Turismul sindical și încercările de resuscitare de la Vâlcea

Cu un imens potențial turistic, stațiunile montane Voineasa și Vidra a fost lăsată în paragină, iar o mare parte din vină o poartă și sindicatele. Ani în șir, proprietățile au fost abandonate și s-a preferat să se plătească impozite extrem de mari în loc să se facă investiții.

Zilele trecute, în județul Vâlcea a poposit însuși președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a vorbit despre o posibilă resuscitare a turismului sindical în județul nostru. La Vidra planurile sunt pentru viitor, însă în stațiunea Băile Olănești se pare că s-ar afla în desfășurare lucrări de modernizare a unui hotel ce aparține Carter Alfa.

La Voineasa, în zona Vidra, litigiile în instanță împiedică investițiile

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că în stațiunea Vidra, nu se va putea investi în mai puțin de doi ani, în condițiile în care încă sunt litigii în instanță asupra proprietății terenului pe care se află hotelurile începute și nefinalizate de zeci de ani. De asemenea, sindicalistul susține că nici legea de retrocedare a patrimoniului nu este finalizată, ceea ce duce la un blocaj total.

Trebuie reamintit că la Vidra au fost lăsate în paragină un hotel de 400 de locuri, o sală de sport şi încă trei minihoteluri. Aceste imobile sunt realizate în proporţie de 80% încă dinainte de de Revoluție, însă de atunci nu s-a mai făcut nimic.

“Complexul de la Vidra a revenit (în urma împărţirii patrimoniului sindicatelor – n.r.) CNSLR Frăţia în toată structura respectivă şi ei au încă o judecată legată de structura dată. Noi sperăm că dacă vestita şosea se va putea finaliza până la sfârşit să se poată face şi investiţiile respective legate de finalizarea investiţiei de la Vidra. Tehnic, acolo sunt două probleme care o fac să fie încă nefuncţională: aducţiunea cu apă potabilă, care trebuie adaptată – apa se aduce de la 9 kilometri şi nu a trecut proba inspecţiei sanitare – şi finalizarea propriu-zisă a dotării unităţilor, a activelor care sunt pe poziţia respectivă. Momentan, cât legea de retrocedare a patrimoniului nu este finalizată şi posibilitatea mişcării sindicale care o administrează de a se credita la bancă este limitată, banca cerând un gaj pentru structura respectivă… În prezent, numai cinci vile sunt funcţionale acolo, restul nu funcţionează în principal din cauza lipsei aducţiunii de apă potabilă care să respecte normativul sanitar. Din punctul de vedere al facilităţilor de agrement pentru mediul turistic, zona este destul de interesantă. (…) Dacă nu iese legea de retrocedare, nu văd însă posibilă o investiţie la Vidra mai repede de doi ani de zile. Adică sunt alte priorităţi, cum este de exemplu Olăneştiul, cum este Căciulata, Govora, care sunt mult mai arzătoare. Capacitatea noastră financiară de investiţii este limitată cât timp nu avem mână liberă, iar banca îţi cere gajuri, care de obicei reprezintă de două ori mai mult decât valoarea de împrumut” – a declarat Bogdan Hossu, la Vâlcea.

Cartel Alfa investește 2 milioane de euro la Olănești

Vestea bună pentru turismul sindical de la Vâlcea este aceea că în această vară au început lucrările de modernizare a unui hotel în stațiunea Băile Olănești. Este vorba despre un hotel al Cartelului Alfa, în care se va investi aproximativ 2 milioane de euro. Conform sindicalistului Bogdan Hossu, prima etapă presupune reabilitarea a două dintre corpurile unităţii de cazare, iar în următorii doi ani va fi modernizat și restul hotelului, De asemenea, în cadrul complexului hotelier va fi construită şi o piscină. 

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like