Reîncep procesele marii ţepe din învăţământul vâlcean. Opt şcoli din Râmnic, pe cale să piardă litigii de peste 600.000 de lei

Începând cu 21 noiembrie se derulează termenele de judecată, pe fond, dintre celebra şi controversata societate din Potcoava – Olt şi cele opt şcoli din Râmnicu Vâlcea. Este vorba de opt dosare aflate la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, în care societatea SC Graf Optimus Prime, deţinută şi administrată de membrii familiei Mihai (etnici ţigani din Olt) încearcă să câştige procesele contra a opt şcoli vâlcene, cerând plata unor facturi ce totalizează, cu tot cu penalităţi, peste 600.000 lei. În schimbul acestor bani, Graf Optimul Prime a dat şcolilor, în 2012, materiale PSI. Primul liceu care reintră în malaxorul proceselor este ,,Alexandru Lahovari”, termenul fixat fiind 21 noiembrie. Urmează Şcoala nr. 5 – pe 22 noiembrie, ,,Matei Basarab”, ,,Victor Giuleanu” şi ,,Mircea cel Bătrân” – 28 noiembrie. Şcoala nr. 4 are termen fixat pe 4 decembrie, Şcoala ,,I. Gh. Duca” – 15 decembrie, iar ultimul liceu este ,,Forestierul”, ai cărui reprezentanţi legali vor avea întâlnire cu instanţa pe 9 ianuarie 2018. Procesele civile au fost suspendate până acum fiindcă directorii (unii dintre ei nu mai sunt pe funcţii, dar au acţionat în consecinţă) celor opt şcoli au făcut plângeri penale pe numele administratorului societăţii din Potcoava, Istrate Mihai. Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a decis că reprezentantul societăţii este nevinovat. În replică, directorii au atacat ordonanţele procurorilor la Tribunalul Olt, deocamdată neexistând nici un termen pe rolul instanţelor. Şi totuşi, procesele civile au reînceput pe fond. Potrivit mai multor jurişti şi avocaţi care au văzut dosarul, în cazul în care Tribunalul Olt susţine soluţia dispusă de Parchet şi îi declară pe cei de la SC Graf Optimus Prime nevinovaţi, şcolile vor pierde procesele civile.

Remember: Cum s-a acţionat!

SC Graf Optimus Prime a adus, în 2012, materiale PSI mai multor unităţi şcolare (14 la număr) din Râmnicu Vâlcea. Iniţial, materialele au fost primite cu titlu de donaţie din partea reprezentanţilor societăţii. Apoi, aceştia au venit cu note de comandă şi facturi, încercând să forţeze semnăturile directorilor. Şase directori nu au ,,muşcat momeala”. Opt dintre şefii unităţilor şcolare au semnat, împovărând bugetul local după cum urmează: Colegiul Naţional Alexandru Lahovari (director, Constantin Drugan) – 73.904 lei, Colegiul Naţional Matei Basarab (director, Valerică Raşcu) – 72.825 lei, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân (director, Cătălin Pană) – 71.337 lei, ,,Victor Giuleanu” (director, Algina Tricuţă) – 73.904 lei, Forestier (director, Dana Daşoveanu) – 72.825 lei, Şcoala ,,I. Gh. Duca” (director, Mircea Daneş) – 72,825 lei, Şcoala nr. 4 (director, Mihai Fârtat) – 71, 337, Şcoala nr. 5 (director, Gheorghe Stoenescu) – 71, 337 lei. Ca ,,mijloc de presiune”, reprezentanţii Graf Optimus Prime au folosit persoane din ISJ Vâlcea: inspectorii Ovidiu Popa şi Ion Oprea, ,,dirijaţi” de fostul ,,general” liberal Florin Smeureanu (toţi trei, liberali). Popa şi Oprea i-au condus personal, prin şcoli, pe cei din Potcoava. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care opt directori au semnat notele de comandă şi facturile.

Bugetul local, ,,sacul” de unde s-ar plăti eventualele pierderi

La eventualele pagube de peste 600.000 de lei (sumă ce reprezintă contravaloarea facturilor şi penalităţile aferente) se pot adăuga şi cheltuielile de judecată, fiindcă unele unităţi şcolare au solicitat angajarea unor case de avocatură. Acestea, plătite tot din bani publici, pe semne că nu vor avea ce face în procesele civile, tocmai din cauza hotărârilor penale care par că îngroapă şcolile în cauză. O eventuală pierdere a proceselor ar însemna o ,,gaură” în bugetul Primăriei Râmnicu Vâlcea care va avea de suportat ,,costurile” unor neglijenţe în serviciu şi al unor fapte cu iz de trafic de influenţă. Este inacceptabil ca un oraş întreg să plătească pentru că opt directori au fost neatenţi şi/sau forţaţi de superiorii lor din ISJ. Vor trebui găsiţi răspunzători cu averile lor cei care au acţionat în dispreţul legii sau, lăsându-se duşi de nas de nişte interlopi veniţi ,,de mână” cu inspectorii prin şcoli, au semnat ,,în orb”. De asemenea, ar trebui să există şi răspunderi penale pentru cei care au facilitat manevrele societăţii din Potcoava – Olt, care, mai mult ca sigur, a avut sprijin politic local.

De ce trebuie audiat fostul primar, Emilian Frâncu, în acest dosar

Dacă doua persoane ar fi audiate (în afara celor chestionate deja) de procurori în acest dosar, adevărul ar avea şanse să iasă la suprafaţă. La cum decurg lucrurile în prezent, vinovaţi vor fi doar cei opt directori, în sarcina cărora se vor pune, într-un final, sumele de pe facturi. Ceea ce ar fi incorect! Vinovaţi, alături de ei, sunt şi cei care au asigurat protecţia SC Graf Optimus Prime SRL, dar şi cei care le-au deschis uşile prin instituţiile de învăţământ. Deci, în mod normal, ar trebui audiat fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, omul care a sesizat primul organele de cercetare penală pentru speţa de faţă. Emilian Frâncu a ,,mirosit” că afacerea este în neregulă şi a anunţat Poliţia. Tot fostul edil – şef a organizat, în sediul primăriei, mai multe întâlniri cu reprezentanţii societăţii din Potcoava – Olt, cu directorii şcolilor, dar şi cu mai mulţi reprezentanţi ai PNL şi PSD Vâlcea. Frâncu trebuie să spună în faţa procurorilor de ce şi ce s-a discutat la acele întâlniri. Şi mai ales ce rol au avut acolo politicienii care, aparent, n-aveam nicio legătură cu subiectul. În cazul în care anchetatorii vor trage de ,,firele” acestui ghem încâlcit, este foarte posibil să descopere, la capătul său, numele unor parlamentari de Vâlcea (din PNL şi PSD).

De ce trebuie audiat inspectorul de management din ISJ, Adina Dobrete

A doua persoană care ar trebui audiată este inspectorul de management din ISJ Vâlcea, Adina Dobrete. Gălăgioşi şi scandalagii, etnicii din familia Mihai care se ocupau de SC Graf Optimus Prime, s-au dus peste Adina Dobrete la ISJ. Au găsit-o în plină şedinţă de Consiliu de Administraţie, în 2012, şi fiindcă nu primeau banii de la şcoli, au început s-o ameninţe. Dar de ce tocmai pe Dobrete?! Păi, de-aia! I-au reproşat că a intermediat, într-un fel, afacerea şi că le-a garantat, la o întâlnire de la restaurantul D`Amici din Râmnicu Vâlcea, că intervine pe lângă fostul viceprimar Ion Gigi Matei şi că vor primi banii. Să ne imaginăm scena: câţiva inşi nervoşi şi gălăgioşi întrerup şedinţa CA al ISJ, trăgând-o la răspundere pe Dobrete şi adresându-i epitete ce nu pot fi reproduse. De ce tocmai pe Adina Dobrete şi de ce atâtea detalii legate de ea? Actualul inspector de management era, pe atunci, adjunct al ISJ şi apropiat politic al viceprimarul Ion Gigi Matei, adică exact cel care răspundea de direcţia financiară din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea. Dacă se mai ia în calcul că PNL Vâlcea, prin Cristian Buican şi Florin Smeureanu, au intervenit la fostul ministru secretar de stat Stelian Fedorca, să creeze al doilea post de adjunct la ISJ Vâlcea, unde a fost numită tocmai pesedista Adina Dobrete, se poate ajunge la concluzia că uneori, forţele politice acţionează la unison. În perioada derulării afacerii, pesedista Dobrete era adjunctul ISJ, ocupând o funcţie ce revenea, prin înţelegere politică, liberalilor. Dacă aici ,,pistonează” procurorii pot ajunge, cu adevărat, la vinovaţii pentru care opt şcoli sunt ,,târâte” astăzi prin procese pe care au toate şansele să le piardă.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like