să fie onest cu Aditen, ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi în termen. N-a făcut-o, deci contractul a încetat. Nici prelungirea lui, chiar și peste termen, n-a mai fost aprobată de Consiliul Local. Proiectul era plin de greșeli procedurale. Nu puteam vota așa ceva. Și eu cred că nicio prelungire, fie și în termen, nu se poate face decât prin Consiliul Local, care e proprietarul terenului. Problema cea mai importantă este redevența. Noi nu am fi votat niciodată o prelungire cu 30 de dolari lunar. Îi înțeleg supărarea domnului Ionescu, dar dacă are de dat pe cineva în judecată, aceste persoane sunt primarul Mateescu și secretarul Gugu. M-am săturat de procese în care este târâtă primăria, deci paguba o suportă toată Govora. Cine a încurcat lucrurile, să plătească” – a spus viceprimarul Radu Bărăscu. În afară de cei patru consilieri liberali, ceilalți (PER, PSD, ALDE, independent) fie s-au abținut, fie au ieșit din sală motivând că proiectul este ilegal. 

Un ghem de încurcături marca Mateescu

Aceasta fiind situația, primarul Mihai Mateescu a încercat o manevră interesantă prin care contractul să se prelungească tacit. Aditen a plătit redevența pentru lunile noiembrie și decembrie din 2022, fără să existe contract. Unul dintre funcționarii primăriei îi trimite o adresă internă edilului – șef prin care îi amintește că nu există contract pentru cele două luni plătite, fapt care conform legii ar trebui să ducă la stornarea facturilor și returnarea banilor. Rezoluția lui Mateescu este uluitoare: ,,Nu se stornează!” plus semnătura. Doar ambiția corectă a funcționarului care a stornat facturile și a trimis banii către Aditen l-a salvat pe primar de un nou dosar penal. Altminteri, Mateescu ajungea din nou la procurori pentru a explica rezoluția care încălca legea. Pentru că nu s-a produs niciun efect, primarului i-a trecut glonțul pe la ureche. Dar intenția rămâne. În prezent, Aditen stăpânește fără contract baza de tenis, Consiliul Local se opune prelungirii în aceeași termeni, primarul Mateescu pe de-o parte dorește prelungirea, pe de altă parte pune clubul în dificultăți procedurale, iar Govora nu mai are parte de nicio redevență.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like