Frâncu lansează ,,A patra putere”. Problemele unei bresle fără statut.

Emilian Frâncu se ajută de breasla jurnaliștilor (din care mult timp a făcut parte) pentru a-și căuta propriul statut. Odată cu ajutorul pe care și-l dă, Frâncu vrea să ajute și profesia care i-a creat, de-a lungul timpului, trăiri dintre cele mai diverse: simpatie, bucurie, crize de nervi, procese, drame personale, imense satisfacții etc. 

Cine este Emilian Frâncu? Odată cu apariția acestei cărți ni se relevă răspunsul. Nu este nici deputatul, nici senatorul, nici primarul, nici președintele vreunui partid. Este jurnalistul care a gândit și construit Radioteleviziunea Vâlcea 1, cu patru stații de emisie locale, dar și editorul unor săptămânale și periodice care au făcut carieră în anii 90. Ulterior, a intrat în polemică și au fost multe episoade în care era pe baricade opuse breslei despre care scrie astăzi. Cu toate acestea, după câteva episoade nefericite din existența sa, Frâncu se întoarce la dragostea dintâi.

Într-o carte a cărei prefață este semnată de Gheorghe Smeoreanu și cu o postfață semnată de Silviu Popescu, Emilian Frâncu ridică probleme vitale pentru presa. Lucrarea este centrată în jurul statutului, sau mai bine zis lipsei de statut, pentru ziaristul român. Într-o epocă în care Facebook –ul ,,naște” ziariști pe bandă rulantă, care mai de care mai ,,ambuscați”, statutul meseriei de ziarist profesionist este o imensă gură de oxigen. Alte teme controversate analizate de Frâncu: subvenția pentru presa tipărită (care în România trage a moarte) și o lege a presei. Ultima idee va naște mari polemici. Încă din anii 90, cele mai mari și mai temute ,,condeie” ale României s-au temut de o lege a presei scrise fiindcă aceasta ar fi rezultatul ideilor și dezbaterilor din Parlament. Deci, o chestiune politică. Și, cum bine știm, politicienii ar face orice să îngrădească măcar puțin din jurnalism. Mai ales atunci când nu-l cumpără cu totul.

Iată, deci, niște întrebări și probleme interesante pe care Emilian Frâncu și invitații săi le vor ,,toca” în detaliu miercuri, 18 septembrie, ora 18:00. Amfitrionul întâlnirii, cunoscuta realizatoare TV, Valeria Tănase (Vâlcea 1).

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like