Ce obiceiuri pe care părinții le consideră bune fac rău copilului?

Dacă te-a atras acest titlu, este foarte posibil să fii părinte. Acest rol nu este deloc ușor și, mai mult decât sigur, îți dai toată silința. Uneori, însă, unele lucruri pe care obișnuiești să le faci pot afecta negativ copilul tău, indiferent de vârsta acestuia. Citește în continuare pentru a afla câteva din acestea.

Părinții, încă din primele zile de viață ale unui copil, reprezintă un model. Copiii, încet-încet, copiază ceea ce văd la părinți și aplică în viața de zi cu zi, fiindu-le foarte greu să își dea seama de faptul că greșesc. De aceea, acest lucru înseamnă că tu, în rolul de părinte, ai o responsabilitate directă asupra primilor pași în dezvoltarea micuțului tău sau a micuței tale. Cu cât îți dai seama mai repede ce obiceiuri greșite ale tale pot afecta dezvoltarea și chiar siguranța copilului tău.

Obiceiuri pe care le crezi bune, dar care îți afectează negativ copilul:

● Este, într-adevăr, dificil să faci un copil să se oprească din plâns. Chiar dacă încerci să îl faci să râdă sau îi arăți toate jucăriile, poate să continue să plângă. Așa că poate vei apela și tu la cel mai folosit truc modern: îi arăți desenele animate la televizor sau pe telefon ori tabletă. Este unul dintre cele mai greșite obiceiuri pe care majoritatea părinților îl fac. Da, să pui copilul în fața ecranului poate să îl liniștească, deoarece îi atrage atenția, însă acest lucru îi face mai mult rău decât crezi. Poate să aibă probleme serioase de dezvoltare ce țin de psihic, așa că încearcă să nu mai faci deloc acest lucru.

● Poate crezi că nu ai nevoie de scaunele auto pentru cei mici și că poți să îi ții în brațe atunci când mergeți cu mașina, însă acest lucru este foarte greșit, deoarece doar acest tip de scaune reprezintă cel mai eficient mod prin care poți bebelușul poate circula în siguranță deplină cu autovehiculul. 

● Dacă temperaturile de afară sunt puțin mai scăzute, încălzești foarte mult locuința? Dacă da, atunci renunță la acest obicei, deoarece nu îți ajuți deloc copilul. Efectul va fi unul negativ. Dacă îl vei ține la căldură prea mare (peste 23-24 de grade Celsius), atunci când va simți puțină răcoare, există riscul de a se îmbolnăvi foarte ușor. Nimeni nu spune că ar trebui să îl lași în frig, însă nu exagera cu căldura, ci păstrează una constantă, de circa 22 de grade Celsius, pentru ca fizicul lui să se poată adapta din ce în ce mai repede condițiilor climatice.

● Îi lași pe părinții tăi sau pe cei ai partenerului de viață să vă „învețe prost” copilul? Încercați să le explicați de ce unele lucruri pe care ei le fac nu sunt în ordine pentru nepot sau nepoată. Deși poate să fie dificil, este important ca și bunicii să adopte aceleași principii cu care părinții îi cresc pe micuți.

Este important să încerci să te gândești cât poți de bine dacă lucrurile pe care obișnuiești să le faci afectează negativ sau nu în vreun fel copilul tău. Încearcă să îi înveți și pe bunici să nu facă greșeli atunci când au grijă de micuțul tău/micuța ta. Astfel, vei putea elimina treptat toate obiceiurile rele și vei deveni un exemplu demn de urmat.

Sursă foto: shutterstock.com

You May Also Like