4 elemente de care sa ții cont atunci când alegi sistemul de ventilație al spațiului de producție

Ventilarea spatiilor de productie este extrem de importanta, avand in vedere ca indeplineste doua roluri esentiale. In primul rand, este vorba despre eliminarea catre exterior a aerului viciat de diverse gaze ce pot aparea in timpul activitatii de productie, iar, in al doilea rand, este vorba despre conditionarea aerului introdus in interior, fie prin incalzirea sau racirea acestuia, fie prin filtrarea si dezumidificarea lui. 

Proprietarii unor business-uri care au neglijat aceasta tehnologie au avut impedimente serioase in desfasurarea activitatii, aparand probleme de sanatate din cauza poluarii de interior in randul angajatilor, dar si degradarea produselor, din cauza unor conditii de mediu improprii. Cea mai buna alegere este realizarea unui sistem de ventilatie profesionist, inca din momentul constructiei spatiului de productie, dar exista si solutii pentru montarea lui ulterioara. Intr-adevar, in aceste situatii apar costuri suplimentare, legate de modificarile constructiei. 

Iata care sunt cele 4 elemente de care trebuie sa tii cont in acest sens!

Pentru alegerea unui sistem de ventilatie eficient, proiectantii si constructorii spatiilor de productie trebuie sa tina cont de cateva elemente esentiale, astfel incat instalatia sa-si indeplineasca rolul cat mai eficient si cu pierderi minime. 

  1. Modalitatea de distribuire a aerului in incaperi, mai ales in cazul spatiilor de mari dimensiuni, unde ventilatia naturala nu este posibila, trebuie sa fie aleasa in asa fel incat in orice parte a spatiului sa ajunga o cantitate suficienta de aer conditionat de la sursa, care poate fi un ventilator sau o instalatie de conditionare a aerului. Cea mai buna solutie este utilizarea unei tubulaturi de ventilatie metalica, disponibila in variate dimensiuni, care este insotita de o diversitate de accesorii si fitinguri usor de montat, rezistente in timp. Pe site-ul Lindab.com este disponibila la preturi accesibile toata gama de echipamente necesare realizarii unui sistem de ventilatie profesionist;
  1. Volumul de aer necesar trebuie sa fie calculat in functie de volumul interior ce va fi deservit. O instalatie subdimensionata nu va reusi sa conditioneze suficient aerul in asa fel incat climatul interior sa fie confortabil, iar una supradimensionata necesita o investitie inutila si un consum de energie crescut;
  1. Alegerea tipului de ventilatie trebuie sa fie in concordanta cu necesitatile. In halele de mici dimensiuni, de regula, este suficient un ventilator care scoate in exterior aerul viciat si realizeaza o presiune negativa, aerul din exterior patrunzand prin deschiderile special amenajate. Daca este necesara si o racire si o incalzire a volumului de aer, vor fi utile echipamentele speciale de conditionare a aerului;
  1. Alegerea unor echipamente eficiente este de dorit, chiar daca pretul de achizitie al acestora este superior fata de cele din clasele inferioare. In conditiile in care energia electrica este din ce in ce mai scumpa, investitia in aparaturi eficiente economice va fi amortizata intr-o perioada scurta de timp, iar cheltuielile reduse se vor vedea, cu siguranta, in profitul companiei. 

In concluzie, proprietarii de afaceri trebuie sa tina cont si de sistemul de ventilatie ce va fi montat in interiorul spatiilor de productie deoarece, vor putea oferi in acest mod, o atmosfera confortabila, ce va contribui in mod sigur la productivitatea crescuta a muncii. 

Surse foto: shutterstock.com

🅿️Articol publicitar

You May Also Like