Video TERIFIANT! SC Urban, “tun” de milioane Primăriei Râmnicu Vâlcea

Cel mai mare datornic privat la statul român, SC Urban SA, va da un ultim tun înainte să ,,moară” primăriei Râmnicu Vâlcea. Lovitura este atât de mare încât va provoca un adevărat cutremur financiar cu pagube greu de estimat. În fapt, este binecunoscut că SC Urban deține o stație de sortare în sudul municipiului Râmnicu Vâlcea, zona Stolniceni. Stația funcționează în baza Autorizației de Mediu nr. 223 din 8 noiembrie 2011, cu valabilitate zece ani. În mod normal, anul acesta ar fi trebuit să fie ,,scadentă”, dar potrivit unei legi emise anul trecut, toate documentele ce expiră în starea de alertă sunt valabile încă trei luni de la finalul acesteia. Și cum pe teritoriul României este încă instituită starea de alertă, SC Urban mai are câteva luni de respiro. Prezentăm un video filmat cu drona pe 19 aprilie 2021. În fața imaginilor, cuvintele devin neputincioase. Remarcăm doar că munții de gunoi sunt, așa cum reiese clar din filmare, lângă casele oamenilor și în imediata apropiere a Oltului. Nu-i problemă, sunt așa de ani buni și probabil vor mai fi. 

Problema problemelor! 

Potrivit legii, proprietarul deșeurilor de pe raza unui municipiu este unitatea administrativ teritorială (UAT) prin reprezentantul legal, în speță primăria. Pentru că nu este respectată autorizația de mediu și pentru că în decursul anilor Garda de Mediu, Agenția de Mediu și Prefectura s-au dovedit cvasi – neputincioase la ilegalitățile Urban, la Stolniceni s-au strâns cu încălcarea legii zeci de mii de tone de gunoaie. Dosarul falimentului SC Urban este la fond (are următorul termen pe 10 iunie), nu mai e mult până când instanța se va pronunța. Ce se va întâmpla cu zecile de mii de tone de deșeuri de la Stolniceni? Acel depozit ilegal va trebui ,,lichidat” de primărie, în calitate de proprietar al gunoaielor, întrucât operatorul care a deținut stația a falimentat. Potrivit filmărilor și calculelor mai multor specialiști, în curtea fostului Comat, locul stației de sortare a Urban, s-au adunat peste 30 de mii de tone de gunoi. La un calcul simplu, optimist sub aspectul celor 30 de mii de tone (în realitate, pot fi mult mai multe), primăria Râmnicu Vâlcea va trebui să aloce aproximativ 8,7 milioane de lei pentru lichidarea acestui depozit ilegal. Calculul este simplu și ține de prețul per tonă depozitată (110 lei), taxa la fondul de mediu per tonă (80 de lei) și de transportul care costă aproximativ 100 de lei per tonă. Deci, potrivit legii și acestor calcule desprinse tot din acte normative, Primăria Râmnicului, fără să aibă vreo vină, va trebui să găsească pe undeva, prin țară, un depozit care să primească deșeurile de la Stolniceni și va trebui să se ocupe și de transport, întrucât munții de gunoaie nu pot fi lăsați la infinit în sudul municipiului. Dar de aceste aspecte ar trebui să se ocupe SC Urban, cât încă e ,,în viață”. Nu o face, ba din contră, așa cum reiese din filmulețul prezentat, deșeurile se înmulțesc pentru că se tot adaugă. Cui nu îi vine să creadă că primăria va achita imensele costuri, să-l asculte pe primarul de la Drăgășani, Cristian Nedelcu. ,,Am fost nevoiți să plătim pentru că așa era legal. Bineînțeles că Urban a și plecat de aici (n.r. de la Drăgășani), dar ne-am asumat plata transportului deșeurilor conform legii. Când deschid televizorul dimineața și văd ditamai reclamele cu ei pe mai multe posturi… Asta este! Problema e la instituțiile statului. Le ele trebuie să vă dați, nu la primarii care sunt puși în fața faptului împlinit.” Primăria Drăgășani a plătit sume importante pentru deșeurile acumulate ilegal, fiindcă operatorul Urban le-a lăsat în uitare. Urmează Râmnicu Vâlcea! 

Instituțiile de control, șpăguite de Urban?!

S-a ajuns aici pentru că SC Urban este stat în stat și palidele amenzi pe care i le dă Garda de Mediu sunt inutile, mai ales de când firma e în insolvență și nu se mai plătesc. Redăm câteva propoziții din autorizația de mediu pentru a dovedi flagranta încălcare a legii de către Urban, cu complicitatea instituțiilor autorizate să aplice legea. ,,Scopul stației de sortare (n.r. deci, stație de sortare, nicidecum depozit) este recuperarea materialelor sortate, al comercializării acestora și al diminuării cantităților deșeuri depozitate în rampele de la Fețeni și Horezu (n.r. între timp, rampa de la Horezu a fost închisă).” Alt paragraf: ,,Capacitatea stației de sortare este de 30.000 tone/ an, respectiv 40 de tone deșeuri menajere/8 ore, 120 de tone/zi.” Deci, în stația de la Stolniceni se pot procesa 30 de mii de tone pe an, nicidecum depozita. Nu se poate depozita decât temporar, în vederea sortării imediate. 

Ce trebuie să facă Urban, conform autorizației? “Deșeurile menajere, depozitate temporar în europubele și containere, în țarcurile acoperite din municipiul Râmnicu Vâlcea, sunt preluate și transportate cu mașini special dotate (autogunoiere) până în incinta halei stației de sortare de tip AMUT, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an de deșeuri sortate, se descarcă pe platforma betonată (…)” Apoi, textul din autorizație descrie exact procesul prin care sunt sortate deșeurile. Important este că nicăieri în autorizație nu se stipulează depozitarea gunoaielor. Or, din filmulețul prezentat, se vede clar că SC Urban tocmai asta face. Iar Garda de Mediu, Agenție pentru Protecția Mediului și Prefectura Vâlcea, în loc să închidă de urgență această ,,bombă” de poluare și ilegalități, negociază la infinit rezolvarea problemei. Dacă nici după aceste dovezi mai mult decât evidente, cele trei instituții nu fac toate demersurile legale să închidă acest depozit ilegal și să forțeze SC Urban, cât încă mai au pe cine forța, să curețe tot munții de gunoaie de la Stolniceni – Râmnicu Vâlcea, înseamnă că povestea miroase a șpagă, nu doar a deșeuri. În mod normal, Garda de Mediu (condusă de Ștefan Păun) ar trebui să propună Agenției pentru Protecția Mediului (condusă de Alin Voicescu) închiderea stației de sortare de la Stolniceni – Râmnicu Vâlcea. În caz contrar, nu doar că sunt complici la încălcarea legii, dar pot fi considerați și autori morali ai daunelor pe care le va plăti Primăria Râmnicu Vâlcea. 

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like