Chimcomplex SA, explicații despre oprirea producției, prețuri mărite și strategii pe timp de criză

Chimcomplex, societate ce deține combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea, trece prin problemele specifice industriei ce consumă multă energie și gaz. Contextul geopolitic din jurul României și explozia prețurilor la gaze naturale și energie electrică ridică probleme cu care se confruntă toată ramura petrochimică. Au existat câteva probleme la combinatul din Râmnicu Vâlcea unde o parte din salariați au fost trimiși câteva zile în șomaj tehnic din cauza faptului că Oltchim nu mai primea abur și energie de la CET Govora. Aceasta din urmă a avut un accident la instalația electrică și s-a aflat câteva zile în imposibilitate să livreze către Oltchim resurse de bază pentru producție. După remedierea problemei, relația normală dintre CET Govora și Oltchim s-a reluat, salariații combinatului revenind la serviciu. 

Din data de 17 august, activitatea de producție din cadrul platformei industriale Borzesti a fost oprită temporar pe o perioada de 14 zile, ca o consecință a creșterii semnificative a prețului la gaze naturale, energie electrică, carburanți și materii prime utilizate în mod curent în procesul de producție. 

Energia electrică și gazele naturale au o pondere mare în costurile de fabricație, în consecință compania este afectată direct de creșterea prețurilor. Majorarea prețurilor la gaz pentru Chimcomplex a fost de 330%, iar a prețului la energie cu 316 % față de anul 2021. Ca și alte companii din industrie au nevoie de o intervenție urgentă a statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și disponibilizări. Compania solicită includerea Chimcomplex într-o schemă de plafonare similară cu cea de care au beneficiat și alți jucători industriali în temeiul OUG 118/2021. Este esențial acum să aibăasigurat acelaşi mediu economic ca competitorii europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României. 11 mld. euro este deficitul comercial la produse chimice. La exporturi de 4 miliarde de euro şi importuri de 15 miliarde de euro pentru produse chimice, medicale, farmaceutice, mase plastice, îngrăşăminte etc., aproape jumătate din balanţa comercială negativă la bunuri este adusă de această categorie de produse. Deşi România a avut tradiţie în industria chimică, acum acest sector economic este cenuşăreasa economiei în materie de competiţie pe pieţele externe.

Publicăm mai jos un comunicat al Chimcomplex despre cifrele primei jumătăți a anului 2022, unde ne sunt redate clar problemele cu care se confruntă compania pe fondul prețurilor la gaz și energie. 

Adaptabilitatea și poziționarea strategică a Chimcomplex produce rezultate pozitive în contextul macroeconomic și geopolitic incert

Primele șase luni ale anului 2022 au generat rezultate pozitive pentru Chimcomplex, principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, compania raportând un profit net de 165 milioane lei (33,5 milioane de Euro), cu o cifră de afaceri de 1.222 miliarde lei (247 milioane de Euro). În primul semestru al anului, compania a desfășurat o activitate comercială intensă, poliolii – polieteri au avut o pondere de 56% în total vânzări, aceștia fiind produse cu impact major în procesul de decarbonare. Produsele clorosodice au avut o pondere de 33% în total vânzări, urmate de oxo – alcooli cu 4%. Vânzările pe piața externă, în cea mai mare pare adresate piețelor din Uniunea Europeană au reprezentat în semestrul I aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor.

Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza prețurilor de achiziție ale materiilor prime și utilităților, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie 2022. Rata de creștere a acestora fiind mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite Chimcomplex.

Profitabilitatea companiei s-a diminuat astfel în primele 6 luni ale anului 2022, obținându-se un profit net în scădere cu 42% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

“Strategia noastră dă rezultate bune și arată performanță operațională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Este esențial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României. În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua și în semestrul II 2022. Ca și alte companii din industrie avem nevoie de intervenția statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și optimizarea structurii organizaționale.”, au declarat reprezentanții companiei.

Impactul presiunilor inflaționiste fără precedent asupra dezvoltării marjei a fost limitat prin controlul costurilor și eficiența operațională. Totodată au crescut semnificativ investițiile din spatele cheltuielilor de capital – reintegrarea fabricilor de pe platforma Oltchim ( achiziția pachetelor de acțiuni Sistemplast și CET Govora), dar și sustenabilitatea.

În aceste condiții, în primele 6 luni din acest an, Chimcomplex înregistrează un nivel consistent al EBITDA, respectiv 232 milioane lei ( 47 Milioane Euro și 19% din cifra de afaceri).

„2022 continuă să prezinte o provocare uriașă pentru noi, rămânem sub presiunea prețurilor și ne vom adapta producția în funcție de contextul macroeconomic și geopolitic. Piața volatilă a energiei ne îngrijorează major, de aceea ne folosim de puterea financiară pe care o mai avem pentru a investi în independența energetică. Avem trei proiecte de investiții în derulare: o instalație de cogenerare de înaltă eficiență de 49Mw, o instalație de trigenerare de înaltă eficiență de 8 Mw și monitorizarea consumurilor de energieTotodată în linie cu valorile și prioritățile strategice, Chimcomplex va continua să susțină în mod activ tranziția către chimia verde circulară, hidrogen și eficiența tehnologică și energetică” au continuat reprezentanții companiei.

Pentru anii următori Chimcomplex are un amplu program de dezvoltare care abordeaza noi ramuri/tehnologii ale industriei chimice și petrochimice precum și ale unor industrii suport pentru aceasta. Chimcomplex este o companie pivot pentru industria chimică, asigură valorificarea eficientă a resurselor României și realizează în proporție determinantă necesarul de produse chimice/petrochimice ale țării. Începând cu data de 17 ianuarie 2022 acțiunile Chimcomplex SA Borzesti sunt liber tranzacționate la categoria Standard a Bursei de Valori București, sub simbolul de piață CRC, continuându-și parcursul pe piața de capital început în 1996 pe Piața Aero.

Despre Chimcomplex

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie cu o tradiție de aproape 70 de ani, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. În anul 2021 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,244 miliarde de lei.

You May Also Like