UPU Vâlcea, supraîncărcată de cazuri banale. Medicii de familie, pauză profesională

În ultimul timp, cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Vâlcea au fost supuse unei presiuni continue, iar criticile și jignirile la adresa lor nu au contenit să apară pe site-urile de socializare. Ceea ce nimeni nu a spus până acum este faptul că medicina de urgență din județul nostru este suprasolicitată, în condițiile în care medicina de familie a devenit aproape invizibilă. S-a ajuns până într-acolo încât vâlcenii merg la UPU pentru o banală răceală, pentru a-și face analize gratis sau pentru boli care pot fi tratate de medicii de familie.

De altfel, recent s-a creat un scandal imens pe Facebook și în presă cu privire la o pacientă care a fost nemulțumită că a stat ore-n șir la urgențe minore deși suferea de o ruptură de perineu veche de peste 20 de ani. Subit, această afecțiune a devenit o urgență care trebuia tratată pe loc înaintea altor pacienți care, probabil, aveau nevoie imediată de atenția medicilor.

A nu se înțelege prin acest articol că le luăm apărarea medicilor, ci doar prezentăm o realitate. Se știe foarte bine că, la SJU Vâlcea, încă mai este nevoie să se lucreze la comportamentul unor  cadre medicale față de pacienți, fiind nenumărate cazurile în care oamenii au fost tratați cu dispreț. Însă, de aici și până la a-i “vâna” pe medicii de la UPU și la a-i face vinovați de toate nenorocirile de pe Terra e cam mult.

Prezentăm mai jos câteva cifre oficiale, care vor arăta cât este de supraîncărcată Unitatea de Primiri Urgențe și cât de necesar este ca autoritățile să ia măsuri și să-i determine pe medicii de familie să se implice activ în viața pacienților lor. În caz contrar, se va ajunge la momentul în care toți medicii de la UPU să-și dorească să plece. Oricum, deja din 2016 și până în prezent au plecat 3 medici, iar acum alți doi vor să părăsească medicina de urgență pentru altă specializare. Posturi sunt scoase la concurs chiar și în aceste momente (trei posturi de medic în specialitatea medicină de urgență au fost trimise chiar azi spre publicare în Viața Medicală), însă în ultimii ani doar un singur medic s-a prezentat la concurs. Ceea ce este destul de grav!

În altă ordine de idei, pentru a vedea cât de supraîncărcată este Unitatea de Primiri Urgențe, iată o statistică a numărului de pacienți consultați în ultimii ani:

  • în anul 2016 s-au prezentat la UPU 73.215 pacienți
  • în anul 2017 s-au prezentat la UPU 79.426 de pacienți
  • în anul 2018 s-au prezentat la UPU 82.701 pacienți

Ei bine, de la începutul anului 2019 și până azi, 7 februarie 2019, ora 12.00, la UPU Vâlcea s-au prezentat nu mai puțin de 9.292 de pacienți. O statistică făcută pe baza acestor cifre și pe baza diagnosticelor puse, a relevat faptul că circa 80% din cazuri pot fi tratate de medicii de familie. Este vorba despre viroze respiratorii, colici etc.

De altfel, și zilele trecute situația a stat tot cam la fel. Luni, 4 februarie 2019, la UPU au fost 255 de pacienți, marți – 220 de pacienți, iar miercuri – 198 de pacienți. Enorm de mult, în timp ce în policlinică și la medicii de familie a bătut vântul.

În aceste condiții, considerăm că instituțiile din Vâlcea (CAS Vâlcea, Prefectura Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea și DSP Vâlcea) trebuie să analizeze situația și să găsească soluțiile necesare pentru decongestionarea situației de la UPU.

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like