Focar de pestă porcină într-o comună din Vâlcea

/

Un focar de pestă porcină a fost confirmat în comuna Voicești, județul Vâlcea. Autoritățile au descoperit acolo doi porci morți (diagnosticați cu pestă porcină), iar de teamă ca focarul să nu se extindă au luat urgent măsuri. Ca urmare, prefectul de Vâlcea a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), în cadrul ședinței luându-se decizia de restricționare a circulației persoanelor înspre sau dinspre locație, accesul făcându-se pietonal;  menținerea de dezinfectoare pietonale la intrarea/ieșirea din focar; finalizarea anchetei epidemiologice în vederea identificării sursei de infecție. 

​“În jurul focarului de pestă porcină africană a fost delimitată zona de restricție care este formată din zona de protecție și zona de supraveghere. Măsurile adoptate de CLCB Vâlcea în zona de protecție sunt următoarele: porcii nu vor părăsi exploatațiile în care sunt crescuți până la ridicarea măsurilor de restricții și vor fi ținuți separat de alte specii de animale sălbatice sau domestice; se va efectua recensământul tuturor exploatațiilor de porcine. De asemenea, s-a decis supravegherea suplimentară a zonei pentru a identifica orice răspândire a bolii la alte exploatații. În vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii, carne și produse din carne, se vor face controale în trafic pe întreg teritoriul județului Vâlcea. Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea pestei porcine africane. 

Proprietarii animalelor ucise ca urmare a diagnosticării Pestei Porcine Africane și pentru limitarea evoluției răpândirii bolii vor fi despăgubiți în conformitate cu H.G. 1214/2009 cu modificările ulterioare și cu respectarea legislației sanitar veterinare în vigoare” – precizează Prefectura Vâlcea.

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like