SCANDAL la DRĂGĂŞANI. 10 scări debranşate de Apavil. Oamenii vor să protesteze

Nu mai puţin de 10 scări ale unor blocuri din municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, au fost debranşate de societatea Apavil SA de la reţeaua de apă şi canalizare, urmând ca pe data de 14 februarie 2018 să facă debranşări şi la alte blocuri.
„De ce să plătesc eu ce nu declară sau ce fură vecinul meu?” – spun oamenii din Drăgăşani

În fapt, societatea Apavil le impune locatarilor blocurilor din Drăgăşani să semneze contractele de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, precum şi convenţiile de facturare individuală a consumurilor de apă, elaborate şi aprobate de Consiliul Local al Municipiului Drăgășani prin Hotărârea nr. 6/ 31.01.2017.

Însă, oamenii refuză să facă acest lucru, susţinând că nu doresc să plătească toate pierderile şi furturile de apă. „Locuitorii care vor semna contractul vor plăti toate pierderile şi furturile de apă de la nivelul asociaţiei de locatari. De ce să plătesc eu ce nu declară sau ce fură vecinul meu? Nu este normal! Noi avem deja contracte în baza cărora primim apă în prezent. Ei vor să plătim ce înregistrează apometrele din apartamente aşa cum este acum, dar şi pierderile pe care le contorizează prin afişarea la asociaţia de proprietari. Refuzăm să semnăm acele contracte până când lucrătorii Apavil vor verifica toate apartamentele să vadă dacă se fură. În schimb, ei apelează la forţă şi la soluţia cea mai uşoară, adică debranşarea. Oamenii cu copii şi bătrânii rămân fără apă de consum şi, posibil, fără căldură dacă au centrale în apartament. Dar nimeni nu răspunde strigătului nostru de ajutor” – ne-a declarat Florian Olteanu, un locatar din Drăgăşani.

„Aşa prevede legea” – spune directorul Apavil

De cealaltă parte, directorul Apavil, Cristian Jianu, susţine că legea prevede ca locatarii să semneze acele convenţii. Ca urmare, se va continua cu debranşările până când oamenii vor înţelege că trebuie să plătească apa pe care o consumă, dar şi pierderile, aşa cum o fac şi cei din Râmnicu Vâlcea.

„Ei nu vor să semneze nişte convenţii, însă aşa prevede legea. Aşa se procedează şi municipiul Râmnicu Vâlcea. Cei de la asociaţiile de proprietari trebuie să verifice în apartamente dacă există persoane care nu declară corect ceea ce consumă sau au improvizaţii. Cu vreo două asociaţii de proprietari am semnat deja acele convenţii, pentru că toate blocurile din Drăgăşani se găseau în aceeaşi situaţie. Sperăm să găsim înţelegere şi la ceilalţi locatari” – ne-a declarat directorul Cristian Jianu.

Se anunţă proteste la Drăgăşani

În dimineaţa zilei de luni, 12 februarie 2018, în municipiul Drăgăşani a avut loc o mică răzvrătire a oamenilor, în special, din zona Trandafirilor, însă se pare că zilele viitoare vor exista proteste de o mai mare amploare. Prefectul de Vâlcea, Florian Marin, susţine că nu are competenţă să intervină în problemele unei societăţi comerciale ca Apavil SA, însă va încerca totuşi să poarte anumite discuţii cu directorul Jianu.

„Ştiu că a fost o mişcare de protest la care au participat vreo 30 de persoane, însă trebuie să vă spun că nu pot intra într-o activitate a unei societăţi comerciale. Nu am competenţă legală să mă bag în treburile şi legislaţia lor şi mai ales nu pot să intervin în modul cum îşi stabilesc oamenii contractele civile cu societatea respectivă. Voi încerca însă să port o serie de discuţii cu directorul de la Apavil şi sper să nu se ajungă la proteste şi să se rezolve situaţia în mod amiabil. Şi societatea are dreptate pe partea ei, dar şi oamenii au dreptate pe partea lor” – ne-a declarat prefectul de Vâlcea, Florian Marin.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like