6 lucruri pe care merită să le știi despre Palatul Versailles

/

Palatul Versailles este unul dintre cele mai cunoscute din istorie și impresionează prin luxul prezent la fiecare pas, dar și prin istoria bogată pe care o are. Situat în apropierea Parisului, Palatul de la Versailles este vizitat anual de peste 7 milioane de oameni și impresionează atât prin arhitectura clădirilor, dar și prin grădinile superbe.

Așadar, iată 6 lucruri pe care merită să le știi despre Versailles:

1. Peste 35 de mii de muncitori au construit palatul – Costurile de construcție ale palatului de la Versailles sunt greu de estimat, dar este clar că peste 35 de mii de muncitori au pus umărul la construcția palatului și a clădirii. Istoricii au încercat să estimeze costurile de construcție, dar acestea au variat între 2 miliarde și 299 de miliarde de dolari. Având în vedere cât timp a trecut de când palatul a fost construit, e practic imposibil de aflat. Cert este că Regele Ludovic al XIV-lea a cheltuit în jur de o treime din bugetul pentru întreaga clădire doar pentru fântânile din grădini. În aceste condiții, nu e deloc surprinzător că au rezultat costuri astronomice.

2. Regele Soare naviga cu gondola pe canale – În Vestul grădinilor de la Versailles se află un canal cu lungimea de aproximativ 1.5 kilometri, ce are o lățime de 70 de metri. A fost folosit de Ludovic al XIV-lea nu de puține ori pentru a naviga aici cu diverse ambarcațiuni, printre care și gondole. La Versailles sunt însă și alte canale în superbele grădini.

3. Palatul e prezent în multe filme și jocuri – De-a lungul timpului, numeroase filme au prezentat scene trase tocmai la Versailles. Printre acestea se află Midnight in Paris (2011), Funn Face (1957), Valmont (1989), Danton (1989), The Affair of the Necklace (2001) și The King’s Daughter (2022). De asemenea, există și un joc de casino despre palatul de la Versailles. Acesta se numește Versailles Gold și a fost lansat de compania EGT si poate fi jucat altaturi de alte jocuri populare cum ar fi poker, blackjack sau ruleta la Netbet Cazino. Printre simbolurile disponibile în acest joc sunt elemente din interiorul palatului.

4. Sunt peste 210 de mii de flori – Anual, aici sunt plantate peste 210 mii de flori. Totuși, în trecut acestea erau considerate un pericol. În secolul al XVII-lea, mirosul acestora era atât de puternic încât oaspeții aveau probleme. „Tuberozele ne alungă de la Trianon în fiecare seară. Este un exces de parfum ce face ca toată lumea să se simtă rău”, a notat Madame de Maintenon într-o scrisoare transmisă pe 8 august 1689.

5. Cei care au construit Sala Oglinzilor au fost asasinați – O altă încăpere faimoasă de la Palatul Versailles este Sala Oglinzilor. Aici se află 357 de oglinzi superbe, construite de producători de oglinzi venețieni. La acel moment, Veneția era specializată în crearea oglinzilor, însă gestul lor de a le arăta francezilor secretele din acest domeniu nu a fost tolerat. Astfel, ei au fost uciși la întoarcerea în Italia. Sala Oglinzilor este totodată cea în care s-a semnat Tratatul de la Versailles, în care s-a pus punct Primului Război Mondial.

6. Francezii de rând nu au apreciat Palatul de la Versailles la început – În primă fază, francezii de rând nu au fost de acord cu opulența de la Versailles și cu stilul de viață pe care conducătorii țării îl aveau. Mai ales că în acea perioadă cei mai mulți parizieni erau săraci. Astfel, în timpul Revoluției Franceze, locuitorii Parisului au distrus poarta palatului, ce era construită în totalitate din aur. Restaurarea s-a produs în 2008 și a costat 8 milioane de dolari. Poarta are acum 100 de mii de frunze de aur. Părerile francezilor despre acest loc s-au schimbat și a devenit o destinație ideală pentru pasionații de travel.


🅿️

loading...

You May Also Like