Ambulanța de tip C, primită de SMURD Vâlcea, neutilizată din lipsă de medici

Niciun medic nu vrea să se prezinte la concursurile organizate de Spitalul Județean de Urgență Vâlcea pentru a pune în funcțiune ambulanţa de tip C primită anul aceasta de SMURD Vâlcea. Ca atare, echipajul încă stă în garaj și nu participă la operațiunile de salvare în caz de necesitate. Inspectorul șef al ISU Vâlcea, col. Dan Pascaru, susține că pentru o astfel de ambulanță este necesar un medic, care să coordoneze paramedicii la intervenții.

În aceste condiții, conducerea spitalului încearcă să încheie protocoale avantajoase cu anumiți medici specializați în medicina de urgență, care să lucreze în ture și astfel să fie pusă în funcțiune, pentru cazurile grave, ambulanța performantă de tip C a SMURD Vâlcea.

“Echipajul de pe ambulanţele de tip C este format din patru persoane – doi paramedici, puşi la dispoziţie de către inspectorat, un asistent şi un medic, care trebuie puşi la dispoziţie de către UPU. La nivelul Spitalului Judeţean Vâlcea s-au organizat mai multe concursuri pe parcursul anilor pentru încadrarea medicilor, pentru că medicii sunt de fapt problema. Până la ora actuală nu s-a reuşit acest lucru, neînscriindu-se nimeni la concurs. În urma discuţiilor cu UPU Vâlcea, am stabilit ca la începutul lunii septembrie să facem o analiză să vedem dacă putem să funcţionăm cu această ambulanţă pe anumite perioade de timp, asta însemnând ocazional. Conform dispoziţiei secretarului de stat, C-ul trebuie să funcţioneze cel puţin 24 de ore şi UPU Vâlcea încearcă să găsească o variantă de a încheia nişte contracte de colaborare cu medici care să desfăşoare doar serviciul pe ambulanţă, autospeciala urmând să stea la noi, în inspectorat. Noi punem la dispoziţie cei doi paramedici şi încercăm ca prin luna octombrie, dar nu avem nicio garanţie că cei de la UPU vor reuşi să încheie aceste protocoale, să lucrăm o zi da, una nu, sau cum se va putea. Important este să începem această activitate, pentru că dacă o începem putem să o continuăm. Interesul nostru este să avem acest C pentru că participăm la intervenţii şi atunci, automat, competenţa este superioară. Colegii mei sunt paramedici. Între ei sunt şi câţiva care au cursuri postliceale de asistenţi, dar sunt puţini. Medicul este medic şi poate să ia alte decizii în momente critice. Avem marele avantaj că noi funcţionăm cu partea de ambulanţă în cadrul dispeceratului, astfel că medicul de la ambulanţă coordonează şi echipajele noastre de prim-ajutor de la faţa locului, iar de când funcţionăm pe sistemul acesta, rezultatele sunt foarte bune” – a declarat col. Dan Pascaru la conferința de presă susținută în data de 28 august 2019.

În acest moment, ISU Vâlcea are în dotare şase ambulanţe SMURD de tip B2, cu care participă la misiuni. 

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like