Istoria automobilelor – Cand a aparut primul autoturism si unde?

Autoturismele au aparut pentru prima data in Germania si Franta la sfarsitul anilor 1800, desi americanii au ajuns rapid sa domine industria auto in prima jumatate a secolului al XX-lea. Henry Ford a inovat tehnicile de productie in serie care au devenit standard, iar Ford, General Motors si Chrysler au fost primele trei mari companii auto prezente pe piata in anii 1920. Producatorii si-au directionat resursele catre armata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar dupa aceea productia de automobile din Europa si Japonia a crescut pentru a satisface cererea tot mai mare. In trecut vitala pentru extinderea centrelor urbane americane, industria devenise o intreprindere globala odata cu cresterea Japoniei ca principal producator de automobile pana in 1980.

Istoria autoturismelor pe scurt

Cand au fost inventate masinile?

Mercedesul din 1901, proiectat de Wilhelm Maybach pentru Daimler Motoren Gesellschaft, merita credit pentru ca a fost primul automobil modern. Motorul sau de 35 de cai putere cantarea doar 14 kg pe cai putere si atingea o viteza maxima de 53 de mile/ora.

Mecanicii de biciclete J. Frank si Charles Duryea din Springfield, Massachusetts au proiectat si testat cu succes primul automobil american pe benzina in 1893, iar in 1895 acest automobil a castigat prima cursa.

Al doilea razboi mondial si industria auto

Industria automobilelor a jucat un rol critic in producerea vehiculelor militare si a materialelor de razboi in Primul Razboi Mondial. In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, pe langa producerea a cateva milioane de vehicule militare, producatorii americani de automobile au realizat aproximativ saptezeci si cinci de articole militare esentiale, majoritatea fara legatura cu vehiculele cu motor. Aceste materiale aveau o valoare totala de 29 miliarde de dolari, o cincime din productia de razboi a natiunii.

Deoarece fabricarea vehiculelor pentru piata civila a incetat in 1942, iar anvelopele si benzina au fost rationalizate sever, deplasarea cu ajutorul autovehiculelor a scazut dramatic in timpul razboiului. Acest lucru poate suna cat se poate de uimitor, avand in vedere ca in zilele noastre, proprietarii de autoturisme au la dispozitie in orice moment al zilei atat combustibilul atat de necesar, precum si pneurile all season, pe care le pot procura cu usurintă de la magazine online ca Anvelope-oferte.ro.

Ascensiunea producatorilor auto japonezi

Ingineria din era postbelica a fost subordonata esteticii discutabile a stilului nefunctional in detrimentul economiei si sigurantei. Si calitatea s-a deteriorat pana la punctul in care, pana la mijlocul anilor ’60, masinile fabricate in America erau livrate cumparatorilor cu o medie de douazeci si patru de defecte pe unitate, multe dintre ele legate de siguranta.

In concluzie, automobilele fac parte din viata de zi cu zi a fiecarei persoane, motiv pentru care doar gandul de a trece o saptamana fara acces la acestea poate da mari dureri de cap soferilor. Totusi, așa cum am văzut în paragrafele anterioare, lucrurile erau diferite acum cateva decenii.

Sursa foto: shutterstock.com

℗Articol publicitar

You May Also Like