Iti doresti o relatie puternica cu micutul tau? Iata cum sa o dezvolti!

Un subiect pe cat de sensibil, pe atat de intens dezbatut este educatia pe care o oferi copiilor tai, inca din primii ani de viata. Se spune ca aceasta perioada este decisiva in conturarea personalitatii lor si a perceptiei pe care o au fata de lume, parintii fiind primele persoane de care cei mici se ataseaza. Cu siguranta iti doresti sa-i oferi copilului tau tot ce e mai bun, insa poti omite adeseori sa personalizezi acest “bun” la nevoile sale reale. Micutul are nevoie de o baza emotionala stabila, de multa incredere si de acel cadru sigur in care sa-si poata manifesta in voie curiozitatea si fascinatia de a mai descoperi o bucatica de lume. 

Asadar, cu toate ca este destul de dificil sa renunti la atitudinea hiper-protectiva, in care vrei sa-i oferi copilului toate conditiile pentru “a fi copil”, implicarea acestuia in activitatile “de adulti” ii vor consolida inca de mic stima de sine si sentimentul utilitatii, si mai mult decat atat, va va ajuta sa aveti o relatie deosebita!  

Iata care sunt lucrurile care te vor apropia si mai mult de copilul tau:

1.Incurajeaza libera exprimare, sentimentul identitatii si al valorii personale

Conexiunea profunda dintre parinte si copil nu poate fi disimulata si nici compensata prin alte artificii. Si e perfect uman sa simti vulnerabilitate, tristete, sau o euforie si bucurie ce te copleseste, doar asa, fara vreun motiv anume. Nu-ti ascunde starile de copilul tau, si nici nu-i subestima capacitatea de a le intelege si de a empatiza la un nivel extrem de profund. Comunicati deschis, da-i voie sa te vada asa cum esti si gaseste in tine curajul de a-l vedea si tu asa cum este, eliberandu-l de propriile tale proiectii si asteptari. Autenticul si naturaletea primelor relatii ii vor sedimenta o atitudine asertiva, deshisa, intelegand de timpuriu ca viata nu i se intampla, ci este o consecinta a propriilor alegeri si decizii. Intra aici si citeste un articol interesant despre cum sa mentii o conexiune profunda cu bebelusul tau. 

2. Incurajeaza-l sa te asiste la gatit

Bebelusul tau va fi cu siguranta fascinat de alchimia gusturilor si mirosurilor din bucatarie in timp ce tu pregatesti cina sau o prajitura delicioasa. Acesta va fi in plin extaz sa-si murdareasca manutele construind figurine din aluat, prasarand zahar pudra peste fursecuri si amestecand sosul pentru paste. Achizitioneaza-i un scaun de masa pentru bebe si fa-l partas la activitatile tale din bucatarie. Gatitul este una dintre activitatile care te apropie de cei dragi si care sedimenteaza acel placut sentiment de apartenenta.

3.  Da-i voie sa-si aleaga hainutele pe care vrea sa le poarte

In acest fel ii vei incuraja inca de mic abilitatea de a-si lua si asuma propriile decizii, fara a interveni tu cu propriile judecati si preferinte. Da-i voie sa-si aleaga hainutele pe care vrea sa le poarte si lauda-i cu simpatie gusturile inspirate. Vei vedea cu cata satisfactie va accepta provocarea, dezvoltandu-si astfel increderea in sine. Ba mai mult, se va lauda la toti cunoscutii cu faptul ca el si-a ales tinuta, delectandu-se cu toate complimentele primite.

Sfatul specialistilor este sa il tratezi pe cel mic ca pe o persoana cu dorinte si nevoi, nu ca pe cineva a carui menire este sa iti satisfaca tie asteptarile in fiecare situatie. Bineinteles, o relatie de egalitate intre parinte si copil nu este posibila si nici indicata la o varsta frageda, insa tine cont de ocaziile speciale in care ii poti acorda libertate si incredere in propriile forte! 

Sursa imagine: Pixabay.com

℗Articol publicitar

You May Also Like