Previziunile CAS VÂLCEA: Criza de medici de familie se va adânci în județ 


Problema medicilor de familie din județ a fost dezbătută zilele trecute la conferința de presă a conducerii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea. Directorul Alin Voiculeț a adus în atenția publică lipsa cabinetelor medicale din anumite localități ale județului și le-a solicitat primarilor să se implice activ pentru a atrage medicii la sate. Evident, cel mai afectat este mediul rural, unde mulţi nu sunt asiguraţi iar încasările cabinetelor sunt mici. Voiculeț consideră că edilii le pot asigura cadrelor medicale facilități pentru a-i determina să își deschidă puncte de lucru în comune. Primarii ar veni astfel în ajutorul oamenilor, care de multe ori sunt nevoiți să meargă kilometri întregi în localități limitrofe pentru a avea acces la servicii medicale, dar și la farmacii.

“Înregistrăm în acest moment patru localităţi – Titeşti, Runcu, Stăneşti, Ghioroiu, unde accesul la servicii medicale este foarte greu. În aceste localităţi nu există cabinet medical în contract cu instituţia noastră. De asemenea, avem 6 localităţi – Boişoara, Racoviţa, Goleşti, Lăpuşata Lăcusteni şi Făureşti, unde există în contract cu instituţia noastră puncte de lucru  ale unor medici de familie din alte localităţi. Avem 12 localităţi unde accesul populaţiei la medicamente compensate şi gratuite  se face în localităţile limitrofe. Înregistrăm trei localităţi  din judeţ, Titeşti, Runcu şi Stăneşti unde nu există nici medic de familie, nici farmacie, punct de lucru farmaceutic în contract cu instituţia noastră. Primarii din aceste localităţi ar trebui să se aplece cu atenţie mult mai mare asupra acestui aspect , fiind unul esenţial din  punctul nostru de vedere , pentru asigurarea sănătăţii populaţiei în comunităţile pe care ei le conduc. După spitale, poate cel mai important punct de asistenţă medicală îl reprezintă medicina de familie , profesioniştii din acest domeniu fiind şi în anul 2021 în linia întâi a luptei împotriva pandemiei Covid” – a spus directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeț.

68% din medicii de familie din Vâlcea au vârste de peste 60 de ani

O altă problemă este legată de vârsta înaintată a peste 68% din medicii de familie pe care îi are județul Vâlcea. Asta înseamnă că, în viitorul apropiat, va exista un deficit în acest domeniu ce cu greu va putea fi acoperit. Medicina de familie practicată cu precădere în mediul rural pare să nu mai fie atractivă pentru puținii tinerii rezidenţi şi medicii români care preferă să rămână la orașele mari unde avantajele contractuale sunt mult mai ofertante, iar numărul de asigurați este mai mare.

“Medicii de familie au desfăşurat anul trecut activitatea curentă în cadrul cabinetelor medical, activitate de vaccinare, activitate de monitorizare a pacienţilor COVID. Avem un adevărat corp de profesionişti al medicilor de familie, dar, după cum se poate observa, viitorul nu sună bine deloc. Înregistrăm peste 68%  din medicii de familie în grupa de +60 de ani , aşa că se poate constata o îmbătrânire a acestui corp de profesionişti. Ritmul în care se intră ca medic nou în asistenţa medicală primară este extrem de lent, în acest moment dezechilibrul  major între numărul potenţialilor intraţi în sistem şi viitoarele ieşiri. Ce consecinţe ar fi din punctul nostru de vedere?  Creşterea numărului de zone neacoperite din punctul de vedere al asistenţei medicale acordate de către medicii de familie, zone cu acces greu, dificil şi chiar deloc la servicii medicale  şi o scădere a actului medical, având în vedere faptul că tot mai mulţi asiguraţi vor fi înscrişi pe listele puţinilor medici rămaşi în sistem” – a mai declarat Voiculeț.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like