Cele două feluri în care tehnologia și pandemia au schimbat interacțiunile umane

Pandemia COVID-19 a afectat și a schimbat enorm modul de viață al unei mari părți din umanitate în ultima perioadă. Una din cele mai afectate zone ale universului uman este legată de sfera interacțiunilor personale între indivizi. O mare parte din angajați a fost nevoită să-și schimbe fundamental locul de muncă, trecând, total sau parțial, la efectuarea sarcinilor de serviciu în mod remote, de acasă. 

De asemenea, educația școlară s-a desfășurat și continuă să se petreacă online, prin intermediul diverselor platforme de comunicare audio-video. În tot acest timp, programe precum Zoom, Skype sau mesageriile social media au devenit aproape unica poartă către lumea din afara domiciliului cu ajutorul cărora se poate mențione o anumită legătură cu prietenii și familia, dar și cu care îți îndeplinești chiar și sarcinile de serviciu.   

Dar interacțiunile profesionale și sociale ale oamenilor nu se schimbă doar temporar și nu se poate spune explicit că doar pandemia a distrus vechiul mod de a fi al fiecăruia. Se pare că schimbările în acest sens,  accentuate de acest flagel biologic, sunt, de fapt, un proces aflat deja în desfășurare de o bună perioadă de timp, iar tehnologia tot mai avansată nu este străină de trecerea la alte tipuri de interacțiune umană. 

Iată care sunt cele câteva trenduri care indică că socializarea se află în plin proces de schimbare

  • Legăturile între indivizi și interacțiunea socială vor fi din ce în ce mai distante, chiar și când e vorba de vorbitul față-în-față 

Comportamentele umane au fost forțate cumva să se modifice radical, mai ales sub presiunea impunerii unor lungi perioade de carantină sau a evitării aglomerațiilor. Luni de zile, izolarea a fost cam singura cale de a preveni infectările cu noul virus până la apariția speranțelor date de vaccinuri. 

Dar, chiar și după ce restricțiile de mobilitate se vor ridica complet, oamenii nu se așteaptă, conform unor sondaje, ca lucrurile să revină complet la forma în care erau inițial. Marea majoritate a sociologilor este de părere că interacțiunile personale se vor schimba pe termen lung, iar distanțarea socială impusă normele sanitare este doar una din cauze. O simplă constatare surprinzătoare este că aproape 50% din respondenții unui sondaj pe această temă au relatat că vor evita strângerile de mână atunci când se întâlnesc cu alți oameni și că vor încerca să-și limiteze expunerea la grupuri mari de persoane. 

  • Există o creștere semnificativă a întrebuințării tehnologiei în orice aspect al vieții

Chiar și înainte de pandemie, tehnologia începea să asigure un sprijin tot mai consistent în viața oamenilor. Cu atât mai mult, în prezent și în viitor, comunicarea, distracția și munca se vor desfășura din ce în ce mai mult cu implicarea masivă a tehnologiei. 

Un exemplu este creșterea fără precedent a industriei videochatului, care se bazează exclusiv pe comunicarea cu modelele prin intermediul tehnologiei. De altfel, remunerațiile angajaților din acest domeniu sunt excelente, ceea ce este un indicator solid al cererii unor astfel de servicii efectuate de la distanță. Meseria de model videochat poate fi o alternativă recompensată generos pe piața muncii, iar studiourile serioase, așa cum este și cazul Kendra Studio, despre care poți afla mai multe detalii cu un click aici, oferă programe de training și remunerații de invidiat față de orice alt domeniu.

Această schimbare de comportament este vizibilă și în felul în care oamenii interacționează cu magazinele, o mare parte din consumatori trecând tot mai multe achiziții în domeniul online. Firmele se confruntă și ele cu dilema produsă de dorința unui procent serios din angajați de a lucra de acasă. Astfel, chiar și comunicarea de afaceri cu clienții sau cu angajații a făcut o trecere semnificativă în modul digital și de la distanță.

În concluzie, COVID-19 a schimbat, fără îndoială, în mod radical modul de interacțiune între oameni, cu prietenii, cu familia, la muncă sau la cumpărături ori chiar în momentele de relaxare, însă schimbările erau deja pe acest trend. Acest lucru se întâmpla datorită avansurilor tehnologiei, care deja juca un rol în creștere în toate aceste aspecte sensibile ale vieții umane.

Sursa foto: shutterstock.com

℗Articol publicitar

loading...

You May Also Like