Ce să vizitezi într-un weekend la Vâlcea?

Județul Vâlcea este situat în zona sudică a țării noastre și face parte din regiunea istorică a Țării Românești. Vâlcea se învecinează cu județele Alba, Sibiu, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Hunedoara. În general, turiștii aleg această destinație pentru relaxare într-un cadru natural mirific.

Fiind una dintre cele mai vechi și frumoase regiuni ale Țării Românești, Vâlcea deține o sumedenie de conace medievale, cetăți dacice și castre de o frumusețe aparte. Aici se găsesc locuri de vizitat la tot pasul, însă un weekend este suficient pentru a bifa câteva dintre cele mai populare obiective.

Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului

Unul dintre cele mai importante obiective din Vâlcea, Piramidele de pământ primesc anual vizita foarte multi turiști, dar și localnici. Această rezervație geologică se întinde pe 12 hectare și a fost declarată arie protejată în anul 2000.

Acest monument natural este o formațiune unică la noi în țară. Ele sunt formate din nisip, argilă, pietriș și roci sedimentare. Cu o înălțime de până la 80 metri și nuanțe care variază de la gri până la roșu, imaginea rezultată este una de excepție.

Valea Oltului

Un alt obiectiv la fel de frumos, care merită neapărat vizita este Valea Oltului. Turiștii pasionați de natură trebuie să afle câ numele văii vine de la răul care o străbate. Peisajul simplu, dar fermecător a transformat acest loc într-o destinație din ce în ce mai căutată atât de către străini dar și de către români.

Pasionații de natură se vor simți în largul lor pe traseele din Parcul Național Cozia. De asemenea, aici se găsesc niște cascade spectaculoase, acestea fiind Cascada Lotrișor, Cascada Urzicii și Cascada Lotrișorului.

O curiozitate despre acest loc este faptul că acum 2000 de ani era cunoscută ca o importantă cale de acces în Dacia. Scopurile principale erau cel militar-strategic dar și comerțul.

Plimbare prin Vâlcea

Pe lângă muzeul de artă „Casa Simian”, Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” și muzeul de istorie, în Râmnicu Vâlcea există multe locuri interesante care pot fi vizitate. Cu toatea acestea, este bine de știut că persoanele pasionate de sport și mișcare vor putea să practice jocurile lor preferate cât timp sunt aici. De asemenea, ei vor putea să urmărească meciul jucat de echipa locală sau să ia parte la un concert pe Arenele Traian.

Arenele Traian sunt un teren de sport care a fost inaugurat anul trecut și a fost gazda multor evenimente de succes. Totuși, dacă ești pasionat de sporturile minții, printre care și jocurile de poker, s-ar putea să găsești câteva cazinouri în oraș. Însă în zilele noastre este mai sigur și mai ușor să joci jocuei online, de pe telefonul mobil. Activitățile care îți stimulează mintea sunt un mod bun de a te destinde la sfârșitul zilei, când te plimbi prin parc sau când te bucuri de prânz într-un restaurant.

Mănăstirea Cozia

Județul Vâlcea să mândrește cu un număr destul de mare de locașuri de cult, dar mânăstirea Cozia este unul dintre cele mai cunoscute și frumoase. Această mănăstire a fost ctitorită de Mircea cel Bătrân la finele anilor 1300. Ea se găsește la 5 km de Călimănești și aproximativ 20 km de Râmnicu Vâlcea.

Pe lângă importanța sa istorică, Mănăstirea Cozia are și o importanță culturală deosebită. Încă din anul 1415 aici se redactează hristoave domnești, precum și alte documente istorice. Tot aici se poate vizita și vechea biserică medievală care păstrează câteva picturi originale.

Transalpina

O parte destul de importantă a județului Vâlcea este străbătută de una dintre cele două șosele alpine are României, Transalpina. Totodată, aceasta este una dintre cele mai înalte șosele de la noi din țară datorită faptului că altitudinea maximă ajunge la 2145 m.

Numele provine de la termenul latinesc „Transalpina” și înseamnă țara de dincolo de munți. Această informație este preluată din vechile texte latinești, dar tot de acolo putem afla că era adesea supranumit și „Drumul Regelui”. Această denumire se datorează regelui Carol al II-lea care l-a construit iar apoi l-a parcurs împreună cu familia regală.

Cu toate că nu este la fel de cunoscută ca Transfăgărășanul, această șosea oferă peisaje la fel de frumoase și a determinat mulți turiști din toată lumea să o viziteze.

Indiferent de sezon, o ieșire de weekend în Vâlcea este un prilej foarte bun de relaxare și vizitare a câtorva obiective unice la noi în țară. Indiferent dacă locuiești în zonă sau vrei să descoperi un alt colț al României, cu siguranță aici găsești ceva care să te farmece.

℗Articol publicitar

You May Also Like