Dezbatere publică pentru Autostrada Pitești – Sibiu. 198 de hectare de pădure vor fi tăiate

Mult controversata Autostradă Pitești – Sibiu se lasă cam mult așteptată. CNAIR a anunțat că abia se face dezbatere publică pentru obtinerea avizelor de mediu necesare începerii efective a construcției. O astfel de dezbatere publică a avut loc marți, 11 decembrie 2018, la Sibiu, acolo unde s-a vorbit despre impactul pe care îl va avea autostrada asupra mediului.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că impactul va fi unul extrem de mare, în condițiile în care în zona de exproprieri vor fi tăiate 198 de hectare de pădure din cele 1056 care urmează să fie tranzitate de autostradă. Sigur, autoritățile spun că se vor face împăduriri acolo unde se poate, însă nu la nivelul tăierilor.

”Un astfel de proiect conduce la pierdere, ocupăm niște suprafețe, nu avem ce sa facem! Pierdem 198 din 1056 de hectare… se vor face niște refaceri de vegetație în zona autostrăzii acolo unde se permite.(…) În zonele de sub poduri când se va lucra la un moment dat se va defrișa dar acolo se va reface. Sigur, dacă în anumite cazuri nu se vor putea planta copaci, vor fi tufărișuri dar în acele zone trebuie să se refacă vegetația”, spun cei care au realizat Studiul de Evaluare Adecvată, citați de publicația sibiu100.ro.

Specialiștii au mai identificat încă o problemă de mediu și anume zgomotul ce va afecta zonele cu locuințe, dar și animalele sălbatice. De aceea, pentru a diminua zgomotul se vor folosi panouri speciale.

”Am lucrat și la partea de zgomot, am făcut anumite scenarii, legat de realizarea lucrărilor, avem un ordin care impune anumite limite pentru zonele locuite și pentru alte tipuri de zone numite zone protejate. Se acceptă 55 de dB ziua, 45 noaptea. Dacă zona în care se propune proiectul este o zona liniștită valorile scad la 50 ziua și 40 noaptea.
O parte dintre panourile propuse nu sunt numai pentru localități ci și pentru zone naturale. Sunt unele specii mai sensibile. Avem o împrejmuire din panouri care să nu mai emită zgomotul de acolo” – a delcarat ing. Alexandra Doba, cea care a prezentat proiectul la dezbaterea publică.

În final, s-a discutat și despre problema biodiveristății, pe parcursul autostrăzii regăsindu-se zeci de zone protejate. Pentru a proteja animalele sălbatice și a le asigura un climat lipsit de pericole, au fost prevăzute mai multe pasaje și chiar două ecoducte, ce vor fi realizate în zona Călinești și în zona Lazaret.

După cum bine se știe, lungimea totală a autostrăzii Pitești – Sibiu, care va tranzita și județul Vâlcea, este de 122,110 kilometri, iar, din momentul în care va începe construcția efectivă a ei, termenul de execuție este de 77 de luni.

You May Also Like