FOTO. Grefierii din Vâlcea, protest împotriva eliminării pensiilor de serviciu

Azi, 18 decembrie 2019, începând cu ora 10.00, grefierii din Vâlcea au blocat activitatea instanțelor, ieșind să protesteze împotriva eliminării pensiilor de serviciu. Astfel, arhivele și registraturile au fost închise, iar ședințele de judecată suspendate, grefierii alegând această oră pentru că în același timp au loc și activitățile Plenului Camerei Deputaților.

În municipiul Râmnicu Vâlcea au ieșit să protesteze circa 40 de grefieri ai Judecătoriei Râmnicu Vâlcea și ai Tribunalului Vâlcea, ei manifestându-se pașnic pe scările din scuarul Tribunalului.

“Prin protestul de astăzi ne manifestăm poziția față de eliminarea pensiilor de serviciu. Abrogarea pensiei de serviciu, în cazul nostru, vine cu păstrarea incompatibilităților și interdicțiilor. Prin profesia noastră, acesta este singurul venit. Nu putem presta altă activitate care să ne suplimenteze veniturile, să aducem contribuții mai mari la sistemul de pensii, din cauza existenței sistemului de interdicții și incompatibilități. Prin urmare, noi, spre deosebire de majoritatea profesiilor, nu putem presta altă activitate care să ne întregească. Pe lângă asta, este încălcat sistemul predictibilității legii, pentru că în momentul în care am ales să intrăm în sistem, să fim grefieri, am ales în cunoștință de cauză, iar statul nu-și mai asumă contractul pe care noi l-am semnat în momentul în care ne-am angajat, în sensul în care să respecte ce ni s-a promis și opțiunea noastră de la momentul acesta. Efectele eliminării acestor pensii sunt catastrofale, pentru că tot sistemul nostru de contribuții nu este pus la punct, salariile noastre nu au fost niciodată aduse la zi, nu avem rectificative care ar fi trebuie să se facă… Și atunci sistemul nostru de contribuții este foarte mic” – susține Petre Caterina Pompilia, grefier în cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea

Ba mai mult, o altă grefieră cu o vechime de peste 25 de ani vorbește despre faptul că salariile din sistem au fost plafonate până în anul 2022.

“Legea 153 pe 2017, salariile sunt plafonate până în 2022, dar sunt sub nivelul valorii de referință sectorială care era în vigoare în aprilie 2015. Această valoare de referință sectorială a fost modificată și în decembrie 2016 și nici măcar la acel nivel nu este salariu. Ne vom gândi în 2022, atunci când salariul minim pe economie nu va fi adus la nivelul de 2500 de lei, salariile noastre vor scădea. Se mai pune acum în discuție faptul că noi beneficiem de un spor de toxicitate, care va fi raportat la salariul minim pe economie, nicidecum la salariile de încadrare. Salariile de încadrare sunt cele prevăzute în Legea 153/2017, care sunt plafonate pentru cei cu vechime între 5 și 25 de ani” – a declarat Furdui Gheorghița Geta, grefier la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri, 18 decembrie 2019, proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii. Printre inițiatorii acestui proiect se numără și deputatul PNL Vâlcea, Cristian Buican.

Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like