DECIZIE. Vâlcenii au liber la circulație în noaptea de Înviere


COMUNICAT DE PRESĂ

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat astăzi, 30 aprilie 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ, ca urmare a modificării ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități. 

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 25/2021, începând cu data de 2 mai a.c., ora 00:00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 432/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Facem precizarea că, în perioada 01 – 02 mai a.c., când este Paștele ortodoxîn toate localitățile din județ este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții în intervalul orar 20:00 – 05:00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase. 

De asemenea, tot fără restricții, se poate circula în acest interval orar (20:00 – 05:00) în toate localitățile și în perioada 08 – 09 mai a.c., pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan. 

În prezent, în județul Vâlcea, sunt două localități (Glăvile și Lăpușata) care au o rată de incidență cuprinsă între 4 și 7,5/1.000 de locuitori, acestea urmând să aplice restricțiile prevăzute în H.G. nr. 432/2021, respectiv închiderea magazinelor/centrelor comerciale la ora 18:00 și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00 – 05:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aceste măsurile își încetează aplicabilitatea atunci când incidența cumulată a cazurilor noi de COVID-19 din localitate va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

În alte trei localități (Roșiile, Gușoeni și Bunești) se înregistrează rate de incidență cuprinse între 3 și 4/1.000 de locuitori, potrivit prevederilor în vigoare, restaurantele și cafenele situate în interiorul clădirilor, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc din aceste localități urmând să suspende activitatea cu publicul. Facem precizarea că, în conformitate cu adresa INSP/CNSCB nr.19941/2020 și a HCNSU nr. 60/17.12.2020, în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori, operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc își pot desfășura în continuare activitatea cu publicul dacă vând bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri. 

​În localitățile Voicești, Drăgășani, Muereasca, Amărăști, Bărbătești, Brezoi, Popești, Ionești, Golești, Oteșani, Păușești-Măglași, Bujoreni, Călimănești, Stănești, Băile Olănești, Budești, Malaia, Râmnicu Vâlcea, Tomșani, Berislăvești, Prundeni, Milcoiu și Grădiștea, localități care înregistrează rate de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinse între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc vor funcționa la 30% din capacitatea spațiului. 

În celelelalte 61 de localități din județ rata incidenței cumulate este mai mică de 1,5/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc urmând să funcționeze la 50% din capacitatea spațiului disponibil. 

Menționăm că în cazul localităților cu incidență sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcționare a magazinelor și centrelor comerciale este în intervalul orar 05:00 – 21:00, iar circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este permisă, fără restricții, în intervalul orar 05:00 – 22:00, pe tot parcursul săptămânii. 

Totodată, mall-urile din județ au obligația să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin 7 metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de 4 metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare. 

De asemenea, precizăm că, indiferent de rata de incidență, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activității în intervalele orare anunțate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu și operatorii de transport organizat de persoane, care pot funcționa și în afara acestor intervale orare. 

Indiferent de rata incidenței, în intervalele orare cu restricții, deplasarea în afara locuinței este permisă în baza declarației sau adeverinței de serviciu doar în următoarele situații:- interes profesional- asistență medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente- tranzitarea localității, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei- îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude- persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenței domestice), cu apelarea la numărul de urgență 112.

​Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea de astăzi, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în perioada 02 – 08 mai 2021, autoritățile locale, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. nr. 432/2021 în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea. 

Tot astăzi, membrii CJSU Vâlcea, au aprobat și actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ în condiții de siguranță sanitară, valabile începând de miercuri, mai 2021

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 26/2021, unitățile de învățământ din Amărăști, Bărbătești, Berislăvești, Budești, Bujoreni, Bunești, Costești, Dănicei, Fârtățești, Frâncești, Glăvile, Golești, Grădiștea, Gușoeni, Ionești, Lădești, Lăpușata, Măciuca, Malaia, Măldărești, Mihăești, Milcoiu, Muereasca, Drăgășani, Râmnicu Vâlcea, Olanu, Băile Govora, Băile Olănești, Bălcești, Brezoi, Călimănești, Horezu, Ocnele Mari, Oteșani, Păușești-Măglași, Popești, Prundeni, Racovița, Roșiile, Sinești, Stănești, Tomșani, Vaideeni, Voicești și Voineasa, localități care în prezent auo rată a incidenței cumulate a cazurilor de îmbolnăvire din ultimele două săptămâni de peste 1/1.000 de locuitori, vor funcționa pe scenariul 2, care presupune prezența fizică la activitățile didactice a copiilor de la creșe, grădinițe, învățământul primar, precum și a tuturor elevilor claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal și special, în timp ce pentru ceilalți elevi cursurilese vor desfășura în sistem online. 

În celelalte 44 de localități din județ, care înregistrează o rată a incidenței mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa pe scenariul 1, care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.  

Vă reamintim că stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ din județ se face săptămânal, la propunerea consiliilor de administrație a acestora și pe baza ratei de incidență cumulată la 14 zile calculată de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte

loading...

You May Also Like